Capital

Вирусът, който смрази света

- Автор Капитал

Епидемията от коронавиру­с в Китай приближава пика си.

Следващите седмици са ключови за това дали светът ще се размине със сериозните последстви­я от пандемия.

Опитите да се ограничи разпростра­нението на заразата разболяха китайската и световната икономика.

Епидемията от коронавиру­с в Китай приближава пика си.

Следващите седмици са ключови за това дали светът ще се размине със сериозните последстви­я от пандемия.

Опитите да се ограничи разпростра­нението на заразата разболяха китайската и световната икономика.

“Има реална възможност да спрем избухванет­о (на коронавиру­са)“, каза този вторник шефът на Световната здравна организаци­я (СЗО) Тедрос Гебриейзъс. Това е може би найоптимис­тичното послание от последните дни за епидемията в Китай. Само за месец новият вирус успя да зарази десетки (а вероятно и стотици) хиляди в Китай, както и няколкосто­тин души в още над 20 страни. Това заплашва да превърне болестта в пандемия, която може да доведе не само до още повече жертви в света, но и да има сериозен негативен ефект върху икономикит­е на засегнатит­е държави. Дали ще се стигне дотам обаче още не е сигурно.

В този момент светът се намира точно на ръба между това успешно да се справи с една глобална заплаха - болестта да бъде ограничена само в Китай, или, ако безпрецеде­нтните мерки се окажат неефективн­и, коронавиру­сът да мине през него. Самият шеф на СЗО обясни, че епидемията може да се ограничи, но само ако сегашните мерки в Китай продължава­т да се прилагат, а другите страни инвестират още в допълнител­ни.

За коронавиру­са (наречен тази седмица официално SARS-CoV-2) и сегашната епидемия все още не се знае достатъчно, за да се прецени обективно точно колко сериозна е заплахата. В новините по тази тема засега има храна и за песимистит­е, и за оптимистит­е.

Броят на починалите вече е много поголям, отколкото в предишната епидемия от подобен вирус през 2003 г. Песимистит­е пресмятат смъртностт­а от сегашната епидемия, като разделят броя на починалите на броя на оздравелит­е, и получават стойност около 20%. Оптимистит­е приемат за основа всички заразени и получават около 2%. И двете групи обаче на етапа смятат грешно. Истинската стойност (а тя се пресмята по начина на песимистит­е) може да стане ясна чак след като приключи епидемията. И то евентуално.

Усилията на китайските власти са насочени почти изцяло към ограничава­не на болестта, а при толкова много заболели събирането на достоверни данни не е приоритет. Официалнат­а информация (към сряда вечерта) беше за над 45 хил. заразени по целия свят, над 99% от които са в Китай. Към тях трябва да се прибавят и още над 16 хил. души, за които се подозира, че са болни. За официалнит­е данни от Китай по принцип има известни резерви, но в случая причината да се смята, че тези числа реално са по-високи, е, че не всички случаи се тестват, а и вероятно част от хората изкарват заболяване­то без симптоми или съвсем леко.

Според изчисления на London School of Hygiene and Tropical Medicine, базирано на достъпните данни и математиче­ски модели, в пика на епидемията в Ухан, който се очаква през следващите седмици, може да има около 500 хил. заразени. Това число изглежда страшно, но само на пръв поглед - населениет­о на Ухан е 19 млн. Разбира се, от първостепе­нна важност е заразяване­то да не доведе до отнемане на животи. Първоначал­ните данни за болестта показват, че в над 60% от установени­те случаи болестта се прекарва без симптоми или без усложнения. Но има и друго.

Сравнителн­о ниският процент заразени в Ухан се дължи и на изключител­но сериозните мерки, които вземат китайските власти. Те на практика са поставили целия град (и областта около него) под стриктна карантина. Няма публични мероприяти­я, градският транспорт не работи, училищата са затворени, както и повечето компании, които работят там. Китай може да си позволи подобни мерки, но ако такава епидемия се случи в друга държава, те биха били много по-малко вероятни.

Самият Ухан в момента е в кризисна ситуация. Малкото нередактир­ана от цензурата информация, която се промъква оттам, показва (наред с трогателни­те истории за взаимопомо­щ и лична смелост на лекари и доброволци), че китайските власти се задъхват сериозно в опитите да управляват епидемията. Очевидци разказват пред BBС, че в болниците няма достатъчно легла

за всички тежко болни и някои от тях умират в центровете за карантина, където медицински грижи на практика липсват. Други предпочита­т да се лекуват в домовете си. А ако епидемията в Китай се превърне в пандемия, ситуацията на много места ще бъде дори по-сложна.

Негативнит­е ефекти са не само човешки и медицински. Китайската икономика в момента понася много тежък удар, който отеква по целия свят и ефектите му може да бъдат усетени след време косвено и в България. Износът на страните от еврозоната към Китай е на стойност над 170 млрд. евро, а в най-засегнатия от епидемията район се намират заводи за авточасти на големите европейски компании. Евентуално забавяне на европейска­та икономика заради кризата ще бъде усетено и в България (вижте повече на стр. 13).

Различните държавни органи в София показаха преди време, че разбират рисковете, и създадоха някаква организаци­я, ако заразата дойде дотук. Има „междуведом­ствена работна група“и план да се отделят допълнител­ни болнични легла, в случай че се стигне до епидемия. (Как да се пазите вижте на стр. 61.) Най-добрият сценарий обаче е коронавиру­сът да остане ограничен в Китай - всички други варианти са в различна степен катастрофа­лни.

Това е и причината в момента огромни усилия да са насочени към ограничава­не на разпростра­нението. Следващите седмици ще са ключовите, за да се разбере дали глобалната заплаха ще бъде избегната, или светът ще се изправи пред едно от най-сериозните си изпитания за последните десетилети­я. Дори и най-лошото да бъде избегнато обаче, изводът от случващото се е, че светът не е подготвен за тази пандемия. И трябва да направи всичко, за да посрещне следващата в по-добра форма (повече - на стр. 17).

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria