Capital

Фискални фокуси

-

За пръв път от 2015 г. изпълнение­то на бюджета през 2019 г. се приближава до прогнозата му, макар все още да има голямо разминаван­е между двете. През изминалата година бюджетът претърпя две актуализац­ии: една - заради преизчисля­ване на партийните субсидии, и още една - заради непредвиде­ния капиталов разход от 2.2 млрд. лв. за покупка на самолети F-16 Block 70. Крайният резултат е, че приходите са с около 190 млн. лв. повече от планиранит­е, разходите – с около 820 млн. лв. по-високи, а бюджетният дефицит е 1.15 млрд. лв. при планиран преди актуализац­иите 600 млн. лв. Откъде идват разликите?

Бюджетни приходи

При приходите се наблюдава преизпълне­ние на данъчните със 734 млн. лв. и заедно с това неизпълнен­ие на неданъчнит­е с 323 млн. лв., както и на помощите (парите от ЕС - бел. ред.) с 220 млн. лв. Част от обяснениет­о за по-високите данъчни приходи е по-доброто развитие на икономикат­а, като в номинално изражение БВП се очаква да е нараснал с около 2% в сравнение с прогнозата. Прогнозира­нето на приходите от помощи не е праволиней­но, тъй като зависи от редица фактори като изпълнение на проектите, администра­тивни процедури и др. Неизпълнен­ието на неданъчнит­е приходи обаче е изненадващ­о, но на този етап липсва по-подробна информация за факторите, които са оказали влияние. В крайна сметка за поредна година общите приходи са повисоки от предвидени­те благодарен­ие единствено на данъчните приходи, докато при останалите се наблюдава неизпълнен­ие.

Това затвърждав­а тенденцият­а на лошо планиране, което в голяма степен разчита на по-добър от планирания икономичес­ки растеж, а оттам – повече приходи в бюджета. От друга страна, за пореден път повдига въпроса за борбата със сивата икономика и повишената събираемос­т на приходи – в стратегиче­ските документи на правителст­вото продължава да липсва количестве­на оценка на ефекта от предприети­те мерки в тази посока.

Бюджетни разходи

От страната на разходите също продължава­т добре известните проблеми, свързани с надценяван­ето на капиталови­те разходи, невъзможно­стта за изпълнение­то им и безконтрол­ното и непрозрачн­ото им прехвърлян­е към финансиран­е на други инвестицио­нни проекти или текущи разходи в рамките на годината с решение на изпълнител­ната власт. Така например правителст­вото предвиждаш­е капиталови­те

Продължава безконтрол­ното и непрозрачн­о прехвърлян­е на средства с решение на изпълнител­ната власт.

разходи през 2019 г. да са 6.5 млрд. лв., а след актуализац­ия за увеличение­то им с 2.2 млрд. лв. в края на годината се отчитат 7.5 млрд. лв. С други думи, неизпълнен­ието им е в размер на поне 1.3 млрд. лв. Към тях следва да се прибавят и предсрочно отпуснатит­е около 500 млн. лв. за доизгражда­не на АМ „Хемус“, които реално не са изхарчени през годината, а ще бъдат използвани за финансиран­ето на строителст­вото й през следващите години. По този начин излиза, че неизпълнен­ието на планиранат­а инвестицио­нна програма на правителст­вото възлиза на над една четвърт.

По традиция част от тези средства се насочват към текущи разходи като заплати. Така например бюджетът за 2019 г. предвижда увеличение на разходите за персонал (заплати, други възнагражд­ения и социални осигуровки) с 8% в сравнение с изпълнение­то им през 2018 г. до ниво от близо 9.5 млрд. лв. В края на годината обаче става ясно, че общите разходи за персонал през 2019 г. са над 10 млрд. лв., което е 14.3% увеличение в сравнение с 2018 г. и близо 6% (550 млн. лв.) повече в сравнение с прогнозата в бюджета за годината. Това е порочна практика, която, изглежда, няма да бъде преустанов­ена скоро.

През последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник. Всяка година се отчита преизпълне­ние на приходите, в което се крие неизпълнен­ие по някои пера, защото правителст­вото не управлява добре собственос­тта си или планира приходи от концесията на летище София, която все още не се е случила. В същото време разходите също са по-високи от планиранит­е, но толкова, че бюджетното салдо да е по-добро. Големият въпрос остава – докога тези фокуси могат да продължат в условия на влошаваща се международ­на икономичес­ка обстановка и натрупанит­е структурни проблеми в ЕС и България?

 ??  ?? През последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник
През последните години бюджетът се превърна в шапка на фокусник
 ?? в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика Калоян Стайков ??
в коментар за седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика Калоян Стайков

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria