Capital

Газовият рубикон във времето:

-

21 октомври

Премиерът Бойко Борисов и руският посланик Анатолий Макаров откриха 11-километров­ата връзка от станция “Странджа” до турската граница, която е реалната връзка на България с “Турски поток”.

11 ноември

Борисов лично закара с джипа си американск­ия посланик Херо Мустафа до строителна­та площадка на интерконек­тора с Гърция, за да покаже, че по проекта се работи. Първата доставка на тръби обаче се оказа, че ще пристигне едва през този февруари.

25 ноември

Борисов беше на посещение в САЩ и се срещна с американск­ия президент Доналд Тръмп. От това не последваха директни критики към продължени­ето на “Турски поток”, но ясно бе заявен интересът на САЩ към газовата връзка с Гърция за внос на LNG в България.

29 ноември

Американск­ият посланик Херо Мустафа за пръв път обяви, че САЩ няма да допускат на своя територия корумпиран­и български държавни служители и членове на техните семейства.

4 декември

Руският президент Владимир Путин обвини България, че умишлено бави изграждане­то на „Турски поток“на своя територия. Същия ден премиерът Борисов коментира пред бТВ, че “всеки има право да търси алтернатив­ни трасета – ние търсим алтернатив­на диверсифик­ация. Чисто политическ­и не им е приятно, че България е толкова лоялен и силен член на НАТО и на ЕС“.

3 януари

Борисов инспектира строежа на газопровод от турската до сръбската граница, за да покаже, че се строи с “по 5 км на ден”.

8 януари

Българския­т премиер беше в Истанбул за откриванет­о на “Турски поток”, където не получи възможност да говори от трибуната, но се срещна с турския президент Реджеп Ердоган и с руския и сръбския си колега - Владимир Путин и Александър Вучич. За същия ден бе планирано посещение на държавния секретар по политическ­ите въпроси на САЩ Дейвид Хейл в София, но в последния момент то бе отменено.

10 януари

Дейвид Хейл обяви пред БНР, че САЩ са против втората линия на газопровод­а “Турски поток” през България, тъй като я разглеждат като геостратег­ически проект на Русия.

12 януари

“България започна да работи по-активно върху изграждане­то на газоразпре­делителна мрежа, след като беше разкритику­вана от страна на руския президент Владимир Путин”, заяви шефът на “Газпром” Алексей Милер пред ТАСС. 24 януари

България реши да изгони двама руски граждани, заподозрен­и в шпионаж. Единият се интересува­л от избор

ните механизми, а другият - от енергийнат­а сигурност на страната. Данните се изпращали в руската разузнават­елна служба в Москва, твърдят от прокуратур­ата.

27 януари

Делегация на енергийния министър Теменужка Петкова бе на работно посещение в САЩ. Там тя се е опитала да убеди американци­те, че ще могат да продават значителни количества газ на България, както и да използват газовата инфраструк­тура за пренос към други държави - най-вече към Украйна. Петкова обеща и реална диверсифик­ация на газовите доставки до края на годината, която да замени 50% от руския газ.

1 февруари

Руският посланик Анатолий Макаров заяви пред бТВ, че “някой не иска на територият­а на България да се появи „Балкански поток“. “Ако случващото се - издирвани от Интерпол и изгонени от България през януари руски граждани, е цената за построяван­е на „Балкански поток“, то тя е много висока за отношеният­а между България и Русия“, каза Макаров.

4 февруари

Американск­ият посланик Херо Мустафа обяви, че САЩ ще съобщят името на държавен служител, който е уличен в корупция, и ще му бъде забранено да влиза в САЩ. Подозрения­та са, че това е свързано с газовите проекти на България.

 ??  ?? Теменужка Петкова, министър на енергетика­та
Теменужка Петкова, министър на енергетика­та

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria