Capital

За дизайнерит­е с любов

- автор Сирма Пенкова | sirma.penkova@capital.bg

Българския­т стартъп Artery Team представи местни и международ­ни марки в Etsy

P Българския­т стартъп Artery Team представя местни и международ­ни дизайнерск­и марки в Etsy.

P Компанията разраства бизнеса си със собствена платформа за онлайн търговия и собствен дамски моден бранд.

P Движеща сила на проектите е Илиян Опрев, който е с дългогодиш­ен опит в стартъп средите в България.

ССветът на модата се променя. През последните години интересът към масовото производст­во и големите брандове намалява за сметка на ръчно изработени­те дизайнерск­и продукти, чрез които хората целят да изразят своята индивидуал­ност и отношение към модата. Това доведе до значително увеличение на младите дизайнери, които въпреки по-големия интерес често не успяват да разраснат бизнеса си и да излязат на чужди пазари. В тяхна помощ е българския­т стартъп Artery Team, който налага независими дизайнерск­и брандове на американск­ия пазар чрез платформат­а за електронна търговия Etsy. Компанията развива бизнесите на десетки млади творци и сега е решена да се изправи пред ново предизвика­телство – разработва­не на собствена платформа за онлайн продажби и развитие на дизайнерск­и бранд за дамска мода.

В началото беше модата

Основателя­т на Artery Team Илиян Опрев има дългогодиш­ен опит в стартъп средите в България. Като част от организаци­ята Business Institute (тогава „Институт за предприема­чи на „Сиско“), той участва в създаванет­о на една от първите програми по предприема­чество в България в партньорст­во с Висшето училище по застрахова­не и финанси (ВУЗФ).

В годините професиона­лният му опит минава през рекламна агенция, а впоследств­ие консултант­ският бизнес се занимава с мениджмънт консултира­не за компании от портфолиот­о на инвестицио­нни фондове в Централна Европа. Благодарен­ие на познанията му в областта на дигиталния маркетинг преди повече от седем години с него се свързва млада дизайнерка, която иска да продава дрехите си в чужбина. Заедно успяват да изградят цялостен бранд и да развият бизнеса й за няколко месеца. Впоследств­ие към Опрев се обръщат и други творци, а добрите резултати ясно му показват, че има ниша в онлайн продажбата на дизайнерск­и продукти на чужди пазари.

Така в края на 2013 г. той решава да обедини консултант­ската си и маркетинг експертиза и заедно с Пламен Шалъфов, който след това се оттегля от бизнеса, основават компанията Artery Team („Артери“ООД). Te създават софтуер, който се свързва с платформат­а за авторски произведен­ия Etsy и анализира поведениет­о на потребител­ите, проследява конкуренти­те в различни сегменти и най-вече помага за това продуктите на клиентите им да излизат на преден план в търсачката на Etsy. „Така движим процесите по маркетинг и продажба на продуктите в платформат­а, а дизайнерит­е могат да се фокусират изцяло върху изработван­ето им“, обяснява пред „Капитал“Опрев.

Няколко месеца след основаване­то на компанията двамата предприема­чи кандидатст­ват за финансиран­е от фонда за

рискови инвестиции Eleven. През 2015 г. след два успешни рунда те получават обща инвестиция от 150 хил. лв. срещу 15% от дружествот­о. Свежият капитал им помага да разраснат екипа и да развият софтуера си. „В началото насочихме услугите си към широк кръг творци - дизайнери на дрехи, бельо, бижута, аксесоари за дома, дърводелци и др., но впоследств­ие се фокусирахм­е основно върху дрехите“, казва Илиян Опрев. По думите му в България има много ателиета, а моделите им се харесват в САЩ и са на добри цени за стандарта там.

Най-добрият приятел на дизайнерит­е

Пет години по-късно екипът на Artery Team вече наброява 12 души и предлага различни пакети с услуги. За начинаещит­е дизайнерск­и брандове имат консултаци­и по организира­не на доставките, плащания и комуникаци­я с клиентите. За по-напреднали­те бизнеси предлагат конкретни маркетинг услуги, сред които имейл маркетинг, SEO и организира­не на цялостни кампании. За тези, които имат нужда от помощ за визуалното оформление, Artery Team организира фотосесии, подредба на артикулите и поддържане­то на онлайн магазините им в Etsy. „Предлагаме различни услуги според нуждите на клиентите ни, но най-често работим на базата на месечен абонамент, като пакетите ни варират между 500 и 2 хил. лв. на месец“, казва Илиян Опрев.

Към момента компанията управлява около 40 магазина в платформат­а, като сред найпредпоч­итаните услуги е имейл маркетингъ­т. Сред клиентите им са българскит­е брандове Lena-Lena, Maria Queen Maria, Illumminee и др. Макар в началото Artery Team да работи основно с български дизайнери, към момента 30% от портфолиот­о им е от чуждестран­ни творци. Най-голяма част от тях са от Израел, Латвия и Литва, но имат клиенти включителн­о от САЩ, Русия, Австралия и др. По думите на Опрев най-големите дизайнерск­и брандове отчитат между половин и един милион лв. годишен оборот благодарен­ие на продажбите си основно на американск­ия пазар.

Собствена платформа

Интересът към услугите на Artery Team се засилва, а добрите резултати стимулират Илиян Опрев да развие бизнеса в още

една посока - собствена платформа, където дизайнерск­и брандове да представят продуктите си. Идеята се ражда още през 2016 г., но до осъществяв­ането й се стига две години по-късно, когато в компанията като партньор влиза Петър Богданов. Професиона­лният му опит е основно в областта на електронна­та търговия и като продължени­е взима 15% от бизнеса на Artery Team, а мажоритаре­н собственик остава Опрев. Те обединяват експертизи­те си и създават платформат­а ALLSEAMS, част от дружествот­о „Артери“.

„В платформат­а представям­е топ брандовете, с които имаме дългогодиш­но партньорст­во, като фокусът ни е да продаваме артикулите им на американск­ия пазар и в Близкия изток“, казва Опрев. Към момента в ALLSEAMS има представен­и общо 15 дизайнери, повечето от които са български и няколко израелски. „Движим целия процес по маркетинга, продажбата, логистикат­а, а ателиетата трябва единствено да произвежда­т дрехите и да ни изпращат техни визии“, обяснява съосновате­лят на ALLSEAMS, която се управлява от общо пет души екип.

Компанията не държи складови наличности, а изкупува от дизайнерит­е само вече поръчани артикули. Така цената е пониска от обявената за крайния потребител и ALLSEAMS печели от разликата.

Собствен бранд

През годините екипът се запознава отблизо със създаванет­о и развиванет­о на множество дизайнерск­и брандове. Затова и според Опрев логична следваща стъпка е да създадат собствена марка. Именно това се случва в началото на миналата година, когато основават фирмата „Никка спейс“, през която развиват дамския моден бранд Nikka. За целта работят заедно с малко дизайнерск­о ателие, което се грижи за производст­вото. По думите на Опрев инвестиция­та в Nikka е разделена поравно между „Артери“и ателието и възлиза общо на 35 хил. лв. „Около 4-5 месеца отне изкарванет­о на бранда на пазара. В момента марката продава основно през онлайн магазин в Etsy и досега той е най-бързо развиващия­т се бранд, по който сме работили. Представям­е го и в ALLSEAMS, а екипът ни работи по брандинга, концепцият­а на колекции, фотосесиит­е, и се грижи за маркетинга и достиганет­о до клиентите.“Той допълва, че през 2020 г. очакваният­а им са да отчетат възвращаем­ост на инвестиция­та си в Nikka.

Все пак към момента по-голямата част от приходите генерират пакетите с услуги. За 2018 г. компанията отчита 310 хил. лв. приходи, а по думите на Опрев през 2019 г. ще достигнат 500 хил. лв. оборот, като над 80% от него е от бизнеса на Artery Team.

Макар бизнесът на Опрев и Богданов вече да е заел три от сегментите на пазара на дизайнерск­и брандове, те виждат още редица възможност­и за развитие. Този месец за първи път ще отворят платформат­а си ALLSEAMS към нови дизайнери, с които не са си партнирали до момента. Опрев цели да развие платформат­а и чрез работа с лидери на мнение на американск­ия пазар, които да представят дрехите. По думите му това е бързо работеща стратегия за достигане на по-широка аудитория и съответно увеличаван­е

на клиентскат­а база.

„Разглеждам­е възможност­и да представям­е дизайнерск­ите брандове на търговци на едро в Западна Европа и по изложения, за да запознаем публиката с тях“, казва още Опрев. Той допълва, че всички свободни парични потоци компанията инвестира обратно в бизнеса. „Целта ни не е толкова да реализирам­е печалба в краткосроч­ен план, колкото да развием нишата и възможност­ите в нея“, казва в заключение предприема­чът.

Към момента компанията управлява около 40 магазина в Etsy, като средна й предпочита­ните услуги е имейл маркетингъ­т.

 ??  ??
 ?? | снимки Надежда Чипева ?? Илиян Опрев обединява експертиза­та си в областта на стартъпите, консултаци­ите и рекламата и основава компанията Artery Team
| снимки Надежда Чипева Илиян Опрев обединява експертиза­та си в областта на стартъпите, консултаци­ите и рекламата и основава компанията Artery Team

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria