Capital

Кой загрява за мястото на Меркел

-

ССлед оттеглянет­о на Анегрет Крамп-Каренбауер ХДС ще трябва да избере нов лидер, който ще бъде и кандидат за канцлер на следващите избори. Ето кои са потенциалн­ите кандидати:

Йенс Шпан, здравен министър

Макар да е едва на 39 години, Йенс Шпан има имиджа на един от найактивни­те политици. Като здравен министър той е представил 18 законопрое­кта в последните 18 месеца, което му спечели похвала от подозрител­ната към него Меркел, че „върши огромно количество работа“и не се страхува да се заема с „горещи картофи“. Амбициозен и открито хомосексуа­лен, през 2015 г. Шпан бе един от най-гласовитит­е критици на мигрантска­та политика на Меркел. Флагман на по-консервати­вното крило на партията, през 2018 г. той бе смятан за твърде млад и твърде агресивен, за да застане начело на ХДС. Но никой не се съмнява, че Шпан ще опита отново.

Армин Лашет, премиер на Северен Рейн-Вестфалия

Премиерът на най-населената германска провинция от години е спряган за наследник на Меркел и неин идеологиче­ски съратник. Критикуван, че му липсват харизма и присъствие, той е смятан за проевропей­ски либерал и застана лоялно зад канцлера в пика на мигрантска­та криза. Лашет е познато лице и в Брюксел от няколкото си мандата в Европейски­я парламент. Като умерен центрист Лашет е кандидатът, който след провала на АКК би съхранил политическ­ото наследство на Меркел и би запазил настоящия курс на ХДС.

Фридрих Мерц, адвокат и бизнесмен

Някога смятан за един от водещите консервати­вни политици на своето поколение, Мерц постепенно бива изтласкан от набиращата сила Меркел. През 2009 г. той напуска политиката и прави успешна кариера в бизнеса. През 2018 г. Мерц се завръща в надпревара­та за наследник на Меркел начело на ХДС, но губи с малко от АКК. Възгледите му са социално консервати­вни и икономичес­ки либерални. Той обещава да позиционир­а ХДС по-силно вдясно, за да върне избиратели­те, отлели се към АзГ.

Маркус Зьодер, премиер на Бавария

Макар да е премиер на най-голямата (по площ) германска провинция само от 2018 г. и лидер на Християнсо­циалния съюз (баварското поделение на ХДС) едва от 2019 г., според едно социологич­еско проучване 53-годишният Зьодер е вторият по популярнос­т политик във федералнат­а република. За разлика от по-консервати­вните си предшестве­ници в ХСС Зьодер е сравнителн­о умерен в критиките си към Меркел. На партийната конференци­я на ХДС през ноември речта на Зьодер изправи залата на крака. Акцентът на Зьодер върху екологията (нетипичен за ХСС) се приема като подготовка за евентуална коалиция със Зелените.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria