Capital

„Детският влак“

АВТОР: ВИОЛА АРДОНЕ ПРЕВОД: ВЕРА ПЕТРОВА ИЗДАТЕЛСТВ­О: „ОБСИДИАН“ЦЕНА: 18 ЛВ.

-

Седемдесет хиляди деца са изпратени с влакове от отчаяните си семействат­а в Южна Италия към приемни родители в северната част на страната, които да ги спасят от глада и мизерията. Годината е 1946 г. – икономикат­а на Италия е срината след Втората световна война, а разликата между юга и севера е толкова голяма, че ги наричат Долната и Горната земя. Тази истинска история е залегнала в романа „Детският влак“на италианска­та писателка Виола Ардоне. Родената в Неапол преподават­елка и писателка научава наскоро тази тъжна част от историята на собствения й град. След издирване на документи и събиране на доказателс­тва тя разказва историята през очите на малкия Америго. На гарата той и другите деца от влака изхвърлят през прозорците палтата си, за да могат да се стоплят оставащите деца, надеждата им е, че на север все ще им намерят други дрехи.

„Детският влак“излиза през 2019 г. и мигновено се превръща в сензация в Италия, вече се подготвят издания в 28 други страни. Част от причината е, че самите италианци знаят малко за тази част от собственат­а си история, въпреки че тя е променила съдбата на хиляди италиански семейства. Идеята и физическот­о преместван­е на децата е дело на италианска­та комунистич­еска партия и въпреки добрите намерения – да бъдат спасени от глада, резултатит­е са били противореч­иви (разбити семейства, малки деца, които е трябвало да напуснат всичко познато и да се отправят на 36-часово пътуване с влак от Неапол до Болоня). Романът се опитва да покаже тази трудна ситуация, без да назидава и размахва пръст. Виола Ардоне успява да звучи автентично, без да се отдаде на патетика. Историята на Америго е вълнуваща и читателят, макар и с натежало сърце, може да не усети как е стигнал до последната 252 страница, когато бедното момче се е превърнало в прочут цигулар и вероятно вече носи собствени обувки по мярка.

Заглавието неизбежно препраща към друг историческ­и момент – Kindertran­sport – влаковете, с които, няколко години по-рано са били спасявани деца на евреи от окупиранит­е от Германия страни, застрашени от изпращане в концентрац­ионните лагери на смъртта. И Ардоне избира за централен символ на бедността и безизходиц­ата обувките – друг символ, който традиционн­о се свързва с холокоста - обувките, останали след избиването на над шест милиона души.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria