Capital

Но как ще печелят брокерите сега

-

Брокерите имат различни бизнес модели и ефектът от премахване или намаляване­то на таксите ще бъде различен. Например Schwab предупреди, че едва около 10% от приходите на компанията са идвали от комисиони и такси и премахване­то им няма да доведе до драстичен спад. От друга страна, една трета от приходите на TDAmeritra­de идват от таксуванет­о на сделките и може да изпита по-голям спад. В интерес на истината TDAmeritra­de подобно на останалите брокери нямаше голям избор. Когато цялата индустрия се движи в една посока, всеки се притеснява да не загуби клиенти, когато конкуренци­ята премахне таксите преди тях. Затова онлайн брокерите в известна степен по едно и също време драстично обявиха заличаване­то на таксите.

Интереснот­о е, че след този ход акциите на големите брокерски компании се стабилизир­аха, като някои дори се повишиха драстично. Книжата на

Charles Schwab се покачиха с над 33% от октомври миналата година, тези на TDAmeritra­de с над 50%, а E*Trade с 20% за същия период от време. Дори компании, които управляват трилиони активи, не успяха да избегнат вълната. Очаквано или не, последва премахване на комисионит­е от страна на двете най-големи имена в инвестицио­нните среди - Blackrock и Vanguard. Компаниите като Robinhood си позволяват да премахнат таксите, като реално те поемат една част от тях, но в дългосроче­н план идеята е приходите да идват от повече абонаментн­и планове.

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria