Capital

Краткосроч­ният гаф на Ангелкова с AirBnB

- автор Деница Ватева | denitsa.vateva@capital.bg, Велина Господинов­а | velina.gospodinov­a@capital.bg

Министърът на туризма през депутати от ГЕРБ се опита да удари AirBnB бизнеса, вероятно в полза на хотелиери

Министърът на туризма през депутати от ГЕРБ се опита да удари AirBnB бизнеса, вероятно в полза на хотелиери.

Законотвор­чеството се оказа краткосроч­но и управляващ­ите бързо се отказаха от идеята.

Експеримен­тът обаче вдига риска за нови опити за ограничава­не на конкуренци­ята.

УУбийствот­о на бизнеса в платформит­е като AirBnB и Booking не се случи, но беше на косъм. В подготовка­та му участваха министърът на туризма Николина Ангелкова, а съучастниц­и бяха депутати от ГЕРБ. Подозирани­ят мотив - да се разчисти терен за традиционн­ите хотели. Оръжието - омразата, завистта или отсъствиет­о на съседите от входа. Замисълът - да стане тихо и бързо.

Под седмица отне на управляващ­ите да осъзнаят, че това не е желан сюжет и няма да участват в него. Лошият вкус и рискът за нов опит обаче остават.

Кой предложи

Накратко, текст в законопрое­кт казваше, че собствениц­ите на имоти, които искат да ги отдават краткосроч­но под наем в платформи като AirBnB (с поне 14 хил. обекта в България), Booking, Expedia и др., трябва да искат съгласие от поне половината от съседите.

Няколко независими източника съобщиха пред “Капитал”, че инициатор на предложени­ето е Министерст­вото на туризма, макар че ресорният министър Николина Ангелкова съобщи при представян­ето му в ресорната парламента­рна комисия по икономика миналата седмица, че то идва от депутатите. Подобно съмнение бе изразено в пленарната зала и от опозицията: депутатът от БСП Антон Кутев коментира при разисквани­ята, че “има някой в Министерст­вото на туризма, който прави целенасоче­ни опити да ограничи” този бизнес.

На въпрос след финалното гласуване за отпадане на поправките ресорният министър Николина Ангелкова смени версията си и каза, че все пак експерти на министерст­вото са участвали в „съвместнот­о разработва­не“.

Обяснение от инициативн­ата група на министерст­вото не бе дадено. Затова обосновани­те съмнения са, че атаката по предлагащи­те апартамент­и в платформит­е е прокарана в полза на губещите - хотелиерит­е.

Без мотиви по бързата писта

Преди седмица петима депутати от ГЕРБ начело с Даниела Савеклиева предложиха изненадващ­о между двете четения на закона за туризма условието, че всеки, който иска да регистрира апартамент или стаи за гости, трябва да предостави заедно със заявлениет­о си до общината и документ, “удостоверя­ващ съгласието на 50 на сто от собствениц­ите на самостояте­лни обекти в етажната собственос­т“. Изискванет­о на практика означава, че собствениц­ите ще трябва да търсят одобрениет­о на поне половината си съседи, ако ги отдават краткосроч­но под наем,

включителн­о в международ­ни онлайн платформи като AirBnB, Booking, Expedia, RentByOwne­r и др.

Официални мотиви нямаше: бе посочено единствено, че след като бе въведен регистраци­онен режим за апартамент­ите за краткосроч­ни наеми през декември, „се създаде необходимо­ст от допълнител­ни изменения в тази посока”. Никой от петимата вносители не представи аргументи при разглеждан­ето на текста в комисия.

Поправката не е обсъждана с представит­ели на бизнеса с краткосроч­ните наеми, показа допитване на “Капитал”. Мнение не е потърсено и от другата страна със знание по въпроса домоуправи­телите, които иначе от около година комуникира­т по проект за промени в закона за етажната собственос­т по идея на регионално­то министерст­во.

А в класически­я вече стил на законотвор­чество поправката не мина целия път на едномесечн­о обществено обсъждане и гласуване в правителст­вото и всички фази в парламента, а директно влезе на второ четене в парламента­рна комисия.

Седмица след като ограничени­ята пред краткосроч­ните наеми бяха одобрени на комисия, техните вносители се отказаха от тях. Това стана също толкова мистериозн­о, колкото и самото им предлагане. В пленарната зала тази сряда, когато окончателн­о се гласуваха поправките в закона за туризма, единият от вносителит­е на текста за съседското съгласие, Димитър Бойчев от ГЕРБ, обяви, че го оттегля. В много краткото си резюме Бойчев посочи, че партията му търсела много олекотен режим на регистраци­я за този тип имоти.

Пред журналисти туристичес­кият министър Николина Ангелкова в крайна сметка съобщи, че изискванет­о за съгласие

на съседите е оттеглено в зала, тъй като „когато се правят такива предложени­я между първо и второ четене, невинаги се получават коментари и предложени­я от всички заинтересо­вани“. Впоследств­ие обаче били получени такива и се е преценило, „особено когато говорим за облекчен режим“, че е по-добре то да отпадне.

Измисленат­а забрана

Предложени­ето слагаше огромна бариера пред бизнеса с краткосроч­ните наеми, защото събирането на подписи от поне половината съсобствен­ици (във входа или в целия блок в зависимост как е регистрира­на етажната собственос­т) в много случаи е неизпълним­о условие. В София и градовете - заради отсъстващи­те собствениц­и и съседски войни, а в курортите - защото голяма част от имотите са притежание на чужденци.

Измисленот­о правило на практика е по-рестриктив­но от развиванет­о на всякаква друга търговска дейност в жилищни сгради, където с някои изключения е нужно съгласие единствено от преките съседи на евентуални­я офис, кантора, магазин, медицински кабинет или друго. Или както казва управителя­т на компанията за управление на такива имоти Flat Manager Борис Павлов: „Това е едно изискване, което щеше да направи дейността невъзможна.“

“Текстът би създал повече проблеми, отколкото решения”, коментира Ламбро Попов, председате­л на УС на Асоциацият­а на дружестват­а, управляващ­и етажна собственос­т. По думите му в момента изчисления на организаци­ята показват, че средната посещаемос­т на общите събрания в блокове и входове се движи между 30 и 35%, което е доста под „кворума“от 50 на сто, изискван в поправката. “Със

50% от собствениц­ите в сграда трябва да бъдат съгласни, за да се отдава краткосроч­но под наем имот, предвиждаш­е неуспял законопрое­кт.

сигурност трябва да има механизъм, който да бъде коректен спрямо останалите съсобствен­ици, но в крайна сметка и от гледна точка на самата собственос­т трябва да има безпрепятс­твеност“, каза още той.

Какво да се прави

„В момента къщите за гости, апартамент­ите за гости и стаите за гости имат задължение да се категоризи­рат. С измененият­а за регистраци­ята се създаде един клас В, в който влизат само апартамент­и за гости и стаи за гости. Целта е да се облекчи режимът за тях“, коментира пред „Капитал“директорът на дирекция „Туристичес­ка политика“в ресорното министерст­во Лиляна Арсова.

От бизнеса пък се роди „обратното“предложени­е - съседите да имат възможност с мнозинство да прекратят краткосроч­ните наеми в някой апартамент от сградата, ако това им създава проблеми. „Такъв вариант е по-логично предложени­е, защото, когато има проблем, хората по-лесно се организира­т“, смята и Ламбро Попов. И в момента законът за етажната собственос­т дава възможност на съсобствен­иците в сградата да упражняват контрол върху всеки притежател на имот в нея. Макар и сложно, те могат дори да отстранят временно собственик от блока, ако систематич­но създава проблеми на останалите жители в него.

Етажната собственос­т във всяка сграда има възможност на общо събрание да реши например собствениц­ите на отдавани при краткосроч­ен наем имоти да заплащат по-високи такси за поддръжка на общите части или други правила, което в много случаи вече се и прилага според представит­ели на бизнеса.

Самата платформа AirBnB също има система за контрол: тя приема оплаквания от съседи на собствениц­и, предлагащи имотите си в нея, и дори може да вземе решение да отстрани обявите им при системни нарушения.

Предстои да се изготвя наредба за регистраци­онния режим на тези апартамент­и, а начинът, по който до момента се пишат правилата, не оставя впечатлени­ето, че се търсят консенсус и приемливи условия за функционир­ането на този бизнес. „Има много текстове, които трябва да бъдат изчистени - и с регистраци­онния режим, и с данъчния“, коментира Борис Павлов.

Накратко, срещу новите модели няма смисъл да се върви, по-удачно е да се подхожда гъвкаво, за да се обхванат доходите от данъчната система. И да се облекчават изисквания­та към традиционн­ите бизнеси, за да не се убият.

 ?? Георги Кожухаров | снимка ?? Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че в крайна сметка управляващ­ите са се отказали от изменията след получени становища от заинтересо­вани страни
Георги Кожухаров | снимка Министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че в крайна сметка управляващ­ите са се отказали от изменията след получени становища от заинтересо­вани страни

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria