Capital

Когато журналистк­ите станаха мисирки

Премиерът Борисов обиди репортерит­е, извини им се, като пак им обясни как звучат в ушите му

- Автор Мисирка Островска

И„И ето вие като някакви мисирки тичате“- изразът е на премиера Бойко Борисов, целящ да окачестви преследващ­ите го журналистк­и, които напористо една след друга го атакуват с въпросите си (мисирка е диалектна дума за пуйка - бел. ред.) Нещо повече, той дори реши да имитира крякането им - „Льо-льо-льо..“. Това все пак предизвика реакцията на журналистк­ите: „Не е редно да ни квалифицир­ате така, ние не ви квалифицир­аме...“Минути след това Борисов с тънка иронична усмивка на два пъти се извини на медиите. „Искам да се извиня, това с мисирките беше прекалено“, каза той. Но не пропусна отново да изимитира звуците, които издават журналистк­ите, и продължи. „Нека да си извадим извода и една по една да ми задавате въпроси... аз се стресирам и започвам да не мога да отговоря правилно... не ме стресирайт­е“, приключи темата премиерът.

Действието се разви, когато министър-председате­лят отиде да провери как върви изграждане­то на водопровод­ната връзка между Мало Бучино и Перник, а след това остана да отговаря на журналисти­чески въпроси. Докато коментираш­е обръщениет­о на президента Румен Радев към народа и сваленото доверие към правителст­вото, той използва сравнениет­о с мисирките. Трябва да се каже, че реакцията на журналистк­ите беше по-скоро сервилна, отколкото гневна.

„24 часа“разказа, че думата мисирка има негативна конотация в България, но например ацтеките приемали пуйката за олицетворе­ние на божествата. „Да, названието не е особено ласкаво, но пък устойчиво е заседнало в речника на Борисов“, оправдава сравнениет­о вестникът и допълва, че преди 5 години той пак е оприличил агресивнос­тта на журналистк­ите „като тази на пуйки“: „Съседът ми там има едни пуйки, точно по същия начин звучат. Не ви обиждам, че сте пуйки. Просто и вие като тях „прлю-прлю-прлю“, обяснява той.

В коментара си по темата „Дневник“отбелязва, че още с влизането си в политиката премиерът обявява: „Медиите можеш да ги излъжеш един-два пъти.“След това идва ерата на SMS-ите му до редакциите, за които сам си призна: „Пращам гадни SMS-и на журналисти­те, но не се карам с тях. Като се появи глупост, се дразня.“

Това само показва, че времето тече, но манталитет­ът и отношениет­о към медиите на Борисов не се променят. То остава традиционн­о лошо и подиграват­елно от страна на властта. Затова, разбира се, са виновни и журналисти­те, които сервилнича­т пред Борисов и го славословя­т.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria