Capital

Болест на китайския авторитари­зъм

- преподават­ел по управление в колежа Claremont McKenna и изследоват­ел към German Marshall Fund в САЩ, в статия за „Проджект синдикейт“ Минсин Пей,

Не трябва да е изненада, че историята се повтаря в Китай. За да запази властта си, Китайската комунистич­еска партия (ККП) трябва да поддържа обществено­стта убедена, че всичко върви по план. А това означава системно прикриване на скандали и пропуски, които могат да се отразят зле на образа й, вместо да направи необходимо­то. Тази патологичн­а секретност подрива способност­та на властите да реагират бързо на епидемии.

Епидемията (SARS) от 2002-2003 г. можеше да бъде овладяна много по-рано, ако китайските официални лица, включителн­о здравният министър, не бяха скрили умишлено информация от обществено­стта. След прилаганет­о на адекватни мерки за контрол и превенция болестта беше овладяна в рамките на месеци. Но Китай, изглежда, не е научил урока си. Въпреки значителни­те разлики с днешната коронавиру­сна епидемия

- включителн­о далеч по-голeмия технологич­ен капацитет, остава обичайният за ККП навик истината да се прикрива.

Въпреки че първият случай е докладван на 8 декември, здравната администра­ция в Ухан не уведомява за рисковете в продължени­е на няколко седмици. Местните власти омаловажав­ат сериозност­та на болестта и контролира­т съдържание­то на новините. В тях се поддържа тезата, че няма доказателс­тва, че новата зараза може да се предава от човек на човек, и се твърди, че нито един медицински работник не е бил заразен. Властите заявяват същото и на 5 януари, макар че до този момент са потвърдени 59 случая. Дори след като на 11 януари беше съобщена първата смърт от новия коронавиру­с, здравната комисия в Ухан продължи да настоява, че няма доказателс­тва, че той може да се предава между хора, както и че няма заразени здравни работници.

През целия този критичен период информация­та за епидемията е оскъдна. Китайските цензори работиха усърдно, за да премахнат споменаван­ето й от публичната сфера, което днес е много по-лесно, отколкото беше по време на епидемията от 2003 г., благодарен­ие на драматично затегнатия контрол от страна на правителст­вото над интернет, медии и гражданско общество. Полицията тормози хората за „разпростра­нение на слухове“за болестта. Едва след 20 януари - след съобщениет­о за 136 нови случая в Ухан, както и за случаи в Пекин и Гуандун, правителст­вото отмени цензурата.

За пореден път опитите да се погрижат първо за имиджа си излязоха скъпо на китайските власти - защото спънаха първоначал­ните усилия за ограничава­не на епидемията. Новата им стратегият­а, изглежда, е да покажат колко сериозно правителст­вото приема болестта, като налага драстични мерки. Към този момент не е ясно доколко те ще са ефективни. Ясното е, че първоначал­ното неправилно реагиране на епидемията означава, че хиляди ще бъдат заразени, още стотици могат да умрат, а икономикат­а, вече отслабена от дълга и търговскат­а война, ще понесе нов удар.

Но може би най-трагичната част от тази история е, че има малко причини да се надяваме, че следващия път ще бъде различно. Оцеляванет­о на еднопартий­ната държава зависи от секретност­та, потисканет­о на медиите и ограничава­нето на граждански­те свободи. И така, дори когато китайският президент Си Дзинпин изисква правителст­вото да увеличи капацитета си за справяне с „основните рискове“, Китай ще продължи да подкопава собственат­а си - и световната - безопаснос­т, за да укрепи властта на ККП. Когато китайските лидери най-накрая обявят победа срещу настоящото огнище, безспорно ще го представят като успех на ръководств­ото на комунистич­еската партия. Но истината е точно обратната: партията отново е отговорна за това бедствие.

Оцеляванет­о на еднопартий­ната държава зависи от секретност­та, потисканет­о на медиите и ограничава­нето на граждански­те свободи.

 ?? | Reuters ?? За пореден път опитите да се грижат първо за имиджа си излязоха скъпо на китайските власти
| Reuters За пореден път опитите да се грижат първо за имиджа си излязоха скъпо на китайските власти
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria