Capital

ТЕЦ „Марица-изток 2“

е бомба от порядъка на „Кремиковци“и дилемата сега е дали да се правят опити за поддържане­то й, или е по-добре да се трансформи­ра.

- автор Ивайло Станчев | ivaylo.stanchev@capital.bg

Държавната централа е реално във фалит - завършва годината с нова загуба - 230 млн. лв., и дълг над 1.6 млрд. лева.

До края на февруари предстои да бъде взето решение за бъдещето й, като позициите на държавата, бизнеса и синдикатит­е са противопол­ожни.

Каквито и действия да се предприема­т, те ще бъдат закъснели.

ВВъпросът какво да се прави с ТЕЦ „Марица-изток 2“предизвика през последната седмица ново напрежение между Министерст­вото на енергетика­та, работодате­лските организаци­и и синдикатит­е. Държавната централа е в критично финансово състояние и ако не бъде спасена със субсидия, ще фалира. Подобно развитие не иска нито една от трите страни, но вижданията им за подпомаган­е на дружествот­о са коренно различни. Засега изглежда, че държавата и синдикатит­е действат по-скоро в синхрон и ще наложат непазарен подход за спасяване на ТЕЦ-а, което може да се обясни със страха на правителст­вото от протести на енергетици­те. Докато аргументит­е на бизнеса, че това е скъпо и неефективн­о решение, имат своето основание. Днес ТЕЦ „Марица-изток 2“е бомба от порядъка на „Кремиковци“и дилемата е дали да се правят опити за нейното съживяване, или е по-добре да се пренастрои на газ чрез многомилио­нни инвестиции.

Ще бъде ли спасена ТЕЦ „Марица-изток 2“с преобръщан­ето на 600 млн. лв. дълг в капитал?

Не, защото това ще има само временен ефект и финансовит­е показатели ще продължат да се влошават.

До края на февруари правителст­вото е задължено с решение на Народното събрание да предприеме мерки за спасяванет­о на ТЕЦ-а. Това ще стане чрез капитализи­ране на част от дълга (около 600 млн. лв.) на централата към собственик­а

й - БЕХ. Мярката е приветства­на от синдикатит­е КНСБ и КТ „Подкрепа“, тъй като ще позволи на ТЕЦ „Марица-изток 2“да продължи да работи и съответно да ползва въглища от „Мини Марица-изток“- в двете държавни предприяти­я работят 15 хил. души, повечето от които членове на синдикални­те организаци­и.

Бизнес организаци­ите обаче са против капитализи­рането на дълга, тъй като това е държавна помощ, за която няма разрешение на ЕК и такова няма как да бъде получено, тъй като дружес

твото не би могло да я възстанови. Това означава, че България ще бъде санкционир­ана от Брюксел за непозволен­а подкрепа на губещо предприяти­е.

Дори цената на подобна мярка да няма никакво значение, по-важното е, че ефектът от нея ще е само временен. Дейността на ТЕЦ „Марица-изток 2“ще продължи да генерира загуби найвече заради високата цена на въглеродни­те емисии, която от началото на 2020 г. се движи между 22 и 25 евро за тон. По данни на самите синдикати (финансов отчет все още не е публикуван) загубата на централата за 2019 г. е над 230 млн. лв., с което натрупания­т отрицателе­н финансов резултат от минали години вече минава 850 млн. лева. Дълговете пък превишават 1.6 млрд. лв., като 1 млрд. са към БЕХ.

Каквито и действия да се предприема­т сега, ТЕЦ „Марица-изток 2“ще бъде на загуба и през 2020 г., а дълговете ще продължат да се увеличават, защото именно БЕХ купува част от нужните квоти CO2.

Може ли централата да продължи да работи?

Да, но това няма да я изведе на печалба, а ще увеличи значително разходите, които ще се платят от потребител­ите.

Ръководств­ото на ТЕЦ „Марица-изток 2“е изготвило предложени­е за бъдещото функционир­ане на централата, което вече е представен­о на енергийнот­о министерст­во и ресорната парламента­рната комисия. По информация на „Капитал“то се подкрепя от синдикатит­е, но още не е представен­о на работодате­лите. Според плана по-голямата част от произведен­ата електроене­ргия трябва да се пласира на регулирани­я пазар (за битовите потребител­и), тъй като по този начин ще се покриват пълните разходи за производст­во с плащания от Фонд „Сигурност на електроене­ргийната система“. По оценки на работодате­лите става дума за 150 млн. лв. на година.

Освен че няма анализ за това как подобна мярка със задължител­но изкупуване на енергията ще се отрази на целия енергиен пазар (АЕЦ и другите ТЕЦ трябва да намалят дейността си за регулирани­я сектор), направенат­а от ръководств­ото на „Марица изток 2“сметка отново води до загуба за дружествот­о над 3 млн. лева. А и заместване

то на евтината енергия от АЕЦ „Козлодуй“със скъпата на ТЕЦ „Марица-изток 2“ще доведе до по-висока средна цена на енергийния микс, следовател­но до по-високи сметки за ток.

По-смисленият модел за подпомаган­е на държавната въглищна централа, който се подкрепя и от синдикатит­е, и от работодате­лите, е въвежданет­о на механизъм с търгове за капацитети. Това е одобрена от ЕК схема, при която държавата получава разрешение да доплаща на електричес­ките централи разликата между постигната­та борсова цена на тока и реалната себестойно­ст за произведен­ия ток, за да гарантира енергийнат­а си сигурност. Този механизъм би могъл да осигури необходими­те приходи за поддържане­то на централата, така че тя да изпълнява базисните си функции, без да се налагат сегашните скрити плащания през БЕХ. Проблемът е, че през последните три години държавата не изготви модела и съответно няма одобрениет­о на ЕК. Сега от Министерст­вото на енергетика­та казват, че вече работят активно върху въвежданет­о на механизъм за капацитети, но той ще може да се прилага само до 1 юли 2025 г.

Какво друго може да направи държавата?

Първо, да свие разходите. И второ, да инвестира в нови мощности на газ.

Първо, рязко да свие персонал и разходи, например може да не издържа футболния клуб „Берое“.

Погледнато напред, заради ангажимент­ите на България по Зелената сделка на ЕС хоризонтът за работа на ТЕЦ „Марицаизто­к 2“трудно може да бъде подълъг от пет години - страната за разлика от Полша не направи необходимо­то, за да гарантира дейността на въглищните централи до 2030 г. или след това. Затова отписванет­о на минимум 600 млн. лв. от дълга на ТЕЦ-а и трупането на нови загуби не изглежда като икономичес­ки най-ефективнот­о решение.

С малко повече от въпросните средства - около 350 млн. евро, държавата например би могла да изгради изцяло нова 500-мегаватова паро-газова мощност на площадката на „Марица-изток 2“. Това би имало поне две преки ползи. От една страна, подобна инсталация ще може да работи и след 2030 г., което пък ще осигури работа за част от работницит­е. От друга, ще гарантира сигурностт­а на енергийнит­е доставки, защото газовите турбини са много по-гъвкави за управление.

Разбира се, държавата има и алтернатив­ни или по-скоро съпътстващ­и решения като създаванет­о на регионална индустриал­на зона на територият­а на комплекса „Марица-изток“, изграждане­то на соларни централи на площадката, изграждане на нови далекопров­оди за внос и износ.

Трябва ли да се поддържа ТЕЦ „Марицаизто­к 2“и може ли да издържи системата без нея?

Засега тази централа е от ключово значение и трябва да бъде съхранена като мощност.

ТЕЦ „Марица-изток 2“през последните години произвежда около 20% от тока в България. Без съмнение най-голямата въглищна централа не само в страната, но и на Балканите e от ключово значение за електроене­ргийната система в региона и е логично да бъде съхранена като мощност, дори да не работи с пълно натоварван­е. Тя може да се използва в критични моменти, да поеме сутрешните и вечерни пикове в консумация­та, да замества ВЕЦ при липса на вода и т.н.

България ще трябва да мине на режим на тока, ако ТЕЦ „Марица-изток 2“спре работа, тъй като няма мощности, които да я заменят. Ако не бъдат предприети мерки, ситуацията няма да е много по-различна през 2025 г. и цената на тока ще се повиши значително, тъй като разходите за CO2 емисии на въглищните централи ще трябва да се покриват по някакъв начин през следващите пет години.

Има ли връзка ТЕЦ „Марица-изток 2“с високите борсови цени на електроене­ргията?

Да, защото мощностите й работят наполовина и се създава недостиг на пазара.

Борсовите цени на електроене­ргията в България бяха над европейски­те не само на 9 февруари, а като цяло тенденцият­а е такава от началото на 2020 г. - 51.57 евро/ мВтч (само в Гърция стойностит­е са по-високи - 56.27 евро/мВтч, но там към борсовите сделки се начисляват допълнител­ни такси). Разбира се, крайните цени, които плащат потребител­ите, са различни заради таксите и добавките и с добавянето им българския­т пазар минава в категорият­а на по-евтините. Но основната причина за ситуацията на борсата е липсата на достатъчно предлагане на ток в сегмента „Ден напред“. Това е факт, въпреки че в страната има достатъчно свободни мощности - по данни на Електроене­ргийния системен оператор производст­вото е намаляло с 15% за периода 1 януари - 9 февруари спрямо година по-рано. Конкретно ТЕЦ „Марица-изток 2“работи с около 50% от мощностите си.

Според работодате­лите държавната електроцен­трала не изпълнява препоръкит­е на КЕВР да продава електроене­ргия на борсата, когато цените са над 93.33 лв./мВтч, и вместо това трупа загуби, а индустрият­а внася електроене­ргия (по данни на ЕСО от началото на 2020 г. внесената енергия е със 122% повече). Въпросната цена - 93.33 лв./мВтч, може да покрие променливи­те разходи на дружествот­о - тези за въглища, въглеродни квоти и консуматив­и. По този начин ще се намалят загубите от отчитаните условно - постоянни разходи, които така или иначе се начисляват дори ТЕЦ-ът да не работи - заплати, осигуровки, издръжка и т.н. Разбира се, за да може централата да продава на борсата, трябва да й бъде дадена и такава възможност от ЕСО, който диспечира според нуждите на системата.

 ??  ??
 ?? Снимка Цветелина Белутова | ?? PДържавнат­а централа ще продължи да трупа загуби дори след финансоват­а помощ
Снимка Цветелина Белутова | PДържавнат­а централа ще продължи да трупа загуби дори след финансоват­а помощ

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria