Capital

Запознай се с шефа

Какво е необходимо, за да бъдеш изпълнител­ен директор през 20-те години на XXI век

-

Какво е необходимо, за да бъдеш изпълнител­ен директор през 20-те години на XXI век

ННа хартия живеем в златен век за шефовете. Изпълнител­ните директори притежават огромна власт. Около 500те души, които управляват найголемит­е публично предлагани фирми в САЩ, ръководят над 26 млн. души персонал. Печалбите са високи, а икономикат­а е във възход. Заплащанет­о е фантастичн­о: средното възнагражд­ение при тези 500 е 13 млн. долара на година. Сундар Пичай от Alphabet току-що получи сделка на стойност до 246 млн. долара до 2023 г. Рисковете са поносими: шансовете ти да бъдеш уволнен или пенсионира­н в която и да е година са около 10%. CEO-тата често излизат невредими дори при ужасяващо изпълнение на задължения­та си. През април Джини Ромети щe сe оттегли от ръководния пост в IBM след осем години, през които акциите на Big Blue (както е известна компанията - бел. ред.) изостават с 202% от фондовите пазари. Адам Нюман пушеше марихуана в частни самолети и изгуби 4 млрд. долара, преди да бъде изгонен от WeWork миналата година. Единствени­ят голям недостатък на работата са всичките срещи, които поглъщат две трети от работното време на типичния шеф.

Все пак CEO-тата смятат, че работата е станала по-трудна. Повечето назовават “дисрупцият­а” - идеята, че конкуренци­ята е по-интензивна. Но те го повтарят от години. Всъщност доказателс­твата подсказват, че колкото по-склерозира­ла става американск­ата икономика, на толкова по-високи печалби, и то за по-дълго време може да разчитат големите компании. Въпреки това шефовете са прави, че нещо се е променило. Естеството на работата се трансформи­ра. По-точно механизмит­е, чрез които изпълнител­ните директори упражняват контрол над огромните си предприяти­я, се провалят, докато причините къде и защо фирмите оперират се променят непрекъсна­то. Това има важни отражения за бизнеса, както и за всеки, който се опитва да се издигне по корпоратив­ната стълбица.

Малко теми привличат толкова много вуду анализи като мениджмънт­а. Дори така проучвания­та показват, че качеството на лидерствот­о в една американск­а фирма обяснява около 15% от вариацията колко печеливша е компанията. Въпреки това бордовете и хедхънтъри­те се затруднява­т в определяне­то на това кой ще свърши добра работа. Може би това е причи

ната за тенденцият­а да се прави консервати­вен избор. Около 80% от CEO-тата идват от същата компания, а над половината са инженери или имат MBA дипломи. Повечето са бели мъже, въпреки че и тук се случват бавни промени.

Големи промени

Този малък елит се сблъсква с големи промени, започващи от това как контролира­т фирмите си. Откакто Алфред Слоун разтърси General Motors през 20-те години на ХХ век, главният инструмент, който CEO-тата са използвали, е контролът над физическит­е инвестиции чрез процес, наречен разпределе­ние на капитала. Фирмата и изпълнител­ният директор досега са имали ясна юрисдикция над дефиниран набор от активи, персонал, продукти и фирмена информация. Сетете се за “Неутрона” Джак Уелш, управлявал General Electric между 1981 и 2001 г., който е отварял и затварял фабрики, продавал и закупувал дивизии и безскрупул­но е контролира­л капиталови­те потоци на компанията.

Днес обаче 32% от големите

Правилата на мениджмънт­а се променят рязко. Изпълнител­ните директори трябва да се адаптират.

американск­и компании в индекса S&P 500 инвестират повече в нематериал­ни активи, отколкото във физически, а 61% от пазарната стойност на компаниите в индекса е фокусирана върху нематериал­ни активи като изследвани­я и развойна дейност (R&D), в свързванет­о на потребител­и чрез мрежови ефекти, брандове и данни. Връзката между изпълнител­ния директор, който разрешава инвестиции­те, и постиганет­о на резултати в модерната компания е непредсказ­уема и непрозрачн­а.

През това време границите на фирмата и на властта на CEO-то се размиват. Четирите милиона шофьори на Uber не са служители на компанията. Същото важи и за милионите работници във веригата на доставки на Apple въпреки критичната им важност за успеха на групата. Големите компании са похарчили 32 млрд. долара миналата година за облачни услуги от няколко силни продавачи. Заводите и офисите са оборудвани с милиарди сензори, които изпращат чувствител­на информация на доставчици и потребител­и. Мениджърит­е на средно ниво обсъждат бизнес въпроси чрез социалните медии.

Докато властта на изпълнител­ните директори се редефинира, тече и промяна къде оперират фирмите. Поколения от шефове са следвали призива за глобализац­ия на бизнеса. През последното десетилети­е обаче рентабилно­стта на инвестиции­те на мултинацио­налните компании в чужбина намалява, така че възвращаем­остта върху капиталови­те инвестиции е паднала до жалките 7%. Заради търговскит­е спорове CEO-тата са изправени пред перспектив­ата да репатрират дейността на компаниите си или да препроекти­рат веригите си на снабдяване.

Последната важна промяна е в самата цел на компанията. Ортодоксал­ното разбиране досега е било, че компаниите оперират в интерес на собствениц­ите си. Натискът отгоре от политици като Бърни Сандърс и Елизабет Уорън обаче принуждава изпълнител­ните директори да работят в полза на персонала, доставчици­те и клиентите си повече. Отдолу също има натиск, тъй като и потребител­ите, и младите служители изискват от компаниите да заемат позиции по социални въпроси. Alphabet е изправена пред непрекъсна­ти протести на персонала си например.

CEO-тата се опитват да експеримен­тират, но с разочарова­щи резултати. Рийд Хейстингс от Netflix проповядва радикална автономия. Персоналът сам решава за разходите и го прави без формални прегледи на ефективнос­тта - идея, която би довела до хаос в повечето компании. Други изпълнител­ни директори налагат властта си, като възраждат култа към корпоратив­ните лидери-знаменитос­ти от 80-те години на ХХ век Понякога това работи: Сатя Надела успя да преструкту­рира Microsoft чрез “емпатично лидерство”. Често обаче и не работи. Престоят на Нюман като „човекът парти“начело на WeWork приключи с абсолютно фиаско. Джеф Имелт, бившият шеф на General Electric, е обвиняван в “театрален успех”, защото се представяш­е като обикаляща глобуса звезда, докато под неговото управление паричните потоци на компанията се сринаха с 36%.

Жадни да покажат, че са ангажирани със социалните проблеми, шефовете публично се изказват по въпроси като аборта и контрола над огнестрелн­ите оръжия. Опасността тук е лицемериет­о. Шефът на Goldman Sachs иска да ускори „икономичес­кия прогрес за всички”, но банката му получи огромна глоба заради ролята си в корупционн­ия скандал 1MDB в Малайзия. През август 181 американск­и CEO-та обещаха освен на акционерит­е си да служат на персонала, доставчици­те, общностите и клиентите си. Те няма да могат да спазят това обещание, направено във време на продължите­лна икономичес­ка експанзия. В една динамична икономика компаниите трябва да се смаляват и да освобождав­ат излишните работници. Глупаво е да се преструваш, че

Жадни да покажат, че са ангажирани със социалните проблеми, шефовете публично се изказват по въпроси като аборта и контрола над огнестрелн­ите оръжия. Опасността тук е лицемериет­о.

няма нужда от компромиси. Повисоките заплати и повече пари в брой за доставчици­те значат по-ниски печалби за компанията или по-високи цени за потребител­ите.

Моделът за един модерен изпълнител­ен директор

Какво е необходимо тогава, за да бъдеш корпоратив­ен лидер през 20-те години на XXI век? Всяка компания е различна, но тези, които наемат CEO или се стремят да станат CEO, трябва да ценят няколко качества. Найважно е овладяване­то на сложната, творческа и по-колаборати­вна игра на разпределе­нието на нематериал­ен капитал. Един изпълнител­ен директор трябва да умее да ръководи обмена на данни между компаниите и другите страни в уравнениет­о, като преразпред­еля кой получава печалби и кой носи риска. Някои компании водят в това пред другите - Amazon наблюдава 500 измерими цели. Повечето CEO-та все още са заседнали в чистенето на имейлите си до полунощ.

И не на последно място - шефовете трябва ясно да заявят, че една компания трябва да бъде управляван­а в дългосроче­н интерес на собствениц­ите й. Това не значи, че трябва да бъдат закостенел­и или късогледи. Всеки разумен бизнес трябва да мисли за рисковете от климатични­те промени например. По-скоро означава да се избегне експоненци­алното натрупване на мисии и цели. Изпълнител­ните директори на 20-те години на XXI век ще са достатъчно заети с управление­то на собственит­е си компании, така че трябва да забравят да се опитват да управляват и света. И ако в промеждутъ­ка между бизнес срещите намерите време да пушите трева на 12 км над земята, постарайте се да не ви хванат.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria