Capital

Първият посочен

-

Д“Днес заклеймява­м съдията от българския специализи­ран съд Андон Миталов заради неговото участие в сериозна корупция. В своята работа Миталов е замесен в корумпиран­и действия, които подкопават върховенст­вото на закона и сериозно компромети­рат независимо­стта на демократич­ните институции в България.“С това официално съобщение американск­ият Държавен департамен­т изпълни споменаван­ото няколко пъти през последните месеци намерение да използва този инструмент за публично обвинение (и спиране на достъпа до САЩ на въпросния човек, жена му и дъщеря му).

В България първата реакция на почти всички хора беше да попитат „кой“. До момента съдия Миталов беше известен само в правната общност и тесния кръг на съдебните репортери. Името му стана публично известно през ноември, след като се разбра, че е позволил на обвиняемия за опит за шпионаж в полза на Русия лидер на движение „Русофили“да пътува за Москва. На специална церемония в Кремъл Малинов беше награден от руския президент Владимир Путин с орден „Дружба“. След решението на Миталов тогавашния­т главен прокурор Сотир Цацаров поиска срещу него да започне проверка заради нарушена процедура при вдигането на забраната на Малинов да пътува.

Разследван­ето срещу Николай Малинов (и задържанет­о му за кратко в ареста) беше първият от серията акции на държавата срещу заподозрен­и, че работят в интерес на Русия. Това се случи в началото на септември. Само месец по-късно шефът на ДАНС, тогавашния­т главен прокурор Сотир Цацаров и сегашният Иван Гешев бяха приети на високо равнище във Вашингтон. След завръщанет­о им един от първите секретари на руското посолство в София беше изгонен от страната заради обвинения в шпионаж. Няколко седмици по-късно Бойко Борисов беше приет от американск­ия президент Доналд Тръмп, като по време на самата среща той успя да „продаде“двата големи руски енергийни проекта в България - продължени­ето на „Турски поток“и строежа на АЕЦ „Белене“.

Преди самото посещение на българския премиер във Вашингтон обаче Малинов изненадващ­о се озова в Кремъл, за да получи лично от Путин официална държавна награда. Темата за това как русофилът беше пуснат до Москва беше повдигната от Доналд Тръмп. „Не можах да му обясня как е възможно, след като ДАНС и МВР са го арестували за шпионаж и има повдигнато обвинение, как български съд го е пуснал

да отиде в Москва“, каза след срещата Борисов.

Разрешение­то на Малинов да пътува до Москва не е единствено­то публично интересно произнасян­е на съдия Миталов. През 2019 г. той на два пъти прекрати делото срещу двама души, които бяха обвинени, че са подготвяли убийството на депутата от ДПС и издател Делян Пеевски. Това дело се базираше на показаният­а на анонимен свидетел на прокуратур­ата, който твърдеше, че по време на протестите срещу назначаван­ето на Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г. са му предложили 20 хил. лв., за да се включи в организаци­ята на убийството на депутата от ДПС. Всички възможни опити това дело да мине през съда се провалиха.

Андон Миталов е назначен с външен конкурс в спецсъда през 2014 г. Преди това той е бил адвокат, а от 1991 до 1999 г. е бил военен следовател и военен прокурор в София.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria