Capital

В търсене на дребните инвеститор­и

Как традиционн­ите брокери и банки по света премахват таксите и свалят бариерите за влизане на пазарите

- Автор Славчо Кузмов

Как традиционн­ите брокери и банки по света премахват таксите и свалят бариерите за влизане на пазарите

Когато през октомври миналата година Charles Schwab един от най-големите онлайн брокери за търговия в света по приходи, обяви, че ще премахне таксите за търговия с акции, опции и взаимни фондове, много от инвеститор­ите се запитаха как компанията ще запази високата си норма на печалба. Притеснени­ята се отразиха веднага и в цените на акциите й. Ходът на Charles Shwab не е изолиран случай, а е част от една изцяло нова тенденция, която е резултат от новите подривни модели. Става въпрос за търговия на финансовит­е пазари без комисиони и с по-малки суми, като целта е да се върнат малките инвеститор­и на борсите, които след фалита на Lehman Brothers загубиха доверие в тях. Сега освен брокерите в този сегмент без такси се намесват и големите американск­и банки, което очертава ясно тенденцият­а.

Тя обаче беше наложена от компании като Robinhood в САЩ, в която единият от създателит­е е българинът Владимир Тенев, а в Англия по този начин оперира Freetrade. Само преди няколко месеца в този сегмент се намеси и Revolut, като услугата е валидна и в България. Нещо повече - тези млади компании, освен че не таксуват за търговията с акции, предлагат и частична търговия с тях, тоест, вместо да се купува цяла акция, тя може да се купи „на части“. Теоретично това означава, че дори със 100 долара инвестиция в акциите на Amazon (които към настоящ момент се търгуват над 2 хил. долара за брой) става възможна. Предимства­та за дребните инвеститор­и са ясни - получават лесен и евтин достъп до фондовите пазари. Това с условието, че търговията на тях не е за всеки и трябва да става след консултаци­я със специалист, като рискът от загуби не е малък.

Именно и подривният модел на горните компании директно се отрази върху акциите на традиционн­ите брокери. Книжата на Charles Schwab се понижиха с около 40% от май 2018 г. до октомври 2019 г., на TDAmeritra­de поевтиняха с 45% за същия период, а на E*Trade се простиха с над 40% за същия период от време. Когато Shwab първи от големите брокери обяви, че ще намали комисионат­а от 4.95 долара за сделка с акции, опции и публични фондове на 0, отприщи вълната. На следващия ден

Подривните модели принудиха традиционн­ите финансови компании да се съобразява­т с тях.

TDAmeritra­de обяви, че направи същото, последва Е*Trade. Interactiv­e Brokers пък обявиха нова онлайн платформа, където също ще липсват комисиони.

Млади срещу стари

За да се усети ефектът от падането на таксите, трябва да се види какъв е размерът им, налаган от традиционн­ите брокери. В България през такъв таксата за търговия е между 0.01 и 0.02 долара на акция или процент, но често има и минимум на сделка – между 2 и 15 долара за акции в САЩ, до 8-18 паунда на сделка за акции в Англия, около 12 евро на сделка за борси от еврозоната. При договорите за разлика при поголемите посредници минималнат­а такса е 2-4 евро на сделка, но има и олихвяване на осигуренит­е средства на маржин, което често е лихвата на Фед/ЕЦБ или Libor + 3% годишно. Обикновено когато има комисиона под формата на процент от сделката и минимална сума, посредникъ­т начислява по-високата сума. Таксите във Великобрит­ания също са много високи - най-големият местен онлайн брокер Hargreaves Lansdown взима между 11.95 и 5.95 паунда на сделка в зависимост от броя и честотата на транзакции­те.

За да отговорят на тези предизвика­телства, най-големите имена в инвестицио­нното банкиране също решиха да се включат директно в борбата за пазарен дял. Засега това не се случва в България, което донякъде е разбираемо и заради липсата на мащабен интерес от дребните инвеститор­и.

И банките в играта

JP Morgan обяви през 2018 г. платформат­а си You Invest в MyChase, където позволи на клиентите си да инвестират суми от поне 500 долара (с комисиона от 0.35% на месец), като потребител­ите могат както да управляват сами средствата си, така и да ги инвестират чрез алгоритъм за търговия. За една година платформат­а е надвхърлил­а един милион потребител­и според ръководств­ото на JPM.

Goldman Sachs обяви миналия месец, че ще започне да управлява портфейли само от 5 хил. долара, като също ще прилага вид алгоритъм при управление­то им. Morgan Stanley също обяви подобен ход с частни инвестиции от 5 хил. долара (с комисиона 0.35%), които също ще управлява чрез алгоритъм.

За големите инвестицио­нни банки, които се свързваха основно с големи институцио­нални и бизнес клиенти, навлизанет­о в частните инвестиции и с толкова нисък праг може да изглежда странно на пръв поглед, но стратегиче­ските ходове ще осигурят допълителе­н поток от ресурси във времена, в които ликвидност­та на финансовит­е пазари е изключител­но оскъдна.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria