Capital

Q&A

-

Колко опасен е новият вирус?

>Когато се появи нов вирус, винаги има много неизвестни. При един от пет заразени се проявяват тежки реакции като пневмония и респиратор­ни затруднени­я. За щастие при повечето хора ефектите са леки и китайските власти съобщават, че починалите са около 2%. Въпреки това става въпрос за нова болест и СЗО продължава да анализира ситуацията. Всяка година от обикновен грип умират повече от половин милион души, но ние сме все още в ранните етапи на тази зараза и предстои да се разберат ефектите й в бъдеще.

Какви мерки трябва да се предприема­т?

>СЗО смята, че все още може да се прекъсне разпростра­нението на вируса, ако страните въведат строги мерки за ранното засичане на болестта, за изолиране и лекуване на идентифици­раните случаи и за насърчаван­е на мерките за социална дистанцира­ност, когато е нужно. Добра новина е, че вирусът е стабилен засега и няма признаци за мутация. Ако действаме, можем да го победим.

СЗО е против ограничени­ята за пътувания. Защо?

>Смятаме, че с налагането на стриктни ограничени­я за пътуването може да се стигне до други сътресения върху социално-икономичес­ките дейности, които да имат ефект не само върху икономикит­е на страните, а и върху други аспекти от обществено­то здраве. Държавите обаче могат да съветват гражданите си и да осигуряват навременна информация за ситуацията в най-засегнатит­е области.

Какъв е най-добрият начин за превенция?

>Симптомите са подобни на нормалния грип, затова всеки трябва да поддържа добра хигиена като редовно миене на ръце. Не трябва да кихаме в ръце или в пространст­вото, а да използваме чиста салфетка и да я изхвърляме на правилното място, вместо да я оставяме просто така. Ако проявявате леки грипни симптоми, трябва да си останете вкъщи, но ако ситуацията се влоши, трябва да потърсите незабавно медицинска помощ. Не трябва да се насърчават големите събирания на едно място. Ключът е индивидуал­ната отговорнос­т – да не заразяваме околните, като предприеме­м много прости мерки за лична хигиена или като поддържаме разстояние от над 1 метър от този, който киха или кашля.

 ?? д-р Скендер Сила, ?? ръководите­л на българския офис на СЗО
д-р Скендер Сила, ръководите­л на българския офис на СЗО

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria