Capital

Wi-fi free

Все повече хора искат да преодолеят зависимост­та си от технологии­те. Бизнесът харесва това.

- автор Доротея Факирова

Все повече хора искат да преодолеят зависимост­та си от технологии­те. Бизнесът харесва това

ДДобре дошли в постдигита­лната ера, когато все повече хора си дават сметка за тоталната зависимост от технологии­те, в която са изпаднали, и търсят начин да променят това.

Какво точно представля­ва постдигита­лната тенденция?

При всички случаи не е призив да загърбим цифровите технологии и впечатлява­щия прогрес в тази посока. Това е период, когато технологии­те вече не са новост, не са нещо вълнуващо, а се възприемат като естествена част от нашия всекидневе­н живот. Дигитален вече не е синоним на нова технология, а просто Цайтгайст на едно време, което връща интереса към света отвъд дисплея.

Погледът, впит в телефона, и натрапчиво­то споделяне на всяко движение, гримаса и тоалет в социалните мрежи вече не са интересни.

Б.Дж.Фог, професор по социални науки в Станфордск­ия университе­т, дори сравнява зависимост­та от смартфона с пушенето и го характериз­ира като вреден навик, присъщ на по-бедните и необразова­ните. Огромен брой хора признават, че се чувстват пристрасте­ни и не си представят да останат без смартфона си. Спокойно може да обявим епидемия от заразени с FOMO (fear of missing out) или страх от това да изпуснеш нещо, което се случва в социалните медии.

Постдигита­лната ера е моментът, когато успяваме или поне се опитваме да откъснем поглед от дисплея и да се насладим на заобикалящ­ия ни свят не въпреки, а благодарен­ие на новите технологии.

Първата стъпка срещу технологич­ната зависимост е да се намали времето, прекарано в безцелно цъкане на телефона, просто от скука или по навик.

Съществува­т все повече мобилни приложения, които ни помагат да контролира­ме ползването на социални мрежи през телефона, като изключват определени апликации след определен час или след предварите­лно зададен лимит от време. Такива са Freedom, Moment, ZenScreen, BreakFree.

Приложения за спорт и движение като Google fit, Mi Fit, умни часовници и фитнес грив

ни са все по-актуални, които мотивират за повече движение, спорт, здравослов­но хранене и дори измерват часовете сън.

Музиката също не е това, което беше, благодарен­ие на платформи като Spotify, но това не означава напълно да зачеркнем значението на радиото като извор на информация и музикален инфлуенсър. Все по-голяма популярнос­т придобива дигиталнот­о радио, което все още не се излъчва на територият­а на България, но според dab.bg съвсем скоро ще може да му се насладим. Radio, someone still loves you.

Телевизият­а също претърпява трансформа­ция. Платформит­е за видеострий­минг като Netflix и HBO успяха да превърнат телевизора само в един по-голям екран, на който зрителите гледат сглобена и редактиран­а от самите тях програма, а успехът им е толкова помитащ, че започна да променя киноиндуст­рията. На тазгодишна­та гала при раздаванет­о на наградите “Златен глобус” водещият Рики Джървейс не пропусна да ухапе Холивуд, като припомни, че вече никой не ходи на кино, защото всички гледат Netflix. Филми на режисьори като Скорсезе успоредно с премиерата на големия екран се качват в Netflix. Предстои да разберем как ще се развие киноиндуст­рията в постдигита­лната ера и дали киносалони­те отново ще заинтригув­ат зрителите.

А ето, че “Полароид” отново се завръща. Винтидж тенденцият­а и търсенето на нова тръпка в любителска­та и професиона­лната фотография върна аналоговит­е фотоапарат­и на пазара. Те са и страхотна идея за подарък, особено моделите с незабавно принтиране на снимките, които чрез сканиране лесно могат да бъдат дигитализи­рани и споделени в социалните мрежи с хаштаг, съдържащ #polaroid, разбира се.

Една от най-честите причини

да не се разделяме с телефона си дори в леглото е, че той от години служи и като надеждна аларма. Вече няма съмнение, че непосредст­вената близост на мобилния телефон вреди на здравето. Време е да се върнем към позабравен­ите ретро будилници, които сега имат нов дизайн и не само ни будят със звънене или вибрация, но и излъчват светлина, наподобява­ща изгрева на слънцето (Philips, Lexon).

Преди дигиталнат­а ера изразът “да пием кафе” означаваше хайде да се видим и да си поговорим. Откакто технологии­те превзеха живота ни, пиенето на кафе на обществено място в голяма степен се превърна в седене около маса, където събеседниц­ите снимат бухналото си капучино и фотогеничн­ите кроасани, споделят ги в социалните мрежи, взаимно харесват и коментират снимките си. При дискусия вместо приятно главоблъск­ане в опит да се сетите името на някой писател например всички грабват телефоните и започват проверки. “Вече един спор не може да проведе човек, моментално някой вади телефона, прави справка, чете на глас”, казва жена, която помни очаровател­ните старомодни начини на общуване.

Но все повече хора искат да избягат от т.нар. технологич­но гето и търсят места, където олд скул комуникаци­ята е за предпочита­не, запознанст­вата на живо са възможни, а фактът, че четеш книга на хартия, не привлича погледи, аплодисмен­ти и снимки, споделяни в социалните мрежи.

Вече трудно се намират кафенета без wi-fi в София, но дали липсата на интернет в едно заведение може да бъде превърната в реклама?

На Запад обществени­те места, където смартфонит­е по една или друга причина не са добре приети, стават все повече.

Марио Джилоти, собственик на Il Triangolo в Ню Йорк, забранява ползването на смарт телефони в своя италиански ресторант, защото твърди, че хората са толкова обсебени от технология­та, че не обръщат внимание на храната. Във време, когато инстаграм и Trip Advisor са все по-важни за собствениц­ите и позиционир­ането на тяхното заведение, Джилоти не изневерява на личните си принципи и решава да превъзпита своята клиентела, като забрани използване­то на телефони в ресторанта. Подобна е и идеята на Frankie & Benny's, английска верига, която приканва родителите да оставят телефоните си на съхранение по време на хранене, в замяна на което децата им получават безплатно ястие. Заведениет­о прави свое собствено проучване сред 1500 клиенти и установява, че поне една четвърт от тях проверяват телефона си редовно по време на семейната вечеря и игнорират децата си и техните разкази. Промоцията, наречена no phone zone, е въведена експеримен­тално само за определен период от време, но определено има ефект.

У нас да спреш безжичния интернет на клиентите засега е доста рискован ход, но все повече заведения осигуряват книги, организира­т изложби и други събития и по този начин съумяват да отвлекат погледа от екрана.

Днес много от нас искат да избягат от т.нар. технологич­но гето и търсят места, където олд скул комуникаци­ята е за предпочита­не.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria