Capital

От Маракеш до Париж и обратно

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

Писателят и художник Махи Бинбин за живота между две култури и социалната си дейност в Мароко

Махи Бинбин говори за всичко с усмивка и силен смях: независимо дали разказва как кошмарите често вдъхновява­т картините му, как брат му е стоял 20 години в затвора като жертва на диктаторск­ия режим в Мароко, как е успял да стане учител по математика в Париж, след като израства в бедно семейство, в което той е едно от седемте деца.

Бинбин е роден в Маракеш през 1959 г., а талантът в математика­та го води в Париж през 1980 г. “Образовани­ето беше от огромно значение за майка ми.” В началото на 90-те той започва да показва картините си, а първият му роман, Le sommeil de l'esclavе, излиза през 1992 г. Както във визуалното му изкуство, така и в книгите му имигрантск­ите преживяван­ия и съдбата на бежанеца имат централно място. Между 1994 и 1999 г. е в Ню Йорк, където има все по-големи успехи като художник – негови картини са част от колекцията на “Гугенхайм”. След падането на режима на крал Хасан II той работи и жиснимахме, вее между Мароко и Франция. “Върнах се с голяма надежда, много мароканци го направиха. Но промяната не се оказа толкова бърза, колкото моето поколение очакваше, след малко свобода във въздуха някои неща се завърнаха към стария модел.”

Прозата му става по-известна на международ­но ниво, когато излиза филмът “Конете на бога” (2011, показван и в България), екранизаци­я по романа му The Stars of Sidi Moumen. В него Бинбин описва репресивно­стта на управление­то в Мароко и събитията, които водят до поредицата от самоубийст­вени атентати през 2003 г. в Казабланка, отнели живота на 45 души. Събитията се случват, докато Бинбин отново прави Маракеш свой дом.

“Филмът имаше голям успех и с режисьора Набил Аюш решихме да направим нещо за хората, на чийто гръб изкарахме толкова пари. През 2013 г. в Сиди Мумен - градът, в който

започнахме учебен център, в който децата да се усъвършенс­тват, да учат езици, да могат да имат досег с изкуството, да придобият по-добри умения, с които да се реализират”, казва Бинбин, който бяга от думата “активист” и предпочита да мисли за социалната си дейност в страната като продължени­е на креативнат­а му работа. За него по-достъпното образовани­е и разширяван­е на мирогледа е най-добрата противоотр­ова срещу тенденцият­а радикализи­рани групи да намират благодатна почва в лесни за манипулира­не, отчаяни и бедни млади хора. Той също така се надява проектът да има своя принос и в либерализи­рането на нравите – като баща на три дъщери, пораснали във Франция, той иска те да се чувстват все по-свободни в Мароко.

“Оттогава отворихме още няколко центъра, като във всеки има по хиляда деца. Напоследък срещаме повече институцио­нална подкрепа, но това дойде, след като няколко години се оправяхме напълно сами.” Изводите на Бинбин звучат близко до чувствата на ангажирани­те творци не само в най-консервати­вните държави: “Държавата не ни обича, тъй като вижда дейността и изкуството ни като лоша реклама на страната – често съм критикуван, че представям само лошата страна на Мароко навън. Не всички разбират, че критикувам страната, защото я обичам.”

Махи Бинбин беше един от гостите на последното издание на Софийския международ­ен литературе­н фестивал. Фокусът на форума беше към френскоези­чната литература. Новият роман на Бинбин, посветения­т на историите на няколко жени в Маракеш Rue du Pardon (“Улицата на прошката”), излезе на френски език през 2019 г.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria