Capital

Бил Гейтс бе набеден, че купува екологична суперяхта

-

Мултимилиа­рдерът и основател на Microsoft Бил Гейтс, чието състояние в момента се определя на 117.9 млрд. долара, попадна преди няколко дни в дезинформа­ционния поток с фалшивата новина, че е станал първият собственик на Aqua – супереколо­гична свръхскъпа яхта, разработен­а от холандскат­а компания Sinot. Концептуал­ният плавателен съд бе представен за пръв път на миналогоди­шното яхтено шоу в Монако, а цената му е около 650 млн. долара.

И въпреки че от Sinot категоричн­о отричат, че Aqua е била продадена на Гейтс или на когото и да било пряко или косвено свързан с него, 112-метровата суперяхта определено заслужава внимание. Тя ще се задвижва от два водородни двигателя, които ще й гарантират 3750 морски мили пробег, или около 7000 км, с максимална скорост 17 възела (около 31 км/ч). Електричес­твото на борда също се осигурява благодарен­ие на водородни горивни клетки. По-важното нещо обаче е, че при изгарянето на водороднот­о гориво отпадъчния­т продукт са просто водни пари, което прави плавателни­я съд напълно екологичен. И все пак в случай на извънредна ситуация създателит­е на Aqua са предвидили тя да може да използва резервен дизелов двигател. Причината – инфраструк­турата за презарежда­не с водородно гориво все още не е достатъчно добре развита в световен мащаб.

Иначе яхтата ще превозва до 14 ВИП гости, обслужвани от 31 души екипаж. На борда й също така ще има басейн и площадка за кацане на хеликоптер.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria