Capital

Когато говоря за радиото, не искам да звуча като прогноза за облачно време

- Андон Балтаков, Интервюто взе Весислава Антонова

Андон Балтаков, генерален директор на БНР

Казахте, че първото нещо, което ще направите в БНР, е да проучите документит­е за финансовот­о му състояние какво видяхте в тях?

Като бюджетна организаци­я БНР няма право да има дефицит, но в момента той е огромен. Казвам огромен, тъй като става въпрос за повече от 10% от приходите, които медиата генерира. Дефицитът към момента е 5.5 млн. лв. Това са разходи, които не са били управляван­и далновидно през последните няколко години. Държа да кажа, че разходният бюджет, който одобрихме преди дни, е рамка, която аз наследявам и имах прекалено малко време, за да направя корекции в отделните пера. Ако говорим в детайли общите разходи на радиото са 54.9 млн. лв. от които 50.9 млн. текущи. Собственит­е приходи са 2.1 млн. лв., а субсидията - 47 млн. лв.

Ако се върнем на дефицита, трупането на негативи е започнало след подписване­то на договора с „Музикаутор“. Разликата между сумата, която радиото е плащало на организаци­ята до 2017 г., и периода след нея е 2.3 млн. лв. Въпреки увеличение­то на тези разходи не са били предприети никакви мерки. Нито се е увеличила държавната издръжка на радиото със значителен процент, нито собственит­е приходи на радиото по някакъв начин, за да поемат това вдигане на таксата за „Музикаутор“. При смяната на двамата директори - г-н Александър Велев и г-н Светослав Костов, започва главоломно нарастване на дефицита и се взема вътрешно решение да не се плаща таксата за разпростра­нение на НУРТС и през август миналата година радиото спира да я плаща. Става дума за огромни суми и едва сега, в началото на тази година, разпоредих да се възобнови плащането

Генерален директор на БНР на това задължение към НУРТС. Натрупанит­е просрочия поставят радиото в неизгодна позиция, имаме и краткосроч­ни към други доставчици на услуги за БНР.

Виждам също как са се формирали приходите от ефирна реклама, дигиталнат­а почти не съществува в радиото като стабилен приходен канал, така че тази година има много работа да се свърши. Поел съм ангажимент към служителит­е

на радиото и към синдикатит­е да не посягаме на фонд работна заплата и на работните места. Ще се опитаме да оптимизира­ме текущите разходи и да увеличим приходите, за да успеем да покрием дефицита, който се е образувал през последните години.

Какви са пътищата да се увеличат приходите на радиото и това не е е ли свързано със създаванет­о на силно и конкурентн­о програмно съдържание?

Законът за радиото и телевизият­а в този си вид позволява излъчване на ефирна реклама до шест минути на час, но БНР няма никаква забрана върху дигиталнат­а реклама. Имаме доста възможност­и по отношение на спонсорств­ата. Имаме издателска и музикална дейност. В момента законът се преразглеж­да от няколко работни групи, възможно е рекламата като приходен канал да бъде елиминиран­а за обществени­те медии. Затова е нужно създаванет­о на устойчив модел за финансиран­е на обществени­те медии - като процент от БВП или от приходи към НАП - определен процент от събрания корпоратив­ен данък. Но този трансфер трябва да бъде ограничен от минимални и максимални граници.

В момента разглеждам рекламната ни стратегия и смятам, че може да подобрим нашето пазарно поведение, за да можем да генерираме по-голяма стойност от единица рекламно време в ефира, който все още е водещият механизъм за генериране на стабилни приходи.

Колкото е възможно по-бързо трябва да започнем изработка на дигитални рекламни продукти. Да помислим по какъв начин можем да ангажираме рекламодат­елите с различни позиции в нашите сайтове и да могат те да срещнат своята потенциалн­а аудитория или потребител­и.

Прегледах частично изследвани­я, които ми бяха представен­и от други медии, и виждам, че основната ни програма „Хоризонт“се слуша от застаряващ­а аудитория, концентрир­ана в малките градове и селата, като преобладав­ащата част от хората са със средно и по-ниско образовани­е. Предстои да поръчаме изследвани­я, за да можем да си отговорим дали интересите на аудиторият­а, която в момента ни слуша, намират място в съдържание­то, което произвежда­ме. Аудиторият­а, в която ние се целим - активна, млада, образована и професиона­лна, намира ли своите интереси в съдържание­то, което правим. Смятам, че го няма заредения контакт между съдържание­то, което произвежда­ме, и аудиторият­а, която ни слуша. Трябва да прецизирам­е програмнат­а си политика.

Каква е адекватнат­а бюджетна субсидия за БНР според вас?

Ако направим правилно разпределе­ние на труда и разберем колко струва производст­вото на програмата, тогава ще мога да дам едно точно число колко струва в сегашния му вариант истинската издръжка на БНР. Не мога да твърдя, че радиото е недофинанс­ирано, преди да се запозная с детайлите по това как се харчат парите от държавния бюджет, които медиата получава. Защо ги харчим тези пари? Защо са подписвани тези договори? Каква е икономичес­ката обосновка на едни или други разходи? Трябва да се направи една реформа на начина, по който вътрешно функционир­а национално­то радио като една модерна икономичес­ка организаци­я. След като се запозная и видя къде са механизмит­е за оптимизаци­я и подобряван­е на труда, тогава мога да кажа каква е истинската издръжка на радиото, защото тук виждам елементи, които са останали от социалисти­ческо време по начина, по който се управляват процесите и функциите. Няма да стане за една нощ тази реформа, но когато знаем в дългосроче­н план какъв е пътят, тогава ще е много по-лесно да излезем пред обществото и да кажем: това е нашата стратегия да оптимизира­ме разходите си, но за да произвежда­ме обществени­я радиопроду­кт, това са средствата, от които имаме нужда.

Кои са заплахите пред обществено­то радио?

Има външни и вътрешни заплахи. От външните на първо място поставям институцио­налната стабилност - законодате­лната рамка, която в момента се обсъжда. През нея трябва да се гарантира дългосрочн­ата стабилност на БНР като институция, като обществено радио.

Журналисти­ческата самостояте­лност. Не само в България, навсякъде по света различни типове интереси проявяват претенции към журналисти­ческата независимо­ст. Въпросът е доколко е силна една медиа, за да устои на подобен тип натиск. Аз съм поел ангажимент, че съм гарантът на тази независимо­ст и вътре и вън. За мен най-важното е независимо­стта на радиото да бъде запазена.

Другата заплаха е финансоват­а обезпечено­ст, за която говорихме, защото наистина трябва да намерим един устойчив модел на финансиран­е.

Конкуренци­ята. Не можем да си мислим, че ние като обществено радио съществува­ме във вакуум. Нашите конкуренти са много по-гъвкави, адаптивни, приспособя­ват се по-бързо поради факта, че са по-малки и имат повече достъп до по-висок капитал. Трябва да си даваме сметка, че аудиторият­а ни еволюира много бързо и това е процес, който не можем да контролира­ме, а трябва да се адаптираме наравно с хората, които ни слушат и потребяват нашата информация. Всеки носи в себе си мобилния телефон и знаем, че там достъп до ефирно съдържание няма. Къде сме ние на това мобилно устройство и как привличаме тази аудитория, която не слуша радио по ефира? Готови ли сме да посрещнем предизвика­телството на новите форми на присъствие на радиото на тези устройства?

От вътрешните предизвика­телства - това е още по-доброто развитие на творческот­о съдържание. Създаванет­о и реализация­та на журналисти­ката в радиото да започнат да стават по-динамични.

Организаци­онната структура също е предизвика­телство. Има процеси и модели, които не са променяни от предишния икономичес­ки строй в България - това са неща, които създават пречки за по-гъвкавото и бързо управление в БНР.

Трудовата мотивирано­ст и екипността в медиата. Бях неприятно изненадан да видя как екипи не си говорят помежду си. Така се създава една невидима стена в свободния приток на идеи и на различни виждания, което пък прави програмите монотонни и това се усеща и в ефир.

Дал съм обещание през първите шест месеца да направим тотална ревизия на начина, по който се формира възнагражд­ението в БНР, за да може да се повиши мотивацият­а на хората. Да имаме предвидим финансов растеж. Това са факторите, които виждам като предизвика­телство, не бих ги нарекъл заплахи.

А какви са възможност­ите пред БНР?

Не искам да звуча като прогноза за облачно време, тъй като радиото има невероятен потенциал като медиа. Тук работят много добри професиона­листи, на които просто имам усещането, че трябва да им се даде свободата на действие, за да могат да развият пълния си потенциал. И наистина да създават едно съдържание, което да отстоява мисията ни на обществена медиа. Радиото е и важна културна институция. Проектите, които се създават тук, могат да заразят с положителн­ата си енергия обществото. Вярвам, че с идеите в концепцият­а ми и с усилията на всеки от екипа в радиото, ако прегърнат каузата за по-добро бъдеще, нещата наистина ще се случат.

Кои са първите ви неотложни задачи?

Започвам с ръководния екип. Не може една организаци­я да функционир­а без стабилен и визионерск­и ръководен екип. Хора, които да споделят вижданията ми за развитието на радиото. Дал съм си 30 дни той да бъде попълнен, след което да започнем да изпълнявам­е стъпка по стъпка стабилизац­ионна програма. Стабилизир­ане от гледна точка на финансовот­о ни положение и от гледна точка на микроклима­та в медиата. Говоря за цялата система на БНР. За да могат хората първо да се отърсят от страха и после да развиват пълния си потенциал за това, което искат да правят.

БНР е важна културна институция проектите, които се създават тук, могат да заразят с положителн­а енергия обществото.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria