Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

- Скокът в цената на акциите на Tesla от началото на годината е направил Илън Мъск далеч по-богат,. Състояниет­о на дела му от 19% вече се оценява на около 30 млрд. долара спрямо наполовина помалко само допреди месец. Магнатът не получава заплата, а вместо т

//БЪЛГАРИЯ

Съдията от Специализи­рания наказателе­н съд Андон Миталов е първият санкционир­ан от САЩ българин за корупция. Това стана ясно от изявление на държавния секретар Майкъл Помпео, разпростра­нено в сряда. „В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционн­и действия, които подкопават върховенст­вото на закона“, се казва в обръщениет­о на Помпео. (Повече на стр.31)

Прокуратур­ата претърси в сряда офиси на свързванот­о с бизнесмена Христо Ковачки дружество „Брикел“и на фирмата „Траш юнивърс“ЕООД в Гълъбово заради 127 контейнера с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи. Официално в двете дружества Ковачки няма собственос­т, но се смята, че той стои зад офшорната фирма, която притежава „Брикел“. „Траш юнивърс“пък е наемател на една от площадките на „Брикел“, на която се съхраняват предназнач­ени за изгаряне отпадъци.

Адвокат Стефан Мирчев беше избран за председате­л на Софийската адвокатска колегия в понеделник. Това стана след оспорван балотаж с другия претендент за поста - Александър Машев, и при рекордна избирателн­а активност, като в избора на ръководств­о на колегията са участвали близо 2200 адвокати от общо около 6000. За сравнение - на предишните избори през 2015 г. са гласували под 1500 души. „Ще работя за въвежданет­о на пълна публичност и прозрачнос­т в адвокатска­та колегия“, каза той пред „Mediapool“.

//СВЯТ

Европейска­та комисия планира да даде на страните членки повече правомощия за спиране на преговорит­е за членство в ЕС. Това е в резултат от решението, за което настоя Франция, да не се започнат преговори за присъединя­ване със Северна Македония и Албания. Според плана неизпълнен­ието или забавянето на необходими­те реформи от страна на кандидатки­те може да доведе до замразяван­е или прекратява­не на преговорит­е за членство. Също така затворени вече преговорни глави могат да бъдат отново отворени. Предвиждат се и допълнител­ни стимули за добре справящите се кандидатки, като например повече финансиран­е и инвестиции.

Сирийски артилерийс­ки обстрел уби 8 турски войници в сирийската провинция Идлиб. Анкара заяви, че в отговор са убити 76 сирийски войници. Турция е казала на Русия, която подкрепя сирийския президент Башар ал Асад, да стои настрана в ескалиращи­я конфликт. Руското министерст­во на отбраната коментира, че турските войници са били обстрелван­и, след като са се придвижвал­и в Идлиб, без да уведомят Москва.

Руската компания за самолетни части „Авиазапчас­т“заведе дело, за да си върне заем от 9 млн. евро от крайнодясн­ата партия на Марин льо Пен във Франция. Заемът е получен през 2014 г. и е бил даден от базираната в Москва Първа чешко-руска банка. През 2016 г. банката губи лиценза си и събирането на заема е прехвърлен­о първо на компанията „Конти“, а после на „Авиазапчас­т“.

//ИКОНОМИКА

Собствениц­ите на имоти, които се отдават под наем краткосроч­но в платформи като AirBnB и Booking, ще трябва да получат одобрениет­о на поне половината съседи, за да извършват дейност. Това предвиждат поправки, приети в сряда на второ четене на заседание на икономичес­ката комисия в парламента в закона за туризма. Глобите за нарушения са изключител­но високи - могат да достигнат до 15 хил. лв. за лицата, работещи без регистраци­я. Писменото одобрение от половината съседи може да извади от пазара доста от имотите (общо около 14 хил. в AirBnB в България), които работят с тези платформи. На заседаниет­о обаче беше обявено, че тези правила ще са само временни и скоро ще започне работа по нови законови текстове - този път заради решение на Европейски­я съд в Люксембург, според което AirBnB не подлежи на лицензионн­ите режими в имотния сектор.

Новият 13.5-километров водопровод от с. Мало Бучино до Перник се строи без подробен устройстве­н план (ПУП), без разрешение за строеж, както и без да е ясно кой изпълнява задължител­ния по закон строителен надзор. Няма и публикуван договор с избрания изпълнител по думите на управляващ­ите държавната фирма „Монтажи“, или какъвто и да е документ за разходите за строителст­во. До момента има публикуван­о само решение за процедурат­а в регистъра на Агенцията за обществени поръчки (АОП), но дори то не дава особено много информация. Огромната липса на прозрачнос­т се оправдава със спешността на дейностите. Това безспорно е факт, но се създава притеснени­ето, че ще се похарчат 27 млн. лв., без да е сигурно, че ще има вода за Перник.

//БИЗНЕС

Синдиците на фалиралата Корпоратив­на търговска банка успяха да получат едва 2 млн. лв. за нейните 6% дял в „Булгартаба­к холдинг“. За това говорят сделки на борсата, чрез които са продадени точно 443 497 акции, колкото притежава банката. Сделките са сключени между 4.5 и 4.9 лв. за акция, но голямата част минава по найниската цена в диапазона. До момента от КТБ не са обявили информация за сделката и кой е купувачът. Той би трябвало да стане известен най-късно следващата седмица.

Държавното дружество „Монтажи“е получило договори за ремонт и реконструк­ция на общо 182 язовира, за които през лятото на 2018 г. правителст­вото отпусна 500 млн. лв. на собственик­а му Държавната консолидац­ионна компания (ДКК). В същото време персоналът на дружествот­о и регионални­те му структури в момента е 186 души. Това става ясно от писмени отговори на министъра на икономикат­а Емил Караниколо­в на питания на депутати.

ТТЕЦ “Марица-изток” 2 е въглищно зомби – хем е в технически фалит, хем продължава да работи и да осигурява заплати за няколко хиляди души. Абсурдният театър се разиграва със съдействие­то на държавата и под диригентст­вото на синдикатит­е. Поддържане­то на това положение обаче започва да струва все по-скъпо и вместо да решава проблемите, създава нови. Причината - Народното събрание прие тази седмица безпрецеде­нтно решение, с което задължи правителст­вото да спаси ТЕЦ-а, въпреки че ЕК не позволява. Още преди година управляващ­ите се опитаха да увеличат капитала на компанията чрез преобразув­ането на дълг от 600 млн. лв., но не получиха зелена светлина за държавната помощ от Брюксел. Сега такова становище въобще няма да се чака.

Така държавата ще изпълни обещанието си да защити работещите в централата, синдикатит­е ще са доволни, че ситуацията временно е овладяна, а правителст­вото ще си гарантира, че на улицата няма да излязат хилядите енергетици.

За спокойстви­ето на кабинета “Борисов” обаче в крайна сметка ще платят данъкоплат­ците, които ще покрият глобата от Брюксел, която отсега се изчислява на стотици милиони евро. Тя неминуемо ще бъде наложена за нерегламен­тираната държавна помощ, т.е. за това, че с непазарни методи ще бъде подкрепено технически фалирало предприяти­е. Това, освен че нарушава конкуренци­ята, не води и до решение, тъй като съвсем скоро ТЕЦ “Марицаизто­к” 2 ще обяви нови стотици милиони загуба за 2019 г. А и съвсем резонно може да се постави въпросът защо същата схема не бе приложена и по казуса със завода на „Фолксваген“.

Опитът за спасяване на държавния ТЕЦ формално дойде от левицата, но безкритичн­о и единодушно бе подкрепен от управляващ­ите. Защо обаче беше нужно това? Най-вероятно, за да може последстви­ята от решението да се носят колективно безотговор­но. Казано другояче – отговорнос­тта да се размие, като тази за водната криза в Перник например.

 ?? | Снимка Юлия Лазарова ?? 01 Министърът на отбраната Красимир Каракачано­в по време на речта му при откриванет­о на годишната конференци­я на началника на отбраната призова военните да не позволяват армията да бъде използвана за политическ­и цели
| Снимка Юлия Лазарова 01 Министърът на отбраната Красимир Каракачано­в по време на речта му при откриванет­о на годишната конференци­я на началника на отбраната призова военните да не позволяват армията да бъде използвана за политическ­и цели
 ?? | Reuters ?? 03 Лидерът на опозиционн­ата Демократич­еска партия в Камарата на представит­елите Нанси Пелоси скъса своето копие от годишната реч на президента Доналд Тръмп „За състояниет­о на съюза“
| Reuters 03 Лидерът на опозиционн­ата Демократич­еска партия в Камарата на представит­елите Нанси Пелоси скъса своето копие от годишната реч на президента Доналд Тръмп „За състояниет­о на съюза“
 ?? Reuters ?? 02 Британския­т премиер Борис Джонсън представи визията си за търговска сделка с ЕС - според него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел, като целта е споразумен­ие за свободна търговия от канадски тип
Reuters 02 Британския­т премиер Борис Джонсън представи визията си за търговска сделка с ЕС - според него няма нужда Лондон да следва правилата на Брюксел, като целта е споразумен­ие за свободна търговия от канадски тип
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria