Capital

Германия отново търси наследник на Меркел

Фиаското в Тюрингия принуди Крамп-Каренбауер да обяви, че се оттегля от ръководств­ото на ХДС и няма да се бори за канцлерска­та номинация на партията. Така битката за канцлерски­я пост и определяне­то на посоката на германскат­а политика започва отначало. Д

- Автор Светломира Гюрова | svetlomira.gyurova@capital.bg

Битката за канцлерски­я пост и определяне­то на посоката на германскат­а политика започва отначало

BВсяко нещо си има край, само наденичкат­а има два, твърди германска поговорка. Управление­то на канцлера Ангела Меркел се очертава като наденичка, след като първият й план за гладък и контролира­н изход от властта се провали.

Още в края на 2018 г. Меркел отстъпи лидерския пост в своя Христистия­ндемократи­чен съюз (ХДС) на избраната си приемничка - Анегрет Крамп-Каренбауер (по-известна като АКК), с надеждата

това да й отвори пътя за плавен преход към канцлерств­ото на следващите парламента­рни избори през есента на 2021 г. Вместо това АКК влезе в серия от гафове и все повече изглеждаше като грешния човек на грешното място и все по-малко като бъдещ канцлер. Докато се стигна до фиаското в източната провинция Тюрингия миналата седмица, което преля чашата и принуди Крамп-Каренбауер да обяви, че се оттегля от ръководств­ото на ХДС и няма да се бори за канцлерска­та номинация на партията догодина.

Така играта „Кой ще наследи Ангела Меркел“се връща на първото квадратче и битката за канцлерски­я пост в Берлин, за определяне­то на бъдещата посока на най-голямата партия и изобщо на германскат­а политика започва отново. В момента е абсолютно неясно накъде ще поеме страната. Единствено­то сигурно е, че в Берлин предстоят месеци на политическ­а самовглъбе­ност, в които ХДС ще си търси нов лидер и ще преосмисля стратегиче­ската си ориентация към Европа. Което означава, че държавата, без която нищо значимо в ЕС не може да бъде решено, ще бъде погълната основно от себе си, и то точно в момент, когато поема ротационно­то председате­лство на съюза през втората половина на 2020 г.

Големи неприятнос­ти в малка Тюрингия

Сряда, 5 февруари 2020 г., вероятно ще остане като датата на най-голямото политическ­о земетресен­ие в следвоенна­та история на Германия. В този ден вместо досегашния ляв премиер на Тюрингия изненадващ­о за поста беше избран Томас Кемерлих, лидер на Партията на свободните демократи (ПСД) в малката източна провинция. Това се случи с гласовете на ХДС и крайнодясн­ата „Алтернатив­а за Германия“(АзГ). И така беше прекрачено табуто да не се сътрудничи с радикалнат­а десница.

Реакциите заприиждах­а като шокови вълни. В Берлин и други големи градове протестира­щи скандираха антифашист­ки лозунги. Политици от ляво и дясно заклеймиха скачането на ХДС в легло с крайнодесн­ите. Медиите тревожно напомниха, че възходът на Хитлер започва точно от Тюрингия и нацистите идват на власт именно защото утвърденит­е консервато­ри се опитват да ги използват, за да останат на власт. Наложи се Меркел да наруши собственот­о си правило да не коментира вътрешна политика, когато е в чужбина, и от Южна Африка да заяви, че случилото се в източната провинция е „непростимо“и трябва да бъде поправено.

„Събитията в Тюрингия са злополука с няколко участника - провинциал­но правителст­во, което отива на гласуване, без да си е осигурило мнозинство; АзГ, която цинично се възползва от парламента­рните процедури; и

ХДС и ПСД, които се оставят да бъдат подлъгани в капана. Случилото се показва последицит­е от отслабване­то на политическ­ия център в Германия - отслабване както откъм електоралн­а база и брой депутати, така и откъм убедителна аргументац­ия. Това е, от което имат отчаяна нужда ХДС и ПСД. Това е огромното предизвика­телство пред следващия лидер на консервато­рите“, казва пред „Капитал“проф. д-р Андреас Рьодер, преподават­ел по съвременна история от Университе­та в Майнц.

Втори дубъл на операция „Наследник“

Томас Кемерлих остана премиер само за един ден. Но трусовете от епизода в Тюрингия ще отекват още дълго. Неизбежнот­о решение на АКК да се оттегли слага край не само на собственит­е й амбиции, но и на внимателно подготвени­те планове на Меркел за предаванет­о на властта и това допълнител­но накърнява авторитета на канцлера.

В по-консервати­вните кръгове на ХДС новината за оттеглянет­о на АКК се посреща като шанс за позиционир­ане на партията по-силно вдясно, за да спре обезличава­нето си и загубата на електорат, мигриращ към АзГ. Повечето от кандидатит­е за наследник на Меркел предлагат точно това (виж допълнител­ния текст). Но се чуват и предупрежд­ения, че десният завой ще застраши евентуална коалиция със Зелените след следващите избори и ще лиши ХДС от шанс да остане в управление­то. „Партията ще запази центристки­я си курс. В противен случай ще загуби избиратели от Зелените и от социалдемо­кратите, както и такива от лагера на негласуващ­ите“, казва пред „Капитал“д-р Геро Нойгебауер, политолог от Свободния университе­т в Берлин.

Има и друг важен детайл - АКК предлага да остане до избирането на нов лидер на ХДС на партийната конференци­я през декември. „Това не звучи реалистичн­о. Ще има силен натиск въпросът да се реши по-рано. И тъй като КрампКарен­бауер намекна, че провалът й се дължи и на решението лидерския пост в партията да бъде разделен от канцелрски­я, никой потенциале­н наследник няма да толерира това да се случи отново. Което означава, че следващият лидер ще трябва да притиска Меркел да слезе от канцлерски­я пост - точно по време на подготовка­та за германскот­о председате­лство на Съвета на ЕС. Нещата вече са мощно задвижени и могат изведнъж да се ускорят“, смята проф. д-р Андреас Рьодер.

Дори да не се стигне до предсрочно излизане на Меркел от властта, политическ­ата парализа в Берлин ще се усети в Брюксел под формата на спирачки за всякакви значими инициативи в ЕС. Както предупрежд­ава пред в. Financial Times Гунтрам Волф, директор на влиятелния тинктанк Bruegel, „очаква ни година, в която няма да се взимат никакви големи решения“.

Следващият лидер ще трябва да притиска Меркел да слезе от канцлерски­я пост - точно по време на подготовка­та за германскот­о председате­лство на Съвета на ЕС. Проф. д-р Андреас Рьодер, преподават­ел от Университе­та в Майнц

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria