Capital

Моята голяма, луда Super Bowl реклама

→ Тази година 30-секунден рекламен клип по време на спортното събитие струва рекордните 5.6 млн. долара. → В рекламите си брандовете все почесто представят своите ценности и социални каузи, които подкрепят.

- Автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

М алко повече от 51 рекламни минути по време на най-голямото спортно събитие в САЩ Super Bowl тази година струваха рекордните 435 млн. долара, по предварите­лни данни на агенцията за проучвания Kantar. За сравнение, това е близо два пъти повече отколкото всички нетни рекламни вложения в България през 2018 г. Super Bowl отдавна не е само битка за титлата в Национална­та футболна лига (НФЛ), но и съревнован­ие между някои от най-големите брандове, готови да платят милиони, за да спечелят вниманието на зрителите пред малкия екран.

На каква цена

Макар през последните пет години телевизион­ната аудитория на събитието да намалява, цената на 30-секунден рекламен клип продължава да расте (вижте графиката). Тази година тя достигна рекордните 5.6 млн. долара, като целият рекламен инвентар беше продаден от Fox Sports още през ноември. През последните години медиите, които излъчваха Super Bowl, сред които CBS и NBC, продаваха рекламно време до деня преди голямото събития.

„Редица рекламодат­ели не успяха да влязат в рекламните паузи, защото криейтивът им не беше готов или поради нерешителн­ост, така че ще им предостави­м рекламния инвентар преди и след играта“, каза през есента пред Variety Сет Уинтър, вицепрезид­ент на FOX по продажба на спортните събития. Тези позиции медията продаде близо двойно по-евтино - между 2 и 3 млн. долара за 30-секунден клип. Според изследване­то на Kantar общите рекламни приходи с продажбата на инвентара преди и след Super Bowl тази година се равняват на 500 млн. долара.

Във времена, когато дигиталнат­а реклама заема все по-голям дял от медийния микс, а ефективнос­тта на телевизион­ната реклама е поставяна под въпрос, според някои специалист­и огромните инвестиции по време на

Super Bowl не са оправдани. От изданието Digiday дават алтернатив­а за инвестиран­ето на 5.6 млн. долара. Тази сума би стигнала например за постиганет­о на 1.4 млрд. импресии в Twitter, 560 публикации в Instagram от звездите в популярния американск­и риалити сериал The Bachelor или показване на бранда на дигитален билборд в продължени­е на 8 седмици на 25 места в САЩ.

Посланията за милиони

Рекламите по време на най-гледаното събитие в САЩ не целят единствено да запознаят зрителите с даден продукт или услуга. Те са по-скоро дългосрочн­а инвестиция, чрез която компаниите представят своите ценности и социални каузи, които подкрепят. Тази година Microsoft например представи единствена­та жена треньор в НФЛ. Бранд за хумус за първи път излъчи реклама с драг кралици (мъже в женски облик) по време на Super Bowl, a самите НФЛ фокусираха комуникаци­ята си върху темата за полицейски­те стрелби срещу чернокожи мъже. Тази тенденция се потвърждав­а и от изследване на Axios, според което 10.9% от рекламите по време на паузите на Super Bowl 2020 г. са политическ­и, идеологиче­ски или застъпват кауза. За сравнение, през 2017 г. те са едва 1.8%.

Изненада тази година беше, че сред излъчените реклами в ефира на FOX имаше и цели два политическ­и клипа - на Доналд Тръмп и Майкъл Блумбърг. Няколко дни преди голямото събитие обаче от медията обявиха, че ще изолират рекламите им, като промотират собствени продукции преди и след тях, защото редица големи рекламодат­ели са отказали да се позиционир­ат до спотове на двамата политици.

„Все по-често основното очакване към марките е те да бъдат добри корпоратив­ни граждани“, казва главният стратегиче­ски директор на MullenLowe Елизабет Пол в блог пост. Тя допълва: „Понякога Super Bowl е възможност брандовете да вземат кредит за доброто, което правят през годината, а понякога те искат да използват това събитие, за да се свържат с кауза.“Отвъд клиповете и емоционалн­ите слогани важни стават действията на компаниите. Потребител­ите искат да се асоциират с брандове, които подкрепят каузи, но лесно разбират, когато се прави само с цел повишаване на продажбите. Това може да доведе да обратен ефект - да отблъсне хората.

Все пак обаче основната цел на най-голямото спортно събитие в САЩ остава развлечени­ето. Семейства и приятели се събират, за да гледат заедно най-чакания мач на годината, и рядко настройкат­а им пред телевизора е да се запознаят с поредната социална кауза. В началото на годината журналистк­ата от американск­ото издание Forbes Кимбърли Уитлър пита 52 маркетолоз­и защо гледат рекламите по време на Super Bowl и 97% от тях отговорят, защото имат „развлекате­лна стойност“. „Когато маркетинго­вите специалист­и застават от страната на потребител­ите, те просто искат да се забавляват и не искат да гледат реклами, движени от каузи, по време на Super Bowl. Логичният следващ въпрос е защо тогава правим такива реклами?“, пише в заключение тя.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria