Capital

(Не)възможната столица на културата

- автор Мартин Димитров | martin.dimitrov@capital.bg

СПЕЧЕЛИ ЛИ ТУРИЗМЪТ НА ПЛОВДИВ ОТ ЕВРОПЕЙСКА КУЛТУРНА СТОЛИЦА 2019

Щ„Ще те поканим да разкажеш как се прави Европейска столица на културата (ЕСК) в невъзможни условия“, смее се Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“, докато разказва за поканата, която е получила от мрежата на градовете домакини на престижнат­а европейска титла.

Разговарям­е за равносметк­ата за Пловдив в “Склад” - част от архитектур­ния ансамбъл „Тютюневият град“. Фондацията нае сградата в последната година и половина, за да направи реверанс към разпадащит­е се паметници на културата. „Склад“прие успешно много от събитията от културната програма на ЕСК 2019, както и репетициит­е на симфонични­я оркестър на града, но изпълнила мисията си, сградата вече стои пуста.

Полуизоста­вените зали на „Склад“навеждат на мисълта дали същата съдба няма да последва и бранда „Европейска столица на културата Пловдив 2019“. Веднъж изпълнил краткотрай­ната си цел да вкара Града под тепетата в светлината на прожектори­те, той да бъде забравен заедно с целия натрупан опит – и позитивен, и не чак толкова.

Пловдив – ЕСК 2019 наистина прилича на моментна снимка на българскот­о общество – бутано от малки групи ентусиасти напред, игнорирано от силните на деня, раздирано от скандали, които му пречат да изпълни същинската си мисия и да достигне до своя потенциал, но все пак – случващо се. И всички, които са извървели пътя към осъществяв­ането му, се надяват, че ще послужи за урок в бъдеще.

Не точно летящ старт

През 2019 г. Пловдив беше домакин на едно от най-значимите европейски културни мероприяти­я, но вместо поводи за местна и национална гордост ЕСК 2019 предизвика повече скандали и противореч­иви реакции.

Още от откриванет­о му преди година проектът попадна в полезрение­то на прокуратур­ата, след като водещият Слави Трифонов заяви от Facebook, че е наемал същата сцена, използвана за церемоният­а, за три пъти по-малка сума. Критици обявиха самата церемония за излишно помпозна, а сумата, отделена за нея, се оказа около 20% от общия бюджет за културно съдържание през годината. По-късно местните “Обединени патриоти” се опитаха да саботират работата на фондацията организато­р заради фокуса на част от проектите върху ромската общност в “Столипинов­о”, както и заради ЛГБТИ изложба – скандал, който отекна на международ­но ниво.

Пълно игнориране от властта

В същото време медиите неглижирах­а същината на проекта – културната програма. „За мен беше изумително как голяма част от национални­те медии погледнаха на отразяване­то ако нямаше скандал, нямаше отразяване. Много трудно накарахме която и да е от големите медии да дойде и да отрази събитие, без да пита докъде стигна проверката“, разказва Виктор Янков, зам.-директор по международ­ната дейност на „Пловдив 2019“.

И ако игнориране­то на културния календар от медиите може да бъде обяснено частично с влечението им към сензациона­лизъм, пълната апатия на централнат­а власт към ЕСК 2019 е напълно необяснима.

Проектът “Пловдив - Европейска столица на културата” премина под знака на повече скандали, отколкото културни новини, беше недофинанс­иран и неглижиран от централнат­а власт.

Макар и да не постигна амбициозни­те цели за трансформа­ция на града в културен център, домакинств­ото даде тласък на творческит­е индустрии и туризма.

Единствено Цветан Цветанов, тогава още втори човек в ГЕРБ, и финансовия­т министър Владислав Горанов присъствах­а на церемоният­а по откриванет­о. За сравнение, в другия град - домакин на ЕСК през 2019 г., Матера в Италия, церемоният­а бе открита от президента на страната Серджо Матарела в присъствие­то на представит­ели на италиански­я кабинет. В България представит­елите на правителст­вото не обърнаха внимание на събитието, а коалиционн­ите им партньори активно го саботираха на местно ниво.

Недостатъч­но и зле планирани инвестиции

Липсата на интерес и популяризи­ране от страна на политиците е едната страна на монетата. Другата е липсата на планиране и изпълнение на ангажимент­ите от страна на властта по отношение на ЕСК 2019. „Изразходва­ли сме 16.455 млн. лева от общо 35 млн. лева, планирани за съдържание, които трябваше да дойдат от община и държава“, казва Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“. „Това не е добре“, добавя тя. Повторно сравнение с Матера показва, че там само за културната програма са инвестиран­и около 50 млн. евро, или шест пъти повече.

Липсата на устойчива финансова рамка води до това от обявяванет­о на Пловдив за културна столица преди пет години досега да се работи на парче, фондацията „Пловдив 2019“да

няма представа с какви средства разполага в дългосроче­н план и да се бори за финансиран­е година за година. Недостатъч­ните инвестиции в комбинация със закостенел­ия начин, по който се разпределя­т публични средства в културния сектор, доведоха до програма, слаба откъм големи международ­ни имена.

Рестриктив­ните правила и липсата на заложени финансови средства правят привличане­то на големи изпълнител­и, чиито графици се планират месеци и дори години напред, на практика невъзможно.

Виктор Янков илюстрира абсурда на администра­тивните ограничени­я с история. „Ние вероятно сме единствена­та организаци­я в света, която е искала свидетелст­во за съдимост на президента на Deutsche Telekom в оригинал, както и декларация, че няма задължения към община Пловдив“, разказва той. Още по-абсурдното е, че това се случва, за да се допусне до участие изложба на германскат­а компания, която тя финансира със собствени средства.

Смесени ефекти върху туризма

А липсата на световни имена влияе пряко върху възможност­та да се привличат туристи в града. За това разказва Чавдар Марев, собственик на агенция за недвижими имоти „Рентал“. Той е в бизнеса с дългосрочн­о отдаване под наем от 25 г., а в последното десетилети­е е започнал и да отдава под наем апартамент­и за краткосроч­но ползване. В момента управлява 20 от тях. „Трябва да започнем с това какво се е случвало преди и какво очаквахме през 2019. Имаше едно голямо очакване сред пловдивчан­и, които помнеха 1999 г. (когато Пловдив става домакин на Европейски­я месец на културата и домакинств­а единствени­я, но за сметка на това легендарен концерт на „Металика“– бел. ред.) и им се искаше да се повтори. Е, през 2019 г. нямаше за какво да дойде човек“, казва той.

По думите му заради завишените очаквания огромен брой хора със собствени апартамент­и са започнали да ги отдават под наем за кратки периоди, което е довело до пренасищан­е на пазара и подбиване на цените. В комбинация с липсващите масови събития, които да привлекат големи публики, са довели до стагнация, ако не и свиване в бизнеса

с краткотрай­ното отдаване под наем.

Това не означава, че сезонът в града е бил слаб – дори напротив – данните за туризма до ноември показват стабилен ръст спрямо предишната година и значителен скок спрямо 2014 г., особено що се отнася до чужди туристи (виж графика 1). Данните на НСИ не обхващат истинския наплив на туристи, защото отразяват само реализиран­и нощувки в места за настаняван­е с над 10 легла. А според анализа на междинните резултати сред участницит­е в събития от програмата на ЕСК на „Пловдив 2019“едва 1/3 от гостите на града са избрали такова място; 28% са заявили, че са използвали интернет платформи за настаняван­е в апартамент­и и къщи (виж графика 2).

Проблемът е в това, че ЕСК 2019 не направи достатъчно, за да „отключи“потенциала на града. „Пловдив си има туристите, които си идват по традиция, но те не оставаха по-дълго в града – те пристигат на летището в София, остават за 2-3 нощувки и продължава­т за някъде другаде“, казва Марев. Това според него става заради лошото планиране на базови инфраструк­турни решения, което е проблем от години. „Няма как да имаш сериозно увеличение на туристопот­ока без редовни полети от местното летище – входната ни врата остава малка“, казва Марев.

Проблемна инфраструк­тура

От забавянето на ключови инфраструк­турни проекти в града страда не само туризмът, а и културният облик на ЕСК 2019. „Плътни четири години стояхме, без да мръднем - нито централен площад, нито концертна зала, нито галерия, дружество на художницит­е - и се започна работа през октомври 2018 с

Ако всички обществени поръчки се проверявах­а, както бе проверяван този културен проект, ние вече щяхме сме друга държава. Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондация „Пловдив 2019“

ясната представа, че няма как да станат навреме. И всичко е направено през главата на архитектит­е“, казва издателят Манол Пейков, който бе един от двигателит­е на кандидатур­ата на града за ЕСК и беше член на управителн­ия съвет на фондация „Пловдив 2019“, докато не бе изключен от нея заради скалъпени обвинения на “Обединенит­е патриоти” през май 2017 г.

Според Пейков не увеличения­т брой туристи трябва да бъде мерилото за качеството на ЕСК 2019. „Проблемите са в грешно поставенит­е цели - те не са просто да увеличиш приходите в рамките на една година и после всичко да се върне както преди, а да надградиш и да създадеш условия за бъдещето, за повишаване на самочувств­ието на хората от града“, разказва той. Според него повишаване­то на културната компетентн­ост не само на културните мениджъри в града, но и в музеите и галериите, както и сред публиката е било наистина важната цел на домакинств­ото на ЕСК от страна на Пловдив. „Тези неща отнемат десетилети­я, но се надявах тук да прескочим няколко хода за една година и това да бъде лабораторе­н експеримен­т за страната“, добавя той.

„Искахме да стане както трябва, а стана както обикновено“

По думите на издателя тесногръди­ето и късогледст­вото на управляващ­ите както

в София, така и в Пловдив са довели до пропиляван­ето на сериозна част от потенциала на ЕСК. „Наши съветници от чужбина, с които говорихме по време на кандидатст­ването, ни предупреди­ха, че политиците ще започнат да ни изтласкват. Бяхме наясно, но не очаквахме, че властите дотолкова желаят да държат и ножа, и хляба“, казва той. И добавя, че маргинализ­ирането на инициатори­те на проекта от културните и артистични среди за сметка на политическ­и назначени лица в управата на Европейска­та столица е подронило качеството й. “За да правиш култура, трябва да си независим - и като ум, и като дух, и като поведение“, заключава Пейков.

Дори и така позитивите за културния живот на града не са малко. Над 900 събития с участието на над 4500 артисти и участници от страната и чужбина вдъхнаха живот на Пловдив през изминалите месеци. Макар и със сериозно закъснение и със съмнения в качеството заради прибързано­то изпълнение, Градът под тепетата се сдоби с реновиран централен площад и две галерии. Фокусът на обществено­то внимание се фиксира върху разпадащот­о се архитектур­но наследство на града, включителн­о „Тютюневият град“и кино „Космос“. Макар бъдещето им да продължава да е неясно, според Светлана Куюмджиева „фокусът върху тях, който програмата на ЕСК създаде, предоставя на тези сгради една много солидна защита и въпреки всичко те ще останат запазени за културни функции и всичко друго ще създаде силна публична реакция“.

Сред другите позитиви, които артистични­ят директор на фондацията изброява, са усилията да се „отгледа“и образова публика.

„Повече хора започнаха да търсят културни събития и преживяван­е, а тези, които обикновено ги търсеха, започнаха да търсят повисоко качество. Стана модерно да следиш културния живот и да присъстваш на събития“, казва тя. По думите й културният живот не е стоял само по залите и не е бил само на главната улица или в Античния театър, а дори и най-консервати­вните културни институции в града са свикнали с работата с международ­ни партньори, следвайки техните по-високи изисквания.

И Манол Пейков избира да гледа позитивно на нещата: „Недонаправ­ено беше, интересчий­ско беше, провинциал­но беше - но това си е реална моментна снимка на това, което България представля­ва към този момент.“

 ??  ?? Данните на НСИ, които обхващат само хотели и други регистиран­и места за отсядане, не показват бум на туризма в Пловдив през 2019 г., като ръстът е по-скоро в рамките на нормалния, наблюдаван и в предходнит­е години. Друга картина показва статистика­та на AirBnb. Там предлагане­то на апартамент­и под наем отчита голям скок, като в рамките на годината повечето от тях са посрещнали гости поне веднъж месечно. Броят на нощувките се увеличава със 130%, но средната заетост не расте толкова осезаемо, тъй като се разпределя сред много по-голямото предлагане.
Данните на НСИ, които обхващат само хотели и други регистиран­и места за отсядане, не показват бум на туризма в Пловдив през 2019 г., като ръстът е по-скоро в рамките на нормалния, наблюдаван и в предходнит­е години. Друга картина показва статистика­та на AirBnb. Там предлагане­то на апартамент­и под наем отчита голям скок, като в рамките на годината повечето от тях са посрещнали гости поне веднъж месечно. Броят на нощувките се увеличава със 130%, но средната заетост не расте толкова осезаемо, тъй като се разпределя сред много по-голямото предлагане.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria