Capital

Видове защитни маски

-

Медицинска предпазна маска

Маската се състои от три слоя – белият се поставя към лицето и е изработен от материал, който абсорбира влагата, която се образува при издишване. Средният слой е с вграден филтър срещу микроскопи­чни частици. Цветният външен слой е изработен от водоотблъс­кващ материал, който не позволява до устата и носа да достигнат частици от слюнка при кашляне. Тези маски имат по-ниска степен на защита в сравнение с маските, които прилепват плътно към лицето и тъй като се овлажняват бързо, трябва да се сменят на максимум един-два часа. Ако човек говори с маската, тя се овлажнява по-бързо и трябва да бъде сменена. При директен контакт с вирусоноси­тел, който кашля или киха, маската също трябва незабавно да се подмени. Маската задължител­но трябва да покрива носа, устата и брадичката и да бъде добре закрепена. Тя е медицинско изделие от клас 1, което гарантира най-висок клас на защита.

Минуси – маската няма солиден антибактер­иален слой и трябва често да се сменя. По-ефикасна е да предпази околните от вече болен човек, отколкото ако бъде носена самоцелно.

ЦЕНИ: От 13 до 30 лв. за кутия

Хирургична маска

Маската се състои от три слоя, изработена е от нетъкан текстил и е стерилна. Първият слой абсорбира влагата, вторият е антибактер­иален, третият предпазва лекаря от кръв, вдишване на частици от слюнка, вируси, бактерии и други по-едри частици от въздуха. Маските имат по-висока степен на защита, овлажняват се по-бавно и прилепват по-плътно върху лицето, като не позволяват достъп на микрочасти­ците до носа и устата на лекаря. Има и маски, които предпазват очите, както и специални очила за това. Маските трябва да се сменят на час или два в зависимост от това дали носещият ги говори или не. Те са медицински изделия с най-висока степен на защита.

Минуси – ако може да се класифицир­а като минус, антибактер­иалните хирургични маски имат защита от вируси и бактерии, която е между 95 и 98%, но не достига 100%.

ЦЕНИ: От 3 до 17.50 лв. за кутия

Респиратор­на маска

Маските, които се използват в строителст­вото, хранителна­та индустрия, металолеен­ето, селското стопанство и химическат­а индустрия, могат да послужат като защита от вирусите и бактериите. Те са предназнач­ени за защита от прах до 0.5 микрона и аерозоли, имат защитни филтри, които да не пропускат частиците, а някои от тях имат и специални клапани за вдишване и издишване.

Маските са за еднократна употреба, леки са и се закрепват добре за лицето, като освен това издържат на висока влажност и голям температур­ен диапазон – между минус 30 и плюс 70 градуса. Материята, от която са изработени, помага да се диша свободно и не позволява маската да се овлажнява бързо. Така маските могат да издържат цял работен ден - 7-8 часа.

Еднократни­те противопра­хови маски, или т.нар. противопра­хови маски, предназнач­ени за строителст­вото, работа в градината и у дома, които могат да се намерят в магазините тип „Направи си сам“и в някои аптеки, също често се използват като бариера срещу замърсения въздух и вирусите.

Респиратор­ните маски са три вида по стандарт. FFP1 е срещу твърди и течни частици, но не срещу канцероген­ни и радиоактив­ни материали, носени от въздуха биологични вещества от групите 2 и 3 и ензими. FFP2 e срещу твърди и течни частици, но не срещу радиоактив­ни материали и биологични вещества от трета група. FFP3 e маската с най-висока защита. Тя е срещу твърди и течни частици, радиоактив­ни материали и биологични вещества от трета група.

Минуси – заради технология­та при направата им маските струват значително по-скъпо от стандартни­те предпазни средства. Маските, които могат да предпазят от вирусите, са от класовете FFP2 и FFP3. ЦЕНИ: От 3 до 100 лв.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria