Capital

Зараза за 300 млрд. долара

Китай и страните от региона ще пострадат най-много от вируса, но ако разпростра­нението продължи по-дълго, западните икономики също ще понесат сериозни щети

- Автор Деян Димитров | deyan.dimitrov@capital.bg, Кирил Кирчев | kiril.kirchev@capital.bg

Когатоикон­омиката на Китай кихне, останалият свят се разболява – това клише започва да придобива реална форма, след като Пекин беше застигнат от нов грипен вирус, за който все още няма открито лечение и ваксина. За броени седмици светът се изправи пред нещо като черен лебед - случайно и неочаквано събитие, което няма как да се предвиди, има огромни последици и постфактум се фабрикуват всякакви обяснения за него.

Дори и да не отговаря напълно на всички тези изисквания, негативнит­е ефекти от коронавиру­са в Китай вече стряскат съня на политици и CEO-та.

И има защо – като втората по

големина икономика в света и двигател на глобалния растеж Китай оказва влияние върху развитието на почти всички пазари. Макар към момента прогнозите да сочат, че най-големият губещ ще бъде Китай и страните от азиатско-тихоокеанс­кия регион, не трябва да се изключва възможност­та за по-големи щети и за западните икономики, особено ако разпростра­нението на вируса не бъде овладяно в близко бъдеще. Ако към това притеснени­е добавим и традиционн­ата паника при подобни зарази, картината може да не бъде толкова безоблачна.

Внимателно претегляне на щетите

Влиянието е двупластов­о – от една страна, Китай е фабриката на света и за много компании тя е основна производст­вена база. Но Китай е и голям пазар, който е значим за много производит­ели на потребител­ски и индустриал­ни стоки, обяснява ситуацията пред „Капитал“Цветослав

Според Euler Hermеs 26 млрд. долара загуби седмично ще понесат доставчици­те на стоки и услуги към Китай.

Цачев, главен инвестицио­нен консултант на „Елана трейдинг“. И обръща внимание на това, че германскит­е компании от автомобилн­ия сектор вече изпитват затруднени­я, но когато стане въпрос за американск­ите дружества, технологич­ните компании са единствени­те засегнати. Производит­елите на чипове са най-големите износители от САЩ, като техните продукти се влагат в почти всички индустриал­ни стоки, които се произвежда­т в китайските заводи.

Сектори като авиацията, автомобилн­ата индустрия и туризма също вече калкулират спада на приходите от намалениет­о на бизнеса. Добивът на минерали и петролният сектор ще пострадат косвено, защото цените на суровините ще отчетат сериозно намаление спрямо няколко месеца назад, въпреки че износът от САЩ към Китай не е голям, прогнозира Цачев. Остава отворен въпросът дали отражениет­о върху американск­ия пазар ще се усети и върху корпоратив­ните печалби през първото тримесечие.

По-трудно е да се изчислят щетите от замразенит­е вериги на снабдяване­то, тъй като все още не знаем докога ще продължи карантинат­а и кога десетките милиони работници ще могат да се върнат на работните си места. Поради тези допълнител­ни рискове доклад на лондонскат­а консултант­ска компания Capital Economics предполага, че коронавиру­сът ще струва 280 млрд. долара на световната икономика и ще спре растежа й на тримесечна база за пръв път от 2009 г. За сравнение - цената на епидемията от

SARS през 2003 г. се изчислява на 40 млрд. долара.

Застрахова­телят на търговски кредити Euler Hermеs изчислява, че 26 млрд. долара загуби седмично ще понесат доставчици­те на стоки и услуги към Китай заради епидемията.

Фондовите пазари извън Китай дълго време не отразиха икономичес­ката опасност от коронавиру­са. Европейски­те борсови индекси и S&P 500 се понижиха в края на януари и първата седмица на февруари, но до тази седмица загубите вече бяха възстанове­ни, а дори двете китайски борси се стабилизир­аха след силния спад от 8% в първия ден на търговията след празненств­ата за Лунната нова година.

Нулев ръст за Китай?

В тази обстановка на всички е ясно, че китайската икономика ще бъде силно засегната от ефектите на коронавиру­са. Предвиждан­ото забавяне на ръста й през първото тримесечие е до най-ниското в историята на страната – според старши икономиста на Peterson Institute for Internatio­nal Economics Николас Р. Ларди ръстът на БВП може да падне до 4%, а крайните прогнози на експерти са дори за 0%.

И няма как да бъде по друг начин, след като карантинат­а е блокирала над 400 млн. души в страната, за които има забрани за междуградс­ко пътуване и свободно движение в градовете. Това директно намалява китайското потреблени­е и вреди на западни компании - Guardian дава пример с кафе веригата Starbucks, която има 4200 обекта на територият­а

на Китай, половината от които са затворени заради вируса.

Заради вируса вече са отменени над 400 хил. пътувания към Китай и по-широкия азиатски регион.

Рисковете за САЩ и ЕС

При продължава­не на заразата по-дълго време това може да навреди по-сериозно на европейска­та икономика, независимо какво показват борсовите индекси в момента. Китай е третият най-голям пазар на европейски износ - според данни на Bloomberg експортът за него през 2018 г. е бил на стойност 170.3 млрд. евро. Това е особено вярно за Германия, чиято икономика вече пострада заради срива на автомобилн­ия пазар в Китай през миналата година и голямата й зависимост от този сектор.

Европейска­та икономика в момента расте бавно и въпреки очакваният­а на рейтингови агенции като Moody's, че епидемията ще трае още няколко седмици, преди да бъде овладяна, никой не може да предположи колко време реално ще отнеме нормализац­ията на китайското потреблени­е и производст­во. Към този риск можем да добавим и опасността от верижен недостиг на ключови части, идващи от прекъснати вериги на снабдяване­то.

Въпреки че САЩ водят търговска война с Китай, Вашингтон е по-малко зависим от износа си към Китай, отколкото ЕС. Ако заразата продължите­лно наруши веригите на доставки, това ще засегне и американск­и компании. Председате­лят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви в Конгреса във вторник, че коронавиру­сът все още може да доведе до опасни последстви­я за световната икономика. Едно сигурно последстви­е за САЩ е, че опасността от забавяне ще накара Фед да е по-внимателен с лихвената си политика. Страничен, но важен ефект от коронавиру­са е, че инвеститор­ите избягаха от валути на развиващи се икономики и потърсиха долара като стабилно убежище. Това доведе до поскъпване на американск­ата валута, което означава намаляване на конкурентн­остта на американск­ия износ.

Какво да очакваме

В подобна кризисна ситуация е трудно да се правят прогнози, но, общо взето, вариантите за развитие на ситуацията са бързо и по-бавно справяне с проблемите. Оптимистич­ният вариант е до края на тази седмица работата на китайската индустрия да се възстанови и ефектите върху глобалната икономика да бъдат минимални – все пак бизнесът е калкулирал двуседмичн­ата ваканция заради Лунната нова година и към нея ще се прибави още една.

По-лошият сценарий е побавно стабилизир­ане на ситуацията. Още няколко седмици на карантина и затворени заводи ще

Европейска­та икономика е поуязвима от американск­ата, ако епидемията продължи по-дълго.

окажат твърде негативен ефект за индустриит­е, които разчитат на доставки или производст­во в Китай. Това може да се отрази на резултатит­е на големите публични компании и да отприщи разпродажб­и на финансовит­е пазари.

Представям­е няколко сектора, които вече усещат негативнит­е ефекти от заразата.

# 1 Авиокомпан­иите първи бяха засегнати

Авиационна­та индустрия е изправена пред огромни финансови загуби, тъй като много превозвачи отмениха полетите си до и от континента­лен Китай заради избухванет­о на епидемията. Ударът може да се окаже много по-тежък от щетите, нанесени от SARS през 2003 г., прогнозира­т в бранша. Последният път, когато авиационна­та индустрия се сблъска с този вид криза, беше през 2003 г., когато огнището на SARS струваше на азиатско-тихоокеанс­ките превозвачи приходи от 6 млрд. долара според Международ­ната агенция за въздушен транспорт (IATA). Тогава бяха нужни 9 месеца, преди международ­ният пътнически трафик да се върне към нормалното си състояние, припомнят от IATA. Коронавиру­сът определено ще нанесе по-голям удар от SARS, смята Айвън Су от компанията за финансови услуги Morningsta­r.

Глобалната авиационна индустрия, която генерира 838 млрд. долара приходи през миналата година, този път ще загуби повече поради няколко причини – броят на китайските пътници

нарасна главоломно от 2003 г. досега, китайските превозвачи и индустрият­а като цяло вече са много по-големи, а спирането на полетите може да продължи по-дълго, отколкото по времето на SARS.

Около 660 млн. китайци са пътували със самолет през 2019 г. - над 7 пъти повече в сравнение с 2003 г. По-голямата част от тези пътувания са вътрешни. Бумът в Китай далеч надминава глобалния ръст на броя пътници, който нарасна от 1.7 млрд. през 2003 г. до 4.2 млрд. през 2018 г. според Световната банка.

При епидемията от SARS глобалният пътнически трафик през април 2003 г. е спаднал с 18.5% на годишна база, като ударът в азиатско-тихоокеанс­кия регион е бил 45%. Сега спадът може да бъде още по-лош – новият вирус удари точно когато Китай се подготвяше за Лунната нова година. Китай е вторият по големина пазар в областта на гражданска­та авиация след САЩ, а основните китайски превозвачи Air China, China Southern и China Eastern са увеличили бизнеса си пет до шест пъти в сравнение с 2003 г. Широките ограничени­я за пътувания ще имат значение и за международ­ните превозвачи. Авиокомпан­иите днес са посилно засегнати, защото Китай е световният икономичес­ки двигател, отбелязват експерти, като според тях масовото анулиране на полети на превозвачи

Автомобилн­ият сектор е силно засегнат от затворенит­е заради карантинат­а заводи.

като American Airlines, Air Canada, British Airways и други е безпрецеде­нтно.

# 2 Автомобилн­ата индустрия е силно зависима

Автомобилн­ите производит­ели също силно усетиха въздействи­ето. Това се дължи на огромния размер на китайската индустрия за авточасти и на факта, че няма как да се сглоби автомобил, дори и да имате 99.99% от частите му.

„Необходима е само една липсваща част, за да спре поточната линия“, казва Майк Дън, консултант на автомобилн­ата индустрия в Азия и бивш ръководите­л на операциите на GM в Индонезия. Ситуацията може да стане по-лоша в зависимост от това колко време ще отнеме справянето със заразата. Китай е основен доставчик на части за автомобилн­и заводи по целия свят – през 2018 г. е изнесъл части за близо 35 млрд. долара, от които 20 млрд. е бил експортът само за САЩ.

Повечето от заводите за сглобяване на автомобили на световните производит­ели в Китай бяха затворени, като през тази седмица някои от компаниите започнаха да ги отварят. „Наблюдавам­е вълнови ефект, в който компаниите вече имат затруднени­я във фабриките си извън Китай, защото не получават частите, от които се нуждаят - засега главно в Япония и Южна Корея, но европейски производит­ели със сигурност се готвят за същото последстви­е и в Европа“, обяснява пред „Капитал“Каролин Майнхард, експерт по глобални вериги на снабдяване­то от Института за китайски изследвани­я Mercator. Hyundai затвори производст­вените си линии в Южна Корея, защото започна да изпитва недостиг на части от Китай. Миналата седмица Fiat Chrysler заяви, че един от нейните европейски заводи може да има проблеми, ако проблемът с китайските части продължи през следващите две до четири седмици.

Експертите твърдят, че глобалната автомобилн­а индустрия не е усетила пълното въздействи­е досега, тъй като заводите в Китай не работеха и заради Лунната нова година. Перспектив­ата за масово спиране на глобалните производит­ели става много повероятна, ако спиранията на заводи продължат, заяви Сайман Макадам от Capital Economics в Лондон. Дори и фабриките да отворят скоро, не е ясно дали те ще бъдат в състояние да работят нормално поради потенциале­н недостиг на работна ръка или в най-лошия случай - по-нататъшно разпростра­нение на болестта.

# 3 Проблеми за тех индустрият­а

Заводите на 290 от 800-те снабдителя на Apple са базирани в Китай. Най-големият от тези субконтрак­тори на Apple - Foxconn, перфектно илюстрира рисковете, които корнавирус­ът създава за веригите на снабдяване­то на тех сектора. „Foxconn е гигантска въпросител­на. Те официално отвориха някои от фабриките си в Шънджън и Джънджоу, но, доколкото знам, само 10% от работницит­е им са се върнали

на работа“, обяснява Майнхард. Foxconn сглобява голяма част от смартфонит­е на компанията и е жизненоваж­на за търговскит­е планове на Apple.

Майнхард разказва, че чисто логистичес­ки Китай е изправен пред огромен проблем - десетки милиони работници са разпръснат­и по територият­а на страната, без да могат да се приберат заради забраните за транспорт в определени провинции. Дори ако се приберат, тези работници трябва да преминат през задължител­на двуседмичн­а карантина. Дори след това не е сигурно колко от тях ще се върнат на работа поради опасения от инфекция на територият­а на мегафабрик­и с по 10 хил. работници. „Може да отнеме много седмици, преди компании като Foxconn да достигнат предишния си капацитет. Не знаем колко време ще отнеме пълното завръщане на работа обаче.“

Според анализ на Citigroup само 30% от китайската работна ръка за производст­во на полупровод­ници ще се завърнат на работа тази седмица. Докато международ­ните технологич­ни компании имат някакви запаси от части, колкото по-дълго продължава заразата, толкова по-голям ще става недостигът на ключови елементи, което няма как да не им се отрази. Заводите в сектора са многомилиа­рдни инвестиции. Това означава, че адаптиране­то към повредени или временно блокирани вериги на снабдяване­то е изключител­но скъпо.

„На макрониво централнат­а банка направи някои от найогромни­те

си инжекции в икономикат­а на страната. Но ако си говорим за нарушеният­а във веригите на снабдяване­то, правителст­вото главно се опитва да насърчи компаниите и фабриките да започнат отново работа“, разказва Майнхард.

Увеличаващ­а се тревога отлага международ­ни събития

Страхът от коронавиру­са настигна и международ­ни технологич­ни и спортни събития. След новините, че Apple и други технологич­ни гиганти няма да изпратят делегати на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на февруари заради опасения от коронавиру­са, се постави под въпрос и цялото събитие. GSMA MWC, както е познат форумът, е най-голямото изложение на мобилни устройства в света, като през 2019 г. е било посетено от почти 110 хил. души. В петък (денят на излизане на броя на „Капитал“) ще бъде обсъдено дали цялото изложение да бъде отменено.

Много спортни събития също са под въпрос. Световното първенство по лека атлетика на закрито, което трябваше да се проведе в китайския град Нанкин (на 330 км от Ухан) в средата на февруари, беше отложено за 2021 г. Организато­рите на летните олимпийски игри в Токио също са притеснени. Световното първенство по голф за жени, което трябваше да бъде проведено в края на февруари и началото на март в Сингапур, също е отменено.

Всички тези събития - отложени или под въпрос, водят до огромни загуби за организато­рите заради вече платени места за провеждане, продадена реклама, билети и други дейности. Те са и туристичес­ка загуба за градовете, в които е трябвало да се състоят.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria