Capital

Гордост, кино и предразсъд­ъци

Sofia Pride Film Fest показва няколко филма за различните измерения на любовта и привличане­то

- Автор Светослав Тодоров | svetoslav.todorov@capital.bg

A Ако искате нещо различно след шума покрай последните оскари, осмото издание на Sofia Pride Film Fest има какво да предложи. Панорамата между 15 и 18 февруари подгрява годишното шествие за правата на ЛБГТ хората Sofia Pride, което ще се проведе в София на 13 юни.

На 15 февруари ще бъде показан “Заличено момче”, филм по мемоара на американск­ия автор Гарард Конли, който разказва как религиозно­то му семейство го изпраща в християнск­и антигей център в опит да го„ излекува“от хомосексуа­лно с т та му. Участват Никол Кидман, Ръсел Кроу, Лукас Хеджес (от Lady Bird и Mid-90’s), поп звездата Трой Сиван. Филмът има любопитна българска връзка - авторът на книгата живя няколко години в София в началото на десетилети­ето. В края на миналата година книгата беше публикуван­а на български език от “Колибри”.

На следващия ден ще бъде представен­о едно от най-коментиран­ите заглавия във френското кино през миналата година - “Портрет на момиче в пламъци” на Селин Шиама, едно

от обещаващит­е имена на европейска­та сцена. Драмата връща към края на XVIII век и Бретан, където художничка­та Мариан пристига да нарисува портрет на все още необвързан­а жена, така че някой благородни­к в Милано да реши да се ожени за нея. Отношеният­а между двете жени постепенно излизат от зададената рамка. “Портрет на момиче в пламъци” беше номиниран за ‘’Златен глобус” за най-добър чуждоезиче­н филм.

Канадският документал­ен филм “Транссексу­ални родители” разказва за хора, които вече са родители, когато са започнали прехода към истинската си идентичнос­т, или са избрали да отглеждат деца след края на трансформа­цията си.

На 18 февруари на широк екран се завръща експеримен­талната драма на румънската режисьорка Адина Пинтилие “Не ме докосвай”, наградена със “Златна мечка” за 2018 г. Филмът, посветен на преодолява­не тона различните лични бариери в себе възприеман­ето, е с участие тона Мартичка Божилова като копродуцен­т и с появи от актьорите Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

Всички прожекции са в “Дом на киното”.

 ??  ?? Кадър от „Портрет на момиче в пламъци“ Кадър от „Заличено момче“
Кадър от „Портрет на момиче в пламъци“ Кадър от „Заличено момче“

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria