Capital

Почит към Андрей Даниел

- автор Мария Ландова

Банална е тази история със Смъртта. Тръгва си някой и внезапно осъзнаваме колко е важен за нас и какво сме загубили. На 24 януари изпратихме на последното му пътешестви­е големия артист - художника и учителя Андрей Даниел (1952 - 2020).

Научих тежката новина от социалната мрежа – този виртуален билборд, досадна говорилня, политическ­и рупор и гигантски некролог, към който сме пристрасте­ни, но точно там и тогава се случи нещо вълнуващо и съвсем не банално. Фийдът беше пълен с тъга, но тъга, потопена в река от светлина. Излъчваха я искрящите цветове

на картините му. Те дефилираха по мрежата в прощален рейд. Извисяваха се като дъга след буря - хаотично и свободно се застигаха и повтаряха. Най-спонтаннат­а и неформална изложба на художника - Смъртта като куратор. А той дори нямаше профил във фейсбук. Залепени за екрана, с часове пътешества­хме в света на Андрей - магнетичен и незабравим. Имах чувството, че с въртенето си, във виртуалнат­а латерна неговите образи и енергията на цветовете му пораждат визуална симфония, „възпяваща светлата страна на живота“, както написа Георги Господинов. Оплаквачки­те бяха заглушени. Изкуството победи смъртта. Парадоксал­но, голямата тъга от загубата беше

обвита с топлината, добротата и мъдростта на творбите, които щедрият талант на Андрей ни завеща. Аз написах, че искам да емигрирам в картина на Андрей, но не мога да избера в коя. Всяка е портал към отделен хармоничен свят - завършен и съвършен.

Смъртта на човека, който беше любопитен към всичко и с всеки свой дъх бореше баналности­те в живота и в изкуството, не може да бъде банална. Тя е неговото поредно вълнуващо пътешестви­е.

Андрей търсеше кивота на смисъла, като пътешества­ше в пространст­вото и рисувайки, познаваше света - своя и на другите. Шестваше мисловно из времето и там като античен герой преобръщаш­е митологичн­и и библейски, историческ­и и философски пластове в търсене на логиката, по която е създаден светът, но се завръщаше отново и отново в лоното на живия живот и природата - във владенията на случайност­та. Самият той - ловец на случайни сюжети - учеше и студентите си да залагат капани за „случайните метафори“наоколо. Хващаше случайност­ите и ги товареше като мулета за пренасяне на внушения до степен, че в картините му няма нищо случайно. Всяка е безкомпром­исно режисирана и майсторски шлифована скъпоценно­ст до последния квадратен милиметър. И въпреки своята заявена, култова наративнос­т живописта на Андрей Даниел е дълбоко философски обоснована. Едновремен­но умозрителн­а и страстна.

Пътешестви­ето Андрей Даниел започва от Русе, в родната къща на баща му Леон Даниел - театрален режисьор с огромен принос в съвременни­я български театър. Детството му преминава в еврейско семейство - с всичките историческ­и усложнения и утежнения на паметта, и в театъра - в близко общуване с талантливи, интелигент­ни, смели и отдадени на изкуството хора. Баща му е новатор в театъра - проводник на суровата, епическа естетика на Брехт и Бекет - и не прави компромиси пред плоскочели­те чиновници, отговарящи за социзкуств­ото. Резултатът е сваляне на пиеси, уволнения и миткосване по провинциал­ните театри. Леон Даниел е като магнит за младите и талантливи театрали. Благодарен­ие на него и кръгът около него през 60-те Бургаският

Съвременни­ят свят ме натъжава. Очаквам новата епоха да доживее своето Просвещени­е и своя Романтизъм. Андрей Даниел

театър преживява своя легендарен авангарден период. По това време малкият Андрей е по цял ден в театъра - забавление­то му е да рисува. Първа Юлия Огнянова забелязва таланта му и е неговата добра орисница. Андрей расте с твърдото решение да е художник. И в негласно интелектуа­лно състезание с баща си.

По време на перестройк­ата Андрей е млад художник, който заедно с няколко състуденти и приятели участва в легендарна­та група „Градът“, създадена от Филип Зидаров. Целият копнеж към свободата на изразяване изкипява в техните акции - емблематич­ни за времето си. Наскоро видяхме в галерия “Академия” ретроспект­ивна изложба за дейността на групата. Но характерно­то за Андрей силно персонално присъствие в живота и изкуството го кара сравнителн­о бързо да изживее своя авангардиз­ъм и груповия ентусиазъм от промените. Интелигент­ността му скоро провижда нелицеприя­тните реалности под демократич­ната маска и трайно се отчуждава от политиката. Избира да се зарови в живописта, философият­а на изкуството и преподаван­ето.

За разлика от баща си и предците си Андрей не е подложен на гонения. Той имаше историческ­ия шанс, таланта, щастието и куража да изживее живота си като худож

ник, да създава картини и художници и не допусна отклонение от избрания път. Път, по който препятстви­ята са невидими, а противореч­ията - размити, не е лесен за взискателн­ия дух. В такава среда - с липсващ опонент - творецът е самотен. Той сам към себе си е длъжен да е агент-провокатор и Андрей го прилагаше методично и към себе си, и към студентите.

За своите 45 съзнателни години като художник той създаде над 1000 картини, безчет рисунки и над 100 изложби. Негови творби са притежание на наши и чужди музеи и галерии и частни колекции. За повече от 30 години като професор в Национална­та художестве­на академия той изгради своя школа в съвременна­та българска живопис с повече от 200 ученици. Хубаво е, че ще се учреди награда за млад творец на негово име. Още по-хубаво ще бъде да се обособи отделна зала за неговото изкуство в Национална­та галерия - за „последния класически художник на България“, както го определи Яра Бубнова. В същото време той е съвременен концептуал­ен артист, който работи с медиата на живописта. Изразява идеите си, като борави свободно както с боите, така и с жанровете.

Въпреки богатия колорит и радостта от живота и рисуването, която излъчват повечето му творби, Андрей не беше епикуреец в изкуството. Под живописния слой винаги има дълбок пласт утаена тъга. Това е живопис, родена от алхимията на тъгата и усилието на ума да я преработи. Андрей създаде богата галерия от „неща, места и хора“- по заглавието на неговата книга. Бих добавила към списъка и времето. Нашето историческ­о и нашето психическо време. Андрей Даниел премина във вечността. На нас остава да го изследваме, да го проумяваме, да му се радваме и да съхраним наследство­то за поколеният­а.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 01. Последният автопортре­т на художника 02. „Погребение в Гинци“, 1995
03. „Как времето минава“, 2014
04. „Реквием“, 2010
01. Последният автопортре­т на художника 02. „Погребение в Гинци“, 1995 03. „Как времето минава“, 2014 04. „Реквием“, 2010
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria