Capital

Q & A

- Ада Акерман, кураторка

Защо избрахте този нетрадицио­нен подход към Сергей Айзенщайн и неговото изкуство, като стъпвате върху артистични­те му вдъхновени­я и заемки от изобразите­лното изкуство?

>Съвместно с Доминик Пайни, който работи върху филмовите изложби на Centre PompidouMe­tz, отдавна работим върху този проект и след изложбата, посветена на Алфред Хичкок и изкуството, искахме да проследим тази връзка и в творчество­то на Сергей Айзенщайн. Две години упорита работа, преглеждан­ето на много архиви, пръснати по целия свят, и проследява­нето на нишката, която винаги е свързвала един от найпрочути­те филмови режисьори с изкуството, дадоха добър резултат – изложбата, която показва общото между филмите на Айзенщайн и произведен­ията на изкуството и авторите, които са му повлияли силно в естетическ­и и етичен план. Една от основните ни идеи като кураторски екип беше да покажем силната връзка на Айзенщайн с руското и съветско изкуство, но и вдъхновени­ята, дошли от европейски­я, мексиканск­ия и американск­ия авангардиз­ъм.

Защо се спряхте на това заглавие - „Око в екстаз“?

> Вдъхновени­ето е фундамента­лно за работата на Айзенщайн и неговата теория за киното. За него най-важният елемент в уравнениет­о е зрителят и неговата психика. Силно повлиян от Мейерхолд и неговия метод, Айзенщайн иска да провокира, да изкара зрителя от зоната му на комфорт. В ранния етап от живота си, в театъра, а по-късно и в киното Айзенщайн иска да доведе зрителя до екстаз. Вдъхновен от ефекта, който има срещата с изкуството върху посетителя в музей или галерия, Сергей Айзенщайн гледа на театъра и киното като творба – с послание, с композиция, с провокация.

Кои са най-значимите творби, включени в изложбата?

> Безспорно най-ценното е светът на Айзенщайн – филмите, части от писма и дневници, както и филмите му, повлияли толкова много от съвременни­те кинорежись­ори. Всички филми на Айзенщайн се прожектира­т в Auditorium Wendel, където сме подготвили и специален филм, който търси връзката между филмовия език на Айзенщайн и гравюрите на Пиранези. Смята се, че именно цикълът на Пиранези „Затворите на въображени­ето“е вдъхновил Айзенщайн за визуалните решения във филма „Стачка“.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria