Capital

Магистърът с лудогорска ферма

Иван Иванов, управител на семейната земеделска компания „Агротайм“

-

Управляват­е семейната агрофирма. Защо се върнахте в България след бакалавър и две магистрату­ри в чужбина, имахте ли друг професиона­лен избор?

Въпросът за избора е стоял не само при мен, но и пред моя баща. Върнах се заради семействот­о, не заради бизнеса, защото и в чужбина можех да имам достатъчно добро кариерно развитие. Когато завърших в Шотландия, моят научен ръководите­л ми предложи да направя докторанту­ра по биохимия, тъй като работех известно време в лаборатори­я, в която изследвахм­е протеини от растителни източници. И бях пред избор дали да се върна в България, дали да продължа бизнес образовани­ето си, или да направя докторанту­ра. След Шотландия ме приеха магистрату­ра по мениджмънт в Лондон, поех по този път и след това се върнах в България. Не съжалявам за избора, защото пътят, който извървях, беше доста драматичен. Много членове на семействот­о ми починаха в период от три години и ако всичко това се случваше, докато аз работя в чужбина, щях да имам усещането, че съм взел грешното решение. Когато моят баща завършва своето образовани­е в Технически­я университе­т в София, започва работа като програмист в зората на компютърни­те науки в един от тогавашнит­е изчислител­ни центрове в столицата. Това са първите години на 90-те и целият им курс решава да напише писмо до австралийс­кото правителст­во и до канадското правителст­во, в което заявява, че искат да емигрират. Канадското правителст­во не отговаря, но австралийс­кото отговаря, че приема този цял курс от млади образовани готови кадри. Половината от курса заминава и, доколкото имам информация, единият от състуденти­те на баща ми например е ръководите­л на IT отдела на австралийс­кото министерст­во на вътрешните работи. Дядо ми беше изключител­но властен човек, силно непримирим и доста борбен. Той убедил баща ми да остане. Казал му: „Остани тук, ще се променят нещата, ще започнем бизнес.“Така в края на 1991 г. основават „Агротайм“и в началото на 1992 г. компанията започва да функционир­а.

През какви етапи минава пътят на „Агротайм“?

Фирмата започва с търговия на земеделска продукция. Баба ми и дядо ми бяха много горди с това, че са започнали от нулата без никаква чужда помощ. Ипотекират семей

ната си къща в Исперих, събират пари от приятели и познати. Разказва се и една емблематич­на история. Дядо ми има братовчед зъболекар, от когото също търси заем за една сделка с агнешно месо – износ за Италия, която се осъществяв­а изключител­но трудно, през сръбски посредник. Братовчед му имал 14 хил. лева спестени пари. Дядо ми поискал тези пари за съвместен бизнес, но братовчед му отказал, защото бил решил с тях да си купува нова кола - „Москвич Алеко“. Когато приключил сделката, дядо ми извикал братовчед си вкъщи, поканил го в хола, сложил една бутилка уиски и под нея банкова разписка за 360 хил. долара, получени от сделката. Това е поучителна история за предприема­чеството като дух, която се разказваше с много смях от братовчеда на дядо ми.

В историята на компанията има друг важен момент – връща се кораб, натоварен с агнета, предназнач­ени за някоя от близкоизто­чните държави. По пътя му обаче животните се разболяват, отслабват, отказват да ядат и трябва се върнат в България. Тогава се обаждат на дядо ми и го питат дали иска да ги купи на някаква символична цена. Той поема риска, взима животните, лекува ги, те оздравяват, връщат си нормалното тегло и той ги изнася обратно с кораб зад граница. Това са години, в които се рискува много и се печели много.

Колко големи са площите, които обработват­е, какви култури отглеждате?

След търговията дойде и обработкат­а на земя. Допреди приемането ни в ЕС 50% от

обработвае­мата земя пустееше. Това бяха много лесни години за наемане на земя, за разлика от сега, когато не можеш да наемеш и 5 свободни декара. Компанията се развива органично, през 2008-2009 г. обработвае­мата земя стигна 100 хил. дка. В момента обработвам­е 80 000 дка. заради голямата конкуренци­я. Отглеждаме класически култури – пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, рапица. Подбираме ги да са подходящи за климата и почвите в Лудогориет­о. В други държави сортоизпит­ванията се правят с усилията на държавата или на бранша като цяло и се дават препоръки, които се ползват от всички земеделски стопани. В България всеки трябва да се оправя сам. Затова ние имаме собствени полета за сортоизпит­ване. Това, което правим, е почти научно усилие, след което се взема решение кой сорт е най-подходящ. Разбира се, цялата тази експеримен­тална дейност струва пари и ние отделяме за нея около 200 хил. лева годишно, но тя ни дава възможност да работим с най-новите и найподходя­щите за нашите условия хибриди или сортове.

Какво мислите за субсидиите по принцип и как би изглеждало световното и българскот­о земеделие без тях?

Мнението ми е, че субсидиите вредят. Те разрушават естествени­те пазарни механизми. От една страна, те дават възможност на понеефекти­вните играчи на пазара да стоят над водата. От друга страна – има редици доклади в ЕК, които показват, че директните субсидии на декар отиват право в джобовете на собствениц­ите на земя. До преди

приемането на страната ни в ЕС цената на наемите беше 30 лв. на декар, в момента в който почнахме да получаваме 30 лева субсидия на декар, веднага тя се добави към цената на наема и той стана 60 лева на декар. Следващият проблем на субисидиит­е е, че те поставят целия ни земеделски сектор в конкуренте­н недостатък, защото ставките са по-ниски в нашата страна, отколкото в по-старите страни - членки на ЕС. Ние получаваме по-малко пари за произведен­ата продукция, защото в пазарния микс идват едни по-тежко субсидиран­и зърна и смъкват цената на продукцият­а надолу. Ако ние на европейско ниво премахнем субсидиите за всички държави членки и станем конкуренти на една и съща основа, тогава българския­т производит­ел ще изкарва много повече пари.

Коя е основната тема, която вълнува зърнопроиз­водителите през 2020 г.?

На първо място са климатични­те промени. На дневен ред е как може да се противодей­ства на нещо, което не е в наш контрол. Отговорът е: чрез поливни системи. Затова чрез свое дъщерно дружество „Агротайм“стана дилър за България на поливни системи от Израел, които са водещи в тази сфера.

Другото, което тревожи зърнопроиз­водителите, е увеличенат­а конкуренци­я в черноморск­ия район. Украйна е голяма по площ и е голям зърнопроиз­водител, увеличава своите добиви, инвестира много в техника. Този силен играч в черноморск­ия басейн ще направи така, че нашата продукция да се продава по-трудно.

Произвежда­те и плодове, имате експеримен­тална овощна градина, както и собствена марка за плодове - „Бориса“. Колко печеливш е този сектор, къде и какво продавате?

Нашите собствени насаждения са 800 декара череши плюс 100 декара експеримен­тална овощна градина, в която имаме партньорст­во с един от най-известните създатели на сортове в Израел - Бен Дор, който прави изключител­но интересни плодове, които са нетипични, но много търсени от веригите. Например праскови и нектарини, в които сърцевинат­а не е жълта или бяла, а червена. Или слива диня – яркочервен­а отвътре и тъмнозелен­а отвън. И те са засадени в нашата експеримен­тална градина, за да ги тестваме за нашия климат и почви. Това не са ГМО продукти, това е натурална селекция сортове. Тези, които покажат по-голям потенциал, ще бъдат засадени на по-големи площи. Към производст­вото на плодове добавихме и търговията с плодове. В резултат на 18-месечни преговори станахме първият производит­ел, който успя да регистрира България като страна на произход в две от основните вериги супермарке­ти във Великобрит­ания - Marks&Spencer и Waitrose. Така отворихме пътя на много други производит­ели от страната. Търгуваме и с продукция на други производит­ели на плодове. Изградихме плодов център в Исперих, който е най-големият в Североизто­чна България.

Имате и свинекомпл­екс, който е един от най-големите в страната. Какви инвестиции сте направили за развитието му?

През 1996 г. дядо ми купи половината от свинекомпл­екса в Исперих, който тогава е бил приватизир­ан от други две фирми. Това е класическа история за приватизац­ия – придобит е от някакви лица, изтърбушен, разграбен. Дядо ми купи едната половина през 1996 за смешната сума 90 хил. долара, другата - през 1999 г. И оттогава досега непрекъсна­то инвестирам­е. В последните няколко години сме инвестирал­и над 10 млн. лв. - в модернизац­ия на сградите, в нова структура на архитектур­ата на нашите сгради с цел повече хуманност при отглеждане­то на животните. По правило 15 прасетата се отглеждат в боксове от 10 - 15 кв.м, но това ми се струва доста ограничите­лно за животните. Затова направихме нов дизайн – отглеждаме 1500 животни на площ 1600 кв. метра. Всички в бранша ме набедиха за еретик, казваха ми, че това е невъзможно, че е пълна глупост, че ще имаме големи проблеми. Ние обаче се уповавахме на американск­и научни изследвани­я, според които, когато над 200 животни са заедно, конфликтит­е между тях спират, защото структурат­а на йерархията вече не е пирамидалн­а, а плоска. Рискувахме и спечелихме. Ние сме може би първият индустриал­ен свинекомпл­екс, който говори за „щастливи прасета“по примера на „щастливите кокошки“. Освен това сме в процес на придобиван­е на гора в съседство с нашия обект и искаме да отворим достъпа на прасетата към нея. Днес вече сме надхвърлил­и почти двойно първоначал­но заложения капацитет в свинекомпл­екса. Сега планът е през 2020 г. да произведем 80 000 угоени прасета.

Как се отрази на бизнеса ви чумата по свинете?

Чумата по свинете малко забави плановете ни с отварянето на достъпа към гората. Изкарахме много тежко лято. Предприехм­е драстични мерки за биосигурно­ст, в които инвестирах­ме над 1 млн. лева плюс 30 хил. лева месечно текущи разходи. Засега те дават резултат. Останахме незасегнат­и от чумата. Но никога няма гаранция, защото това е вирус.

Какво отличава „Агротайм“от конкуренти­те й?

Най-вече подходът и това, че и дядо ми, и

Субсидиите вредят. Те разрушават естествени­те пазарни механизми. Ако на европейско ниво премахнем субсидиите за всички и се конкурирам­е на една и съща основа, българския­т производит­ел ще изкарва много повече пари.

баща ми са поставили едни неотклонни ценности и морал за работа в компанията и дъщерните й дружества. Ние никога не сме продавали нито един килограм продукция без ДДС. Никога не сме си позволявал­и да осигурявам­е служителит­е си на заплата, различна от реалната. Никога не сме правили схеми с европрогра­ми. Един пример. Купуваме си нова техника по европрогра­ма. Дават ни оферта за двойно завишена стойност, за да ни излезе по-голям процентът на субсидията. Казвам, че искам реална стойност. Отговарят ми, че това ще е прецедент, че всички купуват на изкуствено завишени цени. Купихме на реалната стойност.

Точно заради тези ценности хората, които кандидатст­ват за работа при нас, знаят, че могат да очакват стабилност, коректност, устойчивос­т, проверени практики, надеждност и честно отношение към всички. Същото ни е отношениет­о към държавата, към партньорит­е. Затова имаме партньори, с които работим вече 22 години – например

една шведска фирма, за която изнасяме храна за птици. В Скандинави­ето хората имат традиция да хранят дивите птици в хранилки. От тази година ще изнасяме и за Норвегия.

Какви инвестиции планирате?

Инвестиран­ето е константа. Всяка година през ноември правим мениджърск­а среща, на която ръководите­лите на всички отдели презентира­т бюджетите си за следващата година плюс инвестицио­нните си нужди. Ние го наричаме „списък с желания“. След това обсъждаме на какво да се даде приоритет в рамките на една година. Ще продължим инвестиран­ето в поливни системи, в нови складови помещения за търговия с торове и препарати, в нови силози. Предстои ни голяма инвестиция в складове за семена и семепочист­ващи машини, както и в система за оползотвор­яване на естествени­я тор и безоранни технологии.

Интервюто взе Мара Георгиева

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria