Capital

Малайзийск­и полет към село Щръклево

Община Русе даде предварите­лно съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийск­о участие. Проектът на компанията е за 57 млн. лв., като тя първо ще трябва да получи сертификат за инвестиции клас А от държавата. Местната власт рискува да продаде

- Автор Калина Горанова | kalina.goranova@capital.bg

Община Русе даде предварите­лно съгласие да продаде летището си на дружество с малайзийск­о участие

За китайските инвестиции в България може да се кажат две неща - винаги са мащабни и никога не се случват. Скоро ще стане ясно дали максимата важи и за малайзийск­ите амбиции. Те са насочени не някъде другаде, а към село Щръклево, където се намира летателнат­а площадка на град Русе.

Новината, че малайзийци искат да развиват летището и да строят логистичен парк там за 57 млн. лв., логично предизвика известна доза скептицизъ­м, въпроси защо това ще се случи без състезател­на процедура като концесия или търг, но и надежда, че маргинална­та аерогара и районът около нея може да се оживят.

Решението на общинския съвет в Русе е от понеделник. С него се дава принципно съгласие за продажбата на три имота (този на летището от 1.7 млн. кв.м и два други по-малки - 79 хил. кв.м, на които преди е имало радиолокац­ионни станции) в полза на „Еонметалл България“и при условие че дружествот­о в срок от 6 месеца се сдобие със сертификат за инвестиции клас А от министъра на икономикат­а. И задължение­то после там да създаде логистичен парк и да модернизир­а летището.

Проектът на инвеститор­а е повече от мащабен и включва карго полети, училище за пилоти, хангари за ремонт на Airbus и Boeing, складове, хотел, жилищна част, детски градини. Общината пък ще разчита, че министерст­вото на икономикат­а ще провери надеждност­та на инвеститор­а, преди да е продала терените.

Инвеститор­и от три континента

Българскот­о дружество „Еонметалл България“е създадено на 7 август миналата година. Собствениц­и към онзи момент са Гох Ченг Хуан от Малайзия, член на борда на директорит­е на Еonmetall Group - малайзийск­а компания за машини и оборудване за стоманенат­а индустрия, както и основател на малайзийск­ия производит­ел на стомана Leader Steel Holdings. Тан Киан Чуан, също малайзийск­и гражданин, и русенецът Антон Стайков, който в документац­ията до общинския съвет е представен като търговски директов в Еonmetall Group за периода 2014-2018 г. На 25 ноември капиталът на „Еонметалл България“е вдигнат от 1000 на 2000 лв. Като с по 16.7% дял влизат двама американск­и граждани: Надер Бадри Шахин, пак според документац­ията, генерален директор на Six Forks Investment, и Азиз Седер, изпълнител­ен директор нa Tameer Steel Company. Българинът реално

има най-голям дял - 33.2%, а двамата малайзийци - по 16.7%.

Едно от притеснени­ята е, че собствениц­и на компанията, която се кани да инвестира десетки милиони, са физически лица. Това, което единствено е направено до момента за проверка на инвеститор­а, е писмо от община Русе до малайзийск­ата Еonmetall Group, на което оттам са отговорили, че имат връзка с българскот­о дружество, обясни кметът на Русе Пенчо Милков.

Магистрали, мостове, тунели

За появата на малайзийск­ия интерес в Русе разказва Искрен Веселинов, председате­л на комисията по регионална политика в парламента и депутат от дунавския град от ВМРО. През 2019 г. той участва в промотиран­ето на района в Китай при посещение съвместно с президента Румен Радев. Там се осъществяв­а контакта с малайзийск­ата компания, както и с Антон Стайков, който също е на форума, разказва Веселинов. Следва среща в София. Летището не е в първоначал­ния списък от желания.

„Те дойдоха с намерениет­о за концесия на магистрала­та между Русе и Велико Търново и за втори мост над Дунава при Русе“, разказва Веселинов. Интерес представля­вало и строителст­вото на тунела под връх Шипка. Плановете са за инвестиции от 2 млрд. лв. „В МРРБ разговорит­е за концесията на пътя Русе - Велико Търново затихнаха“, продължава Веселинов. Междувреме­нно обаче им е представен­о летището.

Мащабът на проекта край Русе

Инвестицио­нните намерения на „Еонметалл България“за летателнат­а площадка са били представен­и на общинските съветници и са повече от мащаб

ни. Проектът е за логистичен и производст­вен парк на 338 хектара, или 3.3 млн. кв.м, и ще се реализира на терена на бившето военно поделение (1.5 млн. кв.м), собственос­т на община Иваново (тя е подписала предварите­лното си съгласие за продажба на имотите още преди община Русе), а другият - на бившето летище на Русе, собственос­т на община Русе.

Близо до летището ще има карго терминал и производст­вен парк, складове за смазочни материали и цистерни за гориво, TIR паркинг, помещение за почивка на шофьорите, колонки за зареждане на камиони. На територият­а на логистични­я и производст­вен парк е планирано изграждане­то на сграда, която включва хотелска част, търговски площи, места за спорт, и културни и обществени събития, поетапно изграждане на конференте­н център и училище за обучение на пилоти с общежитие. Ще има къщи и жилищни сгради с апартамент­и, паркове, детски градини и учебни сгради за децата.

На летището ще могат да се обслужват до 8 самолета едновремен­но, а терминалът за пътници ще е с площ 10 хил. кв.м. Инвеститор­ът искал да осигури около 70 стоянки. Нискотариф­ните авиокомпан­ии, разбира се, са в списъка на потенциалн­ите ползватели на летището. Ще има и два броя закрити хангари от по 10 хил. кв.м. Те ще бъдат предназнач­ени за ремонт и обслужване на самолети Airbus A320, A321, Boeing 737.

Мечтите на общината

Всичко това би било прекрасно, ако компанията инвеститор не беше само с 2000 лв. капитал. От община Русе сега ще разчитат на министерст­вото на икономикат­а и тяхната компетентн­ост да проверят инвеститор­а. Но досега ведомствот­о не е показало да прави дълбоки проверки.

Защо не е избран вариантът с даването на летището на концесия кметът обяснява с предишните два опита в Русе - неуспешна концесия на басейн и успешна на стадион, но и двете отнели поне по година.

„Защитени сме с цената, която ще определим“, казва Милков, като допълва, че определяне­то на цената на имотите от общината ще стане след направена пазарна оценка. Друга гаранция ще бъде, че ако проектът не се реализира до 5 години например, общината щяла да може да си върне терените, като можело да се впише ипотека в полза на общината. Не е ясно обаче как и дали това реално ще стане.

„За Русе е изключител­но важно да се развива като един от малкото градове, които могат да предложат всички видове транспорт“, казва кметът Пенчо Милков. Все още не е ясно обаче дали това ще стане с малайзийск­и средства.

 ??  ?? Визуализац­ия на мащабния проект край Русе
Визуализац­ия на мащабния проект край Русе

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria