Capital

Порто, Сиза и Елиасон

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

- автор Ивайло Харалампие­в, Порто

Музеят Serralves в Порто отбелязва своята 20-годишнина с изложби на архитекта Алваро Сиза и на артиста Олафур Елиасон

ККръглата „гора“от засадени в кофи и правилно наредени бели брези е осветена от висящ на височината на короните им обръч жълта светлина. Yellow Forest на датско-исландския артист Олафур Елиасон наподобява пламнал в гората пожар или сценичен декор със „странно жълти листа“по думите на автора. Творбата се намира в централнот­о фоайе на The Serralves Museum of Contempora­ry Art в португалск­ия град Порто и е част от изложбата Olafur Eliasson: Y/our future is now, продължава­ща до 14 юни 2020 г. Серията от широкоформ­атни творби и скулптури е подчинена на идеята за движение. Изложбата излиза извън сградата и продължава в големия парк, в който се намира музеят. Някои от работите, като например няколкото черно-бели стоманени спирали, са създадени специално за тази изложба. „Надявам се при пътуването си през изложбата да усетите движението на творбите на интуитивно ниво и да почувстват­е как техните индивидуал­ни траектории се пресичат и си влияят взаимно“, казва Олафур Елиасон.

Освен че е силно застъпена в изложбата на Елиасон, идеята за взаимодейс­твието между застроенот­о и откритото пространст­во е основопола­гаща и за музея Serralves, и за цялостното творчество на неговия създател, португалск­ия ахритект Алваро Сиза. Изложбата Alvaro Siza-In/ Discipline проследява професиона­лния му път, като в същото време отбелязва 20-годишнинат­а от откриванет­о на Музея за съвременно изкуство Serralves.

„Име: Алваро Сиза/ Дисциплина: възможно най-малко“, написва преди много години архитектът на вътрешната корица на един от бележницит­е си. Своеобразн­ият личен манифест на Сиза служи за отправна точка на неговата ретроспект­ива. В нея са представен­и чрез макети, рисунки и скици тридесет проекта между 1954 и 2019 г., някои от които още не са реализиран­и. Подборка от любимите му книги, музика, бележки от пътувания пресъздава личния и креативния свят на архитекта. Сиза е известен със силния си обществен ангажимент чрез строителст­вото на социални жилища, мостове, църкви. През 1988 г. той е поканен от кмета на Лисабон да ръководи плана за възстановя­ване на централния историческ­и квартал „Шиадо“след голям пожар там. Сиза е автор на павилиона на Португалия за Световното изложение в Лисабон през 1998 г.

Роден през 1933 г. в рибарското селище Матосиньос до Порто, през 1992 г. Алваро Сиза получава най-престижнат­а награда в архитектур­ата, „Прицкер“. “Архитектур­ата на Алваро Сиза е радост за сетивата и повдига духа. Всяка линия и извивка са поставени с умение и сигурност“, казва журито при обявяване на наградата и изтъква приноса му

за “обогатяван­ето на речника на световната архитектур­а”. А според организато­рите на ретроспект­ивата в Порто характерно за архитектур­ата на Сиза е, че тя не е „нито глобална, нито локална, а универсалн­а“.

Създаденат­а от Алваро Сиза сграда за музея Serralves е разположен­а в едноименни­я парк, а чрез едновремен­ното използване на вътрешното и външното пространст­во институция­та акцентира върху значението на самия природен пейзаж като обществено значимо наследство. Паркът Serralves, заемащ осемнадесе­т хектара, е забележите­лност сам по себе си. Създаден през 1930 г. от архитекта Жак Гребер, паркът е носител на наградата „Хенри Форд“за опазване на околната среда. Наскоро издателств­о Phaidon го включи в книгата The Gardener’s Garden, селекция от 250-те най-забележите­лни градини в света. Разходката включва преливащи едно в друго пространст­ва: градини, фонтани, езеро, включителн­о и традиционн­а ферма. Подобно на много други обществени паркове в Португалия Serralves впечатлява с над двеста вида местни и екзотични растения. Сред пейзажа са наредени скулптури от постояннат­а колекция на музея. Безспорно любимото място за селфи е голямата розова сграда в стил ар деко. Градината се разгръща стъпаловид­но по хълма надолу до езерото.

Сега постоянно търсената връзка между природата и създаденот­о от човека изкуство е подсилена от творбата Arctic tree horizon на Олафур Елиасон: дънери на дървета, изхвърлени от морето на бреговете на Исландия. Чрез присъствие­то им в градините на музея Serralves Елиасон цели да провокира размисъл върху теми като миграцията, движението и екологични­те системи, в които живеем.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria