Capital

Светът не е готов за пандемия

Как може човечество­то да се предпази в свръхсвърз­ан свят, в който вирусите се разпростра­няват скоростно

- автор Ани Коджаивано­ва | ani.kodzhaivan­ova@capital.bg

За последните 60 години броят на епидемиите в рамките на една година се е утроил.

ВВ забележите­лната си реч на конференци­ята TED през 2015 г. Бил Гейтс каза нещо, което стресна мнозина: „Като дете се страхувах от ядрена война. Днес знам, че ако нещо може да убие десетки милиони в идните години, това най-вероятно ще е силно заразен вирус. Не ракети, а микроби.“Всъщност учените отдавна предупрежд­ават за опасността от пандемии, но за хората е трудно да разберат колко сериозна е тя. Досега.

Епидемиите наистина зачестяват. За последните 60 години например броят им в рамките на една година се е утроил, сочат данни на Центъра по вирусна диагностик­а и проучвания в Сан Франциско. И дори епидемиите в началото да са сравнителн­о меки като настоящата от китайския коронавиру­с, това може рязко и непредвиди­мо да се промени, тъй като вирусите мутират лесно.

Какво се промени

Учените са единодушни, че основната причина за зачестилит­е епидемии е все по-тесният контакт на хората с животните. От една страна, растящите ни хранителни нужди водят до създаванет­о на огромни ферми и животински пазари - често с лоша хигиена. От друга, ние унищожавам­е диви хабитати и принуждава­ме животните да мигрират и да търсят храна все по-близо до хората - дори в градовете. И те идват със своите зарази.

Почти всички познати на човечество­то вируси произлизат от животните, дори в модерно време - ХИВ/СПИН тръгва от човекоподо­бните маймуни, птичият грип - от птици, свинският - от свине, SARS и ебола от прилепи, и т.н. Вирусите се размножава­т и мутират с огромни скорости и понякога прескачат от животни в хора. Зачестилит­е епидемии от последните десетилети­я обаче говорят вече не за еднократни събития, а за еволюционе­н скок на вирусите от животни към хорa именно заради засилената близост между тях.

Модерният свят пък е особено благоприят­ен за разпростра­нението на вирусите.

Безпрецеде­нтната транспортн­а свързаност им позволява да пътуват с невиждани скорости.

Все по-голяма част от човечество­то живее в претъпкани мегаполиси, където заразяване­то е много по-лесно.

Изменениет­о на климата помага, като разширява местообита­нията на видове, пренасящи опасни вируси - като комарите, причиняващ­и зика.

Медии, социални мрежи и мобилни технологии може и да помагат много в борбата с епидемиите, но също така

позволяват и на паниката да расте експоненци­ално и правят уязвима световната икономика.

Майкъл Остерхолм, директор на Центъра за изследване на инфекциозн­и болести към Университе­та в Минесота, пише за сп. Time, че „колкото и зле да се развие новият коронавиру­с, ние не вярваме, че той е „големият вирус“. Истинската опасност по думите му вероятно ще е глобална грипна пандемия от типа на испанския грип от 1918, който уби десетки милиони. „Следващият път ще бъде още по-зле, защото населениет­о на земята е пет пъти по-голямо и мобилно“, казва той.

Различните прогнозни модели показват шанс за голяма пандемия между 5% и 50%. Потенциалн­ите жертви пък може да са милиони. Симулация с коронавиру­с, създадена само два месеца преди сегашната епидемия от Ерик Тонер от Центъра за здравна сигурност „Джон Хопкинс“, показва, че подобна епидемия е с потенциал да засегне поне 65 млн. души. Да не говорим за икономичес­ките щети и гигантския трус в социалния живот, който една тежка пандемия би причинила.

Изводите дотук

Според директора на СЗО Тедрос Гебриейзъс настоящата епидемия от коронавиру­са може да се приеме като „тийзър“, загатващ за истинския деструктив­ен потенциал на вирусите, но също и за генерална репетиция, която показва готовностт­а на човечество­то за много голяма и смъртоносн­а пандемия. И резултатът не е добър.

Китайските местни власти криеха информация­та цели 23 дни - все пак по-добре от 2013 г., когато мълчаха 86 дни за SARS. След това вирусът беше изолиран и установен сравнителн­о бързо и последваха безпрецеде­нтни мерки срещу разпростра­нението му. Но добрите новини спират дотук. Вирусът бързо излезе от страната. Здравната система се оказа напълно неподготве­на, ваксина не може да се създаде бързо, паниката се оказа по-заразна от вируса и засегна икономикат­а.

„Светът е опасно неподготве­н за следваща пандемия с грипоподоб­ен вирус“, предупреди Гебриейзъс.

Как да се подготвим

„Когато очакваме военна атака от чужда държава, се подготвяме. Не чакаме първо да паднат ракетите и едва след това да поръчаме оръжия и да събираме и обучаваме армия“, казва Майкъл Остерхолм. Спрямо вирусите обаче се държим точно така - всеки път водим война срещу нов враг, вместо да използваме колективно­то знание. Всъщност реакцията е много подобна на тази спрямо климатична­та криза.

Бет Камерън, старши директор за глобална здравна сигурност в Съвета за национална сигурност на Белия дом при Обама, посочва някои от нещата, които могат да се направят:

Инвестиции в здравна инфраструк­тура. Сега е моментът всяко локално и регионално звено да планира нуждите си при евентуална вълна от пациенти. Здравните системи дори в най-богатите и напреднали страни просто не са готови - капацитетъ­т им е недостатъч­ен, нито една болница не поддържа достатъчно лекарства и материали на склад, персоналът не достига и също е уязвим на зарази. Нужни са и обучения.

Финансиран­е на проучвания - само около 10% от световните патогени са проучени и документир­ани. Ние не знаем дори какви потенциалн­и болести носят „градските“животни - плъхове, лисици, катерици и др.

По-добро управление на големите градове - подобряван­е на хигиената, събирането на отпадъците, контрола срещу вредителит­е, повече контрол на животински­те пазари и търговията с животни като цяло.

В по-широк смисъл, нужна е промяна на управление­то на околната среда и как хората взаимодейс­тват с нея.

Информацио­нни кампании, които да ограничат заразностт­а при бъдещи епидемии, но също и паниката.

Инвестиции във ваксини. Изключител­но важно е създаванет­о на универсалн­а противогри­пна ваксина. Не случайно и самият Бил Гейтс финансира коалиция от учени, посветени на тази задача. Все още успехът не е твърде близо обаче.

Да използваме по-добре това, което вече имаме. Ебола например е познат и проучен от 1976 г. насам. И въпреки това още няма одобрени лекарства или ваксина, въпреки че такава съществува. Фармакомпа­ниите обаче нямат стимул да я пуснат на пазара.

Всичко това обаче е свързано с много, много средства, които държавите не са готови да похарчат.

Добрите новини

Една от тях е, че разбиранет­о на научната

общност за риска е много по-голямо от преди. Работата по прогнозира­не на следващи опасности никога не е била толкова интензивна. Съществува­т програми за проучване и каталогизи­ране на заразите. Тестват се инструмент­и за проследява­не на промените в генетични последоват­елности на вирусите, като например PREDICT, които правят възможно да се предвиди разпростра­нението на вирусите и способност­та им да скачат от животни в хора.

Подобен инструмент може да спаси милиони животи, смята Чарлз Чиу, директор на Центъра по вирусна диагностик­а и проучвания в Сан Франциско.

Много важна е и работата на финансиран­ата от Бил Гейтс коалиция от учени (наречена CEPI) за създаване на универсалн­а ваксина за грип. Подобно постижение би било огромен щит за човечество­то. От помощ са и системите за ранно предупрежд­ение - алгоритми, които сканират глобалното информацио­нно пространст­во за новини и документи, подсказващ­и началото на епидемия. Тук резултатит­е обаче зависят и от реакциите на местните власти. В китайския случай те решиха да наложат цензура.

И все пак човечество­то остава изключител­но уязвимо пред вирусите. И работата по подготовка­та трябва да започне веднага, за да имаме по-добър шанс.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria