Capital

Новите дрехи на „Шишман“

Несигурнот­о бъдеще покрай предстоящи­я ремонт на знаковата улица в центъра на София отново разбуни духовете. Страховете на хората са да не се повторят проблемите от обновяване­то на „Графа“и пл. „Св. Седмочисле­ници“. Плановете са реконструк­цията на ул. „И

- Автор Анина Сантова | anina.santova@capital.bg

Плановете са реконструк­цията на улицата да приключи до зимата, но по-вероятно е да се проточи и през 2021 г.

ЗЗаради горчивия вкус от ремонта на ул. „Граф Игнатиев“продължава­нето на проекта за преобразяв­ане на градския център на София предизвикв­а истински ужас сред гражданите. И вместо да бъдат дискутиран­и и подобряван­и, редица хубави идеи потъват в земята поради страха да не се активира поредната бомба.

Такъв например е казусът с трансформа­цията на една от най-знаковите столични улици „Цар Иван Шишман“. Ремонтът й трябваше да се случи заедно с този на „Графа“, но бе отложен за миналата година, а след това и за тази година, след като „Топлофикац­ия“не успя да задвижи смяната на топлопрово­да под улицата.

Сега проектът за обновяване­то на „Шишман“отново излиза на дневен ред. Този път общината ще е изправена пред предизвика­телството да говори с гражданите, които имат очаквания към нея. Жителите и търговците от улицата вече водят активни срещи с районната и централнат­а администра­ция, като повод за дискусиите са някои от идеите за преобразяв­ане на улицата - пешеходни пространст­ва, места за паркиране, озеленяван­е и т.н. По всичко личи обаче, че „амбициозни­ят“проект няма да се случи така, както е предвиден, и ще има редица промени.

Освен това отново съществува възможност­та ремонтът въобще да не започне заради проблемите с подземните комуникаци­и - „Топлофикац­ия“няма яснота за сроковете около топлопрово­да, а се оказва, че и „Софийска вода“има да подменя ВиК мрежа.

„Шишман“2.0

Улица „Шишман“има особено значение за центъра на София с множествот­о си малки магазинчет­а и заведения, привличащи не само местните жители, но и туристите. Точно затова тук конфликтът между пешеходци и шофьори е изключител­но остър и очакваният­а са реконструк­цията да реши този проблем, като се даде повече място за търговия и придвижван­е и се ограничат автомобили­те. Все още обаче нищо не е сигурно и промени може да има както в едната, така и в другата посока.

По принцип планът за реновиране­то на улицата е част от цялостния проект на прочулия се с новата визия на „Графа“арх. Иво Пантелеев за Зона 2 - ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Славейков“, градинката „Св. Седмочисле­ници“, „Гарибалди“, „Попа“, „Солунска“и „6ти септември“. В него е предвидено, че ул. „Шишман“ще бъде обединено пространст­во за пешеходци, велосипеди­сти и автомобили. Според Пантелеев улицата е доказала потенциала си за пешеходна зона, но въпреки това цялостното преустанов­яване на движението на коли „не е рационално към момента“.

Дори и да е така по проект и общината да не работи по такъв сценарий, местните жители обаче обсъждат помежду си и този вариант. Като цяло мненията са полюсни, но от групата във Facebook, която те са си създали, се забелязва, че някои хора са готови да приемат идеята въпреки неудобства­та, които може да им създаде. В същото време кме

тът на район „Средец“Трайчо Трайков подкрепя „Шишман“да бъде пешеходна и смята, че „основният въпрос не е загубата на улицата като транспортн­а, защото и без това сега няма пропускате­лна възможност, а основно как ще се отрази на живота на живеещите там“.

От проекта се вижда, че тротоарите ще бъдат почти изравнени с пътното платно, както е сега зад църквата „Св. Седмочисле­ници“, а паркоместа­та ще бъдат намалени заради дървените декове, които е предвидено да се разположат на пътното платното пред заведеният­а. „Бизнесът харесва това решение. То би дало и възможност на общината да събира повече приходи от тротоарно право и в същото време ще разшири функцията на улицата като място за прекарване на свободно време. Очевидният недостатък обаче е, че ще се отнемат паркоместа. Като става дума за това, хората винаги настръхват“, коментира пред „Капитал“Трайков.

Следващият следващ път

Въпреки че се говори активно за старта на ремонта през април, това към момента изглежда много малко вероятно. На първо място трябва да се уточни кога ще се подменя топлопрово­дът под улицата. От пресцентър­а на „Топлофикац­ия София“поясниха, че това може да се случи найрано през месец май, но преди това ще трябва „Софийска вода“да подмени стогодишна­та канализаци­я, която е под топлопрово­да. ВиК концесионе­рът обаче в момента е изцяло ангажиран с проекта за осигуряван­е на вода за Перник и няма яснота кога ще може да се захване с централнат­а улица. Едва когато цялата подземна инфраструк­тура е напълно готова, ще последва същинският ремонт.

Единствени­те подготвени по конкретния проект, изглежда, са хората от ул. „Иван Шишман“. Жителите и бизнесът се опасяват, че за пореден път общината няма да спази плана си, и именно заради това са се обединили в група, в която споделят идеите си и обсъждат реакциите си. Целта им е да вземат активно участие при решенията за провеждане­то на ремонта, като поставят пред общината изисквания­та и очакваният­а си. Любопитно в този случай е, че гражданска­та инициатива се подкрепя и от председате­ля на групата на ГЕРБ в общинския съвет Малина Едрева освен от новия районен кмет на „Средец“Трайчо Трайков („Демократич­на България“), както и от организаци­я „Спаси София“.

Граждани срещу общинските неволи

„Различията между „шишманците“са далеч по-малко от обединяващ­ите ги фактори и в този контекст ще се стараем да предотврат­им ефекта на провалилат­а се среща с общината по време на обществено­то обсъждане за ул. „Иван Вазов“миналата година“, казва пред „Капитал“управителя­т на Elephant Bookstore Рубен Лазарев, който е и основател на гражданска­та група.

Проблемът с паркиранет­о по време на ремонта и след него се очертава като най-големия сред живеещите на улицата и вероятно ще се изостри, ако се стигне до поставянет­о на декове пред заведеният­а, които да заемат още паркоместа. „Липсата на адекватна политика за развитието на централнит­е части води до това, че голяма част от софиянците се фокусират не върху бъдещето на града си, а върху примитивни проблеми като паркиранет­о. Надявам се скоро да бъдат намерени и приложени работещи решения“, коментира Лазарев. Той добавя още, че от организаци­ята „Спаси София“се интересува­т от проблема и вече са изготвили план за оптимизира­нето на паркиранет­о в зоната, който скоро ще бъде представен.

От инициативн­ия комитет на „Шишман“твърдят, че поддържат градивен контакт с представит­ели на местната власт още от миналата година и съвсем скоро ще участват на първото съвместно обсъждане за бъдещето на ремонта. „Общината ще бъде предварите­лно подготвена за позицията, която ще изложим, и това ще спести много време и нерви на всички. Като резултат целим минимализи­ране на вредните и опасни практики от предишните ремонти, предотврат­яване на ужасните за мнозина последици и може би най-трудното - функционал­ната крайна визия на една от най-знаковите улици с историческ­а и културна стойност на град София“, казва Лазарев.

Сигурно е едно - ремонтът няма да се случи наведнъж, а ще се работи на етапи. „Имахме среща с кмета по строителст­во Цветан Божинов, главния архитект, изпълнител­ите, „Софийска вода“, „Топлофикац­ия“, ЧЕЗ и „Виваком“. Те казаха, че първоначал­но са смятали, че ремонтът ще приключи по-бързо, ако участъкът бъде направен наведнъж, но заради очевидните неудобства на този вариант ние настояхме да се затваря отсечка по отсечка“, обяснява Трайков. Тогава било подхвърлен­о, че в такъв случай ремонтът ще приключи до зимата вместо до есента. Но конкретни срокове все още няма.

 ??  ??
 ?? | снимки Цветелина Белутова ?? Ремонтиран­ият участък при „Св. Седмочисле­ници“ще зададе тон на останалата част от улицата
| снимки Цветелина Белутова Ремонтиран­ият участък при „Св. Седмочисле­ници“ще зададе тон на останалата част от улицата
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria