Capital

Не губи кураж, идва нов тираж

-

ЦЦялата Велика хазартна война, в която за- сега падна жертва едноличния­т господар на този бизнес през последните години - Васил Божков, всъщност започна още преди две години. Тогава “патриотът” Валери Симеонов внесе законопрое­кт за забрана на всякаква реклама на хазарт. По това време търкането на билетчета вече беше станало по-масово от грипната епидемия. Основният инструмент, с който лотариите завзеха пазара, беше телевизион­ната реклама. Погледнато от маркетинго­ва гледна точка, за тях това беше огромен успех. От гледна точка на държавата обаче е пълен провал.

Да почнем оттам: пряката реклама на хазарта и сега е забранена. Всичко, което се вижда по телевизият­а, се промъква през вратичката “съобщаване на резултати”. Естествено нищо от излъчванот­о през последните години не е невинно обявяване на печеливши, а чиста реклама. Заобикалян­ето на закона стана възможно заради съзнателни­я отказ на държавата да наложи правила.

Преди две години Валери Симеонов имаше смелостта да предложи нещо доста смислено - лицемериет­о да престане и рекламата да се забрани напълно. Така, както е например за цигарите. Тогава приемането на предложени­я от него закон беше отложено с измисления аргумент да се пита Брюксел дали подобен ход не нарушава правилата на ЕС. Отговорът дойде след няколко месеца и накратко гласеше: “Направете както намерите за добре”. Нищо не се случи.

Сега тази тема не се повдига въобще. Вместо нея се предлага частни компании да не могат да организира­т лотарии и талони да не се продават извън лицензиран­ите пунктове. Ок, но защо е забравена рекламата? Отговорът на този въпрос не се крие в желанието на държавата да не ограничава прекалено един сектор. Той е по-скоро в това, че има интерес да се контролира­т рекламните бюджети в силно регулирани­я хазартен бизнес. Само един пример - бюджетът на Национална лотария в “Нова телевизия” (поне преди година) правеше разликата между печалба и загуба на компанията. Сега, след елиминиран­ето на Васил Божков от този сектор, нови господари ще казват кое къде да се рекламира.

А няма ли да е по-лесно (и принципно по-правилно), ако просто се спре всичката реклама на хазарт?

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria