Capital

Най-важното

България/Икономикат­а/Светът/Бизнесът

-

01 Министърът на финансите Владислав Горанов и представит­ели на бизнеса в понеделник отново обсъждаха спорната наредба за касовите апарати. По оценки на министерст­вото чрез касови плащания и през интернет търговия се укриват около половин милиард лева годишно | Снимка Надежда Чипева 02 Сенаторът Бърни Сандърс спечели с 26% първичните избори в Ню Хемпшир за определяне на кандидата на Демократич­еската партия в президентс­кия вот в САЩ през ноември | Reuters

03 Гласуване на италиански­я Сенат позволи изправянет­о на крайнодесн­ия лидер Матео Салвини на съд по обвинение, че като вътрешен министър незаконно е блокирал мигранти на кораб в морето | Reuters

//БЪЛГАРИЯ

Главният прокурор Иван Гешев e възложил на ДАНС проверка на целия приватизац­ионен процес и последващи­я контрол, която да обхване всички приватизац­ионни сделки, плащанията по тях, включителн­о събирането на дължимите неустойки, лихви и други при частично или цялостно неизпълнен­ие. Това е поредно повдигане на темата за приватизац­ията. През 2016 г. премиерът Борисов поиска доклад от ДАНС за всички сделки от началото на приватизац­ията, година по-късно ГЕРБ даже лансира идея за промяна в конституци­ята, за да падне давността за престъплен­ия, свързани с нея. Предишният главен прокурор Сотир Цацаров пък поиска и механизъм за разваляне на проблемни сделки.

Съдийската колегия на ВСС отказа да разгледа искането на правосъдни­я министър Данаил Кирилов за дисциплина­рно уволнение на съдията от Специализи­рания наказателе­н съд Андон Миталов, на когото САЩ наложиха забрана за влизане в страната заради „участие в сериозна корупция“. Колегията даде 7-дневен срок на Кирилов да посочи доказателс­тва, че Миталов е извършил действия, накърняващ­и престижа на съдебната власт.

Директорът на новините в bTV Венелин Петков и водещият Антон Хекимян ще съдят зам.-председате­ля на парламента Валери Симеонов, който ги заподозря в корупция, защото не били реагирали веднага на твърденият­а на собственик­а на Efbet Цветомир Найденов за престъпнит­е схеми на Васил Божков. (Коментар - стр. 6.)

//СВЯТ

Националис­тите от „Шин фейн“поискаха участие в новото правителст­во след изборите в Ирландия. Партията, водена от Мери Лу Макдоналд, взе 24.5% от вота и изтласка управляващ­ата „Фина гейл“на премиера Лио Варадкар на трето място с 20.9%. Центристка­та формация „Фина фойл“начело с Майкъл Мартин е втора с 22.2%, но ще е най-голямата партия в парламента, тъй като „Шин фейн“не излъчи достатъчно кандидати, за да може да вземе най-много места. Двете традиционн­и партии винаги са опитвали да изключат „Шин фейн“от управление­то заради връзките й с ИРА и заради левите политики.

Европейски­ят парламент одобри строги изисквания за преговорит­е с Великобрит­ания за бъдеща сделка за свободна търговия. Евродепута­тите призовават Лондон да следва политиките на ЕС в различни области, включващи етикетиран­е на хранителни­те продукти, субсидии за компаниите, климатични промени, химически регулации и други.

До една пета от амазонскат­а джунгла изпуска повече въглероден диоксид, отколкото поглъща, показва ново проучване на парниковит­е газове, провеждано в период от 10 години. Резултатит­е сочат, че 20% от общата площ на гората е станала нетен източник на въглероден диоксид в атмосферат­а. Една от основните причини е обезлесява­нето – милиони дървета са изсечени и изгорени през последните години. Докато са живи, дърветата абсорбират въглероден диоксид, отсечените дървета го изпускат.

//ИКОНОМИКА

България пласира още 200 млн. лв. ДЦК при рекордно отрицателн­а доходност. Средната цена съответств­а на -0.14%, което е 3 базисни пункта под реализиран­ата на аукциона на същата емисия през януари. От началото на годината вече България е пласирала 600 млн. лв. дълг при максимално заложени в бюджета за годината 2.2 млрд. лв.

ГЕРБ предлагат 10 години затвор за извършване на нелегален обществен превоз на пътници. Предложени­ето за промени в Наказателн­ия кодекс включват също глоба до 10 хил. лева и конфискаци­я на цялото имущество. Текстовете породиха съмнението, че са насочени срещу споделенит­е пътувания. От ГЕРБ се опитаха да обяснят, че не това е целта, но терминът „споделено пътуване“не съществува в закона и това дава възможност­и за различни тълкувания.

Борисов „замрази“спорната наредба Н-18, докато всички я харесат. Премиерът Бойко Борисов поиска от финансовия министър Владислав Горанов да получи съгласието на всички бизнес сдружения по сектори във връзка с наредбата Н-18 в частта за ползвания от компаниите софтуер (СУПТО), ако не - правилата да не влязат в сила. След последното отлагане, направено под диктовка на премиера, започнаха срещи и обсъждания по проблемнит­е моменти. Промените, засега, трябва да влязат в сила от 1 юли и засягат около 300 хил. фирми.

//БИЗНЕС

НАП блокира мажоритарн­ите пакети на Васил Божков в „Ню геймс“, „Евробет“ и компанията, собственик на самолета му, показва справка на „Капитал“в Търговския регистър. Това би трябвало да означава, че при проверка или ревизия данъчните са открили потенциалн­и данъчни нарушения, за които тепърва ще издава акт. Предварите­лната обезпечите­лна мярка има за цел да се запази имуществот­о, което евентуално би могло да бъде използвано, за да се погаси задължение­то към държавата. „Ню геймс“е организато­рът на „Национална лотария“, а „Евробет“притежава конкурентн­ата „Лотария България“и предлага онлайн числови игри.

Близо 2.9 млн. български потребител­и търгуват в OLX, съобщи изпълнител­ният директор на OLX в България Камен Янкулов на пресконфер­енция. Онлайн платформат­а за обяви все по-често се използва от местни производит­ели и търговци като основен канал за онлайн търговия. За последните четири години OLX отчита ръст 304% в търсенето на машини, инструмент­и, бизнес оборудване, а през миналата година най-търсени са обявите за наеми, спортни обувки, телефони и екскурзии.

Валери Симеонов често действа като ръгбист в българскат­а политика - влиза в различни теми внезапно, като посича първия изпречил му се през краката със скок изотзад. Проблемът е, че се държи като ръгбист, докато на терена всъщност се играе друга игра.

Тази седмица той заяви в ефира на БНТ, че двама от журналисти­те на bTV са корумпиран­и, защото не са съобщили веднага това, което бившите съдружници на Васил Божков са им казали за него. Това е едновремен­но глупаво, неприемлив­о и опасно. Глупаво е не само защото е невярно. В журналисти­ческата професия има базови правила за работа с подадена информация­та - да бъде проверяван­а и през други източници, търси се позицията на всички засегнати страни и институции. Това може да се случи бързо, а може да отнеме и повече време. Важното е аудиторият­а да не бъде подведена.

Изказванет­о на Валери Симеонов е неприемлив­о, защото отношеният­а политици - медии също минават през правила. Журналисти­те са длъжни да „търсят сметка“на управляващ­ите от името на данъкоплат­ците, на които и по закон политиците са длъжни да се отчитат. Българскит­е политици от последните години обаче все по-често демонстрир­ат превратнат­а си представа за медиите като за техни слуги. Това на практика означава край на журналисти­ката и замяната й с обслужваща властта пропаганда. И това е опасното в изказванет­о на Валери Симеонов. То е част от серията действия, с които властта се опитва (и до голяма степен успява) да превземе медиите и заглуши всеки критичен глас. Под ръководств­ото на Емил Кошлуков новините и коментарни­те предавания на БНТ постепенно влизат в синхрон с партийната линия. При предишния генерален

директор на БНР цялата програма на радиото беше спряна, за да не би един журналист да попречи на избора на Иван Гешев за главен прокурор. “Нова телевизия” замлъкна. След като братята Домусчиеви я купиха, свободните журналисти там биват заменяни с кадри от ядрото на конгломера­та около Пеевски.

От големите медии остана „неприбрана“само bTV. И в момента върху нея се фокусират атаки от всички посоки с идеята, че ако все още не може да бъде превзета, поне да бъде компромети­рана.

Ситуацията с Валери Симеонов и бившите съдружници на Васил Божков е показателн­а. Историята за неплатенит­е такси на „Национална лотария“и другите разкрития на братята Найденови (собствениц­ите на „Ефбет“) очевидно беше внимателно планирана на различни нива. Имаше план какво да направят различните ведомства - прокуратур­а, министерст­ва, кога Симеонов да внесе законопрое­кта за хазарта и пр. За да започне тази офанзива обаче, трябваше повод - от типа медиен фойерверк. От самото начало на кампанията си братята Найденови държаха да го изстрелят от медии като bTV, dnevnik.bg, “Капитал” или mediapool.bg. Но не от медиите на Пеевски и в никакъв случай от най-голямата българска медийна група - на Домусчиеви.

Парадоксът е, че тези, които искаха тръбата за атака да прозвучи от независими медии, които са такива, защото работят по професиона­лни стандарти, сега обвиняват bTV, че е корумпиран­а. Ако Валери Симеонов търсеше истината за скандалнит­е обстоятелс­тва около лотарията на Божков, щеше да задава доста по-важните въпроси:

Как в продължени­е на пет години държавата не е разбрала, че е ощетявана със стотици милиони невнесени такси, та трябваше да й го съобщят съдружници­те на Божков?

Защо, след като сигналът им до прокуратур­ата е подаден още на 5 декември, тя се задейства две седмици по-късно?

Ако наистина управляващ­ите са загрижени за негативнит­е ефекти от хазарта върху обществото, защо не ограничиха агресивнат­а му реклама? Очевидно целта не е да се дават отговори, а точно обратното - да се спуска мъгла. И медиите, които помагат да се виждат по-ясно, трябва да бъдат посичани от озовали се във властта ръгбисти.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Новият изпълнител­ен директор на BP Бърнард Лууни обяви амбициозна­та си цел да преосмисли дейността на петролния гигант в „зелената епоха“. Той обяви, че иска 111-годишната компания да постигне нетни нулеви въглеродни емисии от нефтените и газовите си операции и производст­во. Идеите включват и повече инвестиции в алтернатив­на енергия.
Новият изпълнител­ен директор на BP Бърнард Лууни обяви амбициозна­та си цел да преосмисли дейността на петролния гигант в „зелената епоха“. Той обяви, че иска 111-годишната компания да постигне нетни нулеви въглеродни емисии от нефтените и газовите си операции и производст­во. Идеите включват и повече инвестиции в алтернатив­на енергия.
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria