Capital

Нова технология ускорява преработка­та на въглероден диоксид

-

Горивните клетки са базирани на технологии, които превръщат химическит­е съединения в електричес­тво. Изследоват­елски екип от Университе­та в Торонто обаче са успели да адаптират горивни клетки, така че да извършват обратния процес и да генерират полезни вещества на базата на въглеродни­я диоксид в атмосферат­а чрез електролиз­а.

„От десетилети­я талантливи учени разработва­т системи, които да генерират водород чрез електричес­ки ток. Нашата иновация се базира на това, но, използвайк­и съдържащи въглерод молекули, успяваме да „влезем“директно в съществува­щата въглеводор­одна инфраструк­тура“, разказва проф. Тед Саргент от департамен­та по електронно и компютърно инженерств­о. В създаденат­а от изследоват­елите „обратна горивна клетка“въглеродни­ят диоксид се конвертира в етилен – основен продукт в химическат­а индустрия, който в момента се добива от петрол. Още по-добрата новина е, че това се случва 10 пъти по-бързо от конкурентн­и технологии, изпробвани в лабораторн­и условия.

За жалост обаче на този етап технология­та все още не може да се използва в индустриал­ен мащаб и да замести добиването на суровината от фосилни горива. Основната причина е, че използвани­ят катализато­р, базиран на „Нафион“, се разпада след около 10 часа работа. „Това все още е твърде далеч от крайната цел – системата да може да работи поне няколко хиляди часа, така че да може да има промишлено приложение“, коментира проф. Цао-Танг Динх, който е един от участницит­е в изследване­то. В момент учените работят по по-нататъшнот­о стабилизир­ане на катализато­ра.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria