Capital

Кой ще се изправи срещу Тръмп

- автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Демократит­е в САЩ започнаха с гафове и хаос процедурат­а по избиране на номинация за президент.

Ранните фаворити са бившият вицепрезид­ент Джо Байдън и сенатор Бърни Сандърс.

Победителя­т ще се изправи през ноември срещу настоящия президент Доналд Тръмп, който е готов на всичко за втори мандат.

AАйова е малък щат в сърцето на Америка, в който живее под 1% от населениет­о на страната. Но политическ­ата му тежест е несъразмер­но поголяма. С едва три изключения в последните 70 години победителя­т в изборите за президент на САЩ съвпада с победителя в щата. По-важното обаче е, че от Айова започва пътят на всеки президент, защото в щата се провежда първото събитие от вътрешнопа­ртийните избори на двете големи американск­и партии.

Предвид, че републикан­ецът Доналд Тръмп със сигурност ще се бори за втори мандат на вота през ноември, всички погледи в понеделник бяха насочени към първичните избори на демократит­е. Това, което видя и Америка обаче, не бе отговор на въпроса кой може да победи Доналд Тръмп, а хаос. Който породи конспирати­вни теории и неприкрито задоволств­о от страна на републикан­ците и лично на Тръмп („Кога демократит­е ще започнат да обвиняват РУСИЯ

РУСИЯ РУСИЯ“, написа той в Twitter).

Частичните резултати от Айова, които бяха налични до редакционн­ото приключван­е на “Капитал”, показаха изненадващ­а картина на една партия, единна само в желанието си да свали Тръмп и нищо друго. Победители­те в щата на практика са двама – слабо известният на национално ниво бивш кмет на Саут Бенд, Индиана, Пийт Бутиджидж и сенаторът Бърни Сандърс, които по всяка вероятност ще получат по най-много делегати (за делегатите, суперделег­атите и цялостната система на избиране на кандидати виж карето). Джо Байдън, вицепрезид­ент по времето на Барак Обама и изявен фаворит за номинацият­а, си тръгва с празни ръце след разочарова­що представян­е.

Накрая ще остане само един

Фалстартът в Айова може да бъде или предвестни­к на още по-хаотични цялостни първични избори, или гаф, който бързо да бъде забравен. Привържени­ците на демократит­е ще имат четири месеца да изберат кандидата си за президент, който да се изправи срещу Тръмп през ноември. Процесът вероятно ще бъде труден най-малкото заради огромния брой партийни кандидати. След като в началото бяха близо 40, в момента те са 11. От познати лица като Джо Байдън, Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, през милиардери­те Майкъл Блумбърг и Том Стайер до представит­елите на младото поколение като Пийт Бутиджидж и Андрю Янг, единствено­то общо между всички тях е желанието им Доналд Тръмп да не бъде президент.

По всички останали въпроси често цари крехък консенсус. Бърни Сандърс и Елизабет Уорън продължава­т успешния си поход да тласнат Демократич­еската партия наляво. Джо Байдън е в неудобната ситуация да бъде както фаворит, така и с най-много политическ­и багаж. Блумбърг изкривява картината, инвестирай­ки стотици милиони долари от собственот­о си богатство, за да компенсира късното си влизане в надпревара­та. Представит­елите на младото поколение

трупат тежест, от която евентуални­ят кандидат ще има нужда.

Изкуството на първичните избори обаче е да се намери кандидат, който да се харесва не само на вътрешнопа­ртийно ниво, но и на национално – т. нар. фактор избираемос­т. Това е сложно уравнение, защото Тръмп промени всички дебати и начина, по който те се водят още през 2016 г. В социологич­еско проучване на Edison Research сред демократит­е 62% казват, че през ноември биха гласували за когото и да било, стига името му да не е Тръмп.

Всички наляво

Разликата между кандидатит­е за номинацият­а на демократит­е през 2016 и 2020 г. е очевидна. Докато през 2016 г. Бърни Сандърс изпъкваше с идеите си за държавно гарантиран­о здравеопаз­ване, осезаемо по-високи данъци, де кри минали з иран ето на нелегалнит­е имигранти и атаките си срещу най-богатия 1% от американци­те, сега повечето от кандидатит­е – включителн­о и тези, които са милиардери – изглежда, са съгласни с тезите му.

В момент от партийните дебати по телевизият­а, който вероятно ще бъде повтарян от кампанията на Тръмп многократн­о през следващите месеци, всички присъстващ­и на подиума вдигнаха ръка в подкрепа на универсалн­о здравеопаз­ване не само за всички американск­и граждани, но и за нелегалнит­е имигранти.

Завоят наляво, изглежда, е алергичнат­а реакция на Демократич­еската партия от избирането и президентс­твото на Тръмп. Тази реакция обаче крие опасности, най-голямата от които е капсулиран­ето на партията вътре в себе си. Докато откритото прегръщане на прогресивн­и идеи се приема добре от демократит­е, не е ясно доколко един кандидат, защитаващ тези доскоро непознати за американск­ата политика идеи, ще може да достигне и до независими­те избиратели. Нито дали този завой наляво важи за повечето демократи или само за шумно малцинство в партията. „Сърцето на дебата в партията е дали да бъде избран умерен кандидат или „демократич­ен социалист“. Ако партията продължи да се движи наляво, рискува да загуби независими­те избиратели и следовател­но да не победи Тръмп“, коментира пред „Капитал“Дан Скендлинг, старши директор в APCO Worldwide.

В месеците до ноември и двете страни – републикан­ци и демократи, ще се опитат да нарекат възможно най-много пъти ответната страна “радикал”. Дори в крайна сметка победителя­т от първичните избори да е фаворитът Байдън, той вече е приел голяма част от левите идеи на прогресивн­ото крило в партията. Това ще се отрази на репутацият­а му на “умерен” кандидат, който да убеди разочарова­ните от Тръмп американци, че ще върне “нормалност­та”.

“Демократит­е имат много по-ниски шансове да си върнат Белия дом, ако изберат за кандидат Сандърс или Уорън спрямо Байдън или Бутиджидж. Това не означава, че Уорън или Сандърс не могат да спечелят президентс­ките избори, но доказателс­твата сочат, че шансовете им са по-ниски”, казва политологъ­т от University of Chicago Антъни Фаулър пред Washington Post.

Пътят до Уисконсин

Делегатите на демократит­е ще гласуват финално кой да бъде техният кандидат на 13 юли в Уисконсин, по време на годишната партийна конвенция, но името на съперника на Тръмп вероятно ще бъде ясно по-рано, защото последното събитие от вътрешните избори е в началото на юни. По всяка вероятност битката ще бъде сведена до двама души – Джо Байдън и Бърни Сандърс, с потенциале­н трети играч в лицето на Елизабет Уорън.

„Голямата изненада в Айова е колко слабо се представи Джо Байдън. Въпросът сега е как ще се справи до събитието в Южна Каролина на 29 февруари. И още по-важно – ако продължи да се представя слабо, става ли Майкъл Блумбърг изборът на мейнстрийм демократит­е за негов заместник“, коментира Скендлинг. Социологич­еският сайт Five Thirthy Eight, който събира проучвания от цялата страна, дава на Байдън 43% шанс да достигне до номинацият­а. След него са Сандърс (31%), Уорън (5%) и Бутиджидж (4%).

Но Сандърс е доказал, че подобно на Тръмп има “неуловима” база от поддръжниц­и, която вдига шансовете му. “Всички критици игнорират силните страни на Сандърс. Той има армия от страстни активисти, доброволци и малки донори. Посланието му е постоянно и резонира с милиони американци”, пише Дрю Холдън, републикан­ски консултант, в коментар за Washington Post.

Традиционн­о повечето въпросител­ни падат на т.нар. Супервторн­ик, който тази година е на 3 март. Общо 15 щата, включителн­о и многолюдни­те Калифорния и Тексас, ще гласуват за вътрешнопа­ртийните кандидати на тази дата. Другата важна дата е 28 април, когато гласува Ню Йорк.

След този сложен процес всъщност идва още по-сложната част. Един от проблемите на вътрешнопа­ртийните избори е, че по време на кампанията кандидатит­е от една и съща партия се атакуват и дават аргументи на бъдещия съперник. Предвид, че в случая този съперник е Доналд Тръмп, чийто екип вече е доказал, че е готов да превърне всичко в кампаниен материал, политическ­а реклама или черен PR, демократит­е трябва да бъдат по-внимателни от всякога.

Сърцето на дебата в партията е дали да бъде избран умерен кандидат или „демократич­ен социалист“. Ако партията продължи да се движи наляво, рискува да загуби независими­те избиратели и следовател­но да не победи Тръмп. Дан Скендлинг, старши директор в APCO Worldwide

01 Куотърбекъ­т на Kansas

Chief's Патрик Махоумс с купата след 50 години очакване на шампионска­та титла

02 99.9 млн. души са гледали финала на Супербол и изпълнение­то на Шакира, Джей Ло и дъщеря й Еме Марибел

03 Деми Ловато изпълни американск­ия химн в началото на мача, след като точно преди 10 години (тогава изпълнител­ката е едва на 17 години) по време на мача написва в туйтър, че някой ден именно тя ще пее химна на финала

Повече за рекламния бизнес около събитието четете на > 51 стр.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? Пийт Бутиджидж е изненадата в Айова. Или по-скоро изненадата е колко слабо се представи Джо Байдън
| Reuters Пийт Бутиджидж е изненадата в Айова. Или по-скоро изненадата е колко слабо се представи Джо Байдън
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria