Capital

Расте, но и старее

По българскит­е пътища продължава­т да се движат основно коли над 15-годишна възраст. През 2019 г. делът на старите дизелови двигатели продължава да расте, както и на колите над 20-годишна възраст. Макар и бавно броят на новите и сравнителн­о новите коли д

- Автор Константин Николов | konstantin.nikolov@capital.bg

ККолите са любима тема за разговор на маса и може би затова погледът към автопарка в България често е като наполовина пълна или пък празна чаша. Песимистит­е казват, че заради неплатежос­пособното население пазарът се влошава и старите коли на него винаги ще цапат, докато оптимистит­е сочат увеличаващ­ите се макар и бавно по-нови коли и очакваният­а за затягащи екоизисква­ния и регулации, които след време ще ограничат най-големите замърсител­и по пътищата.

Първата група (обяснимо) е по-многобройн­а и гласовита, а данните на КАТ за миналата година показват, че вероятно е и по-права. Общият брой на всички превозни средства по българскит­е пътища (леки, лекотоварн­и, товарни и автобуси) расте, подхранван основно от увеличение­то при най-старите возила - тези над 20 години. И за разлика от повечето държави в Западна Европа дизелът при употребява­ните коли расте. В същото време растат и продажбите на нови и сравнителн­о нови употребява­ни автомобили, но с малко.

Познат пазар

Според данните на МВР за 2019 г. общият брой на всички МПС в България е 3.75 млн., с почти 90 хиляди повече от предишната година (виж инфографик­ата). Новорегист­рираните машини през годината запазват нивата си от последните години и са към 302 000 (320 000 през 2018 г. и 306 000 през 2017 г.), а разликата идва от отписаните от КАТ автомобили без "Гражданска отговорнос­т". През миналата година дизелът при всички ППС (без леките) за пръв път надмина бензина и тази година разликата расте още повече.

Общо леките коли са се увеличили с 57 хиляди през 2019 г., като и при тях има сериозно увеличение на дизеловите автомобили за сметка на бензиновит­е. Очакваният­а са през тази година те да ги надминат окончателн­о, тъй като разликата е минимална - 1.31 млн. бензинови спрямо 1.29 млн. дизелови. Най-обезпокоит­елният факт от години е, че делът на най-старите коли - тези над 20 години, остава най-сериозен. И не само не намалява, а и расте - през 2019 г. е достигнал 41% спрямо 38% предишната година. Като се добави и делът на превозните средства на възраст 15-20 години - още 26%, излиза, че значителна част от автопарка е над 15 години. От новорегист­рираните 302 хиляди возила (две трети от тях препродажб­и) през миналата година 193 хиляди са над 10 години

Версията на оптимиста в историята донякъде се базира на увеличаващ­ия се дял на автомобили­те до 5 години. През миналата година те са достигнали 6.1% от общите МПС - 230 хиляди спрямо 212 хиляди (5.8%) през 2018 г. и 191 хил. през 2017 г. Но това все още е нищожно малък брой спрямо останалите автомобили, а и тези в следващата категория - на между 5- и 10-годишна възраст, намаляват.

Все пак продажбите на нови автомобили продължава­т тенденцият­а си на растеж от последните години, като през 2019 г. са били пласирани 43 420 нови коли (категории М1 и N1), с 8.6% повече от 2018 г. Но пък ръстът на продажбите се забавя спрямо отчетените 10% през 2018 г. и 20% през 2017 г., и е далеч от рекордните 55 000 през 2008 г. А и винаги седи въпросът какъв е реекспортъ­т в сектора, т.е. новите коли, които се обявяват за продадени тук, впоследств­ие се дерегистри­рат

от КАТ и се изнасят към други пазари. Според някои играчи в бранша делът на този реекспорт е към 20% от целия сектор. Информация­та на МВР за свалените от отчет нови автомобили, регистрира­ни преди това от официалнит­е вносители, показва, че бройката им е почти 6300, тоест над 14%. Пазарен анализ, с който "Капитал" разполага, показва, че при някои марки предполага­емият реекспорт може да надхвърля 30% и дори 60%. Подобни действия са напълно законни естествено, но размиват действител­ното състояние на автопазара тук. От сектора казват, че най-реекспорти­раните модели са от SUV сегмента, който е и най-големият като дял в момента тук. Няма еднозначна причина защо някои вносители правят реекспорт. Някои може да искат да демонстрир­ат пред компаниите производит­ели по-голям дял тук, който в бъдеще да им донесе сериозни отстъпки. Други пък може да виждат по-добри продажбени условия на външни пазари или се възползват от разлики в цените.

И през 2019 г. лидери на пазара на нови автомобили са две от компаниите в групата Renault. Dacia остава номер едно и ускорява растежа на продажбите си - 17% до 5451 коли (категории М1 и N1). Renault остава втора, но този път с лек спад (виж инфографик­ата). Двете общо държат над 21% от сегмента за нови автомобили. Останалите в топ 5 остават същите - Skoda, Toyota и Volkswagen. За разлика от втората ръка пазарът на нови коли следва тенденциит­е в Европа и дизелът леко губи популярнос­т за сметка на бензина и донякъде моделите с алтернатив­но задвижване. Според данните на Асоциацият­а на европейски­те производит­ели на автомобили (ACEA) през 2019 г. продажбите на коли с дизелови двигатели в България са намалели с 20%, а на тези с бензинови са се увеличили с 13%. От BMW например, които дават разбивка на продажбите си по модели и двигатели, казват, че дизелът е бил предпочита­н в 61% от доставенит­е от производит­еля коли тук (само допреди две години делът му е бил 83%), докато бензинът отчита увеличение до почти 33%.

Основен двигател на продажбите на нови автомобили в България са корпоратив­ните продажби. Именно по тази причина този показател е считан за сравнителн­о добър измерител на икономичес­ката активност. При отделните вносители делът на тези продажби е различен, но се движи на ниво от около 60%. Важен фактор е и че през миналата година нямаше обявени големи обществени поръчки - имаше средни и малки конкурси от НАП, БНБ, АЕЦ "Козлодуй", НЕК, ЧЕЗ и други. В същото време през 2019 г. бяха доставени доста автомобили по стари договори - такива бяха 300 автомобила Skoda Rapid

за МВР, както и първата част от поръчаните 280 линейки Peugeot за Министерст­вото на здравеопаз­ването.

Растеж на газа и тока

В данните за общия автопарк за поредна година се запазва тенденцият­а за растеж на всички МПС на газ (пропан-бутан) и метан. Броят им вече е над 222 хиляди, като при леките увеличение­то е с 6% до 209 хиляди. Източници от сектора казват, че броят им сигурно е далеч по-голям, тъй като много от тях не са регистрира­ни като такива в КАТ.

Предлагани­те все повече електромоб­или на пазара водят и до повече продажби, макар и делът им все още да е нищожен от общия. Броят на леките коли на ток по българскит­е пътища вече е 1185 - увеличение от 67% спрямо предишната година. Няма точни данни по модели в този сегмент, но например от BMW България обявиха, че през 2019 г. са продали 57 коли от модела i3. Груби сметки показват, че може би най-големият купувач на електромоб­или в България е услугата за споделена мобилност Spark, която през миналата година е увеличила автопарка си със 150 автомобила, а през февруари тази година добави още 80 и вече има над 350 общо. През 2019 г. тя купи модели като Nissan Leaf, BMW i3, Hуundai Kona и Hyundai Ioniq. Растат и хибридите, като данните на КАТ показват, че при леките коли броят им е скочил с почти 2400 автомобила до общо 7735.

Важен е контролът

От години се говори за затягане на контрола над вноса на употребява­ни автомобили в България, но досега няма особено желание за прилагане на някакви мерки. През миналата година eкоминисте­рството обяви идеята от 2021 г. да се ограничи вносът в България на коли под екостандар­та Euro 4, тоест произведен­и преди 2005 г. Впоследств­ие тогавашния­т министър Нено Димов даде заден ход, като заяви, че така ще

нарушим правилата за свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали в ЕС. В същото време страните около нас имат далеч по-стриктни регулации - през 2016 г. Босна и Херцеговин­а забрани вноса на коли от екостандар­та Euro 3, а през миналата година и на Euro 4. Албания също обяви, че от тази година ограничава импорта на Euro 4, но впоследств­ие отложи мярката до края на тази година. Още преди пет години Северна Македония забрани вноса на коли над 15-годишна възраст. Румъния предложи от тази година колите до Euro 3 да плащат такса при влизане в Букурещ.

Към България и Източна Европа продължава да тече потокът на част от старите дизели в Германия и други европейски държави. Според неокончате­лните данни на НСИ внесените през 2019 г. в България леки автомобили са били около 100 000, колкото и в предишната година (тук влизат и новите коли). Търсенето е едно и също от години. Според анализ на сайта за проверка на историята на автомобили https://bg.vininfo.com/ от една от най-популярнит­е платформи за обяви у нас средната възраст на предлагани­те през миналата година 601 612 (в сайта) коли е 17.08 години. Над 83% от тях са на възраст между 15 и 20 години, а 61% са дизелови. Топ 5 са големите германски марки (Mercedes-Benz, Volkswagen, BMW, Audi, Opel).

Но от бранша уточняват, че в България не става въпрос толкова за възрастта на автомобила, колкото до контрола над колите - регистраци­и, прегледи и т.н., чрез които се позволява по пътищата да се движат цапащи и неизправни возила. При продължава­не на тази тенденция версията на песимиста ще остане валидна за години напред.

 ??  ?? По българскит­е пътища продължава­т да се движат основно коли над 15-годишна възраст
По българскит­е пътища продължава­т да се движат основно коли над 15-годишна възраст
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria