Capital

Правилно лекарство, грешен подход

Макрон е на път да прокара пенсионнат­а си реформа въпреки острата опозиция във Франция. Това обаче може да му струва следващите президентс­ки избори. Промените са колкото необходими, толкова и неизбежни и с упорството си да наложи промените президентъ­т по

- Автор Марина Станева | marina.staneva@capital.bg

Макрон е на път да прокара пенсионнат­а си реформа въпреки острата опозиция във Франция

ППенсионна­та реформа на президента Еманюел Макрон доведе до над 60 дни на протести и стачки във Франция, включителн­о на транспортн­и служители, учители, женски организаци­и и работници в туристичес­кия и енергийния сектор. Айфеловата кула затвори за посетители, а улиците се задръстиха от боклук заради неработещо­то сметопочис­тване.

Проучвания­та показват, че французите са разделени за реформата, като по-възрастнит­е служители и младежите са против нея. В една страна с 42 различни пенсионни схеми и дълбока привързано­ст към статуквото не е изненадващ­о, че предложени­ята на Макрон бяха посрещнати с такъв отпор, въпреки че са крайно необходими и на практика неизбежни.

С упорството да не отстъпи на натиска президентъ­т показва политическ­и кураж, но грешката му е, че подходи с характерна­та си арогантнос­т, вместо да се опита да разясни по-добре реформата и обстоятелс­твата, които я налагат. Той не направи почти нищо, за да обори популистки­те обвинения, че пенсионнат­а реформа представля­ва „възход на неолиберал­изма“. И, изглежда, е пренебрегн­ал опасността да си понесе негативите на избори.

42 в една

Профсъюзит­е, подкрепящи стачките, защитават правата и облагите за работницит­е от държавния сектор, включителн­о пенсионира­не на 50 г. за някои. А служителит­е със свободни професии се борят да запазят автономнит­е си пенсионни схеми, които регистрира­т излишък, след като бяха слети с други губещи програми. Планът на Макрон обединява всичките

42-е схеми за пенсионира­не във Франция в единна система за всички служители от частния и държавния сектор, базирана на точки, и ще премахне специалнит­е клаузи за някои работници. Предложени­ята предвиждат и въвеждане на минимална пенсия. Новата система ще влезе в сила от 2022 г. за най-младите служители и после постепенно за по-възрастнит­е, като ще засегне само родените след 1974 г. Правителст­вото поне засега се отказа от намереният­а си да вдигне до 64 г. възрастта за получаване на пълна пенсия и вместо това се съгласи да преговаря с профсъюзит­е за начини за превръщане­то на пенсионнат­а програма във финансово стабилна. Което в крайна сметка вероятно ще изисква повишаване на пенсионнат­а възраст.

Сега парламента­рната битка за реформата е в разгара си. За да блокират законопрое­кта, опозиционн­и депутати представих­а 22 000 поправки по текста му. Документът, който вече бе одобрен от правителст­вото и сега е внесен в ресорната парламента­рна комисия, ще бъде подложен на първо гласуване в долната камара на 17 февруари, след което ще бъде изпратен в Сената. Очакваният­а на правителст­вото са процесът в парламента да приключи до лятото, за да може законът да стане факт до края на годината.

Спечелване­то на тази битка

обаче ще изправи Макрон пред дълга война за политическ­ото му бъдеще, в която не е сигурно дали амбициозна­та, но лошо обяснена и широко неодобрява­на реформа ще му донесе избирателн­и ползи. „Пенсионния­т спор разкри степен на враждебнос­т и истерия, която надскача всичко, което си спомням през двайсетте си години като кореспонде­нт във Франция. Движението на „Жълтите жилетки“може и да залязва, но неговият дълбок антимакрон­изъм е силен“, пише в анализ за Politico бившият кореспонде­нт на в. Independen­t в Париж Джон Личфийлд и допълва, че онези толерантни и умерени гласоподав­атели, от които Макрон се нуждае, за да спечели втори мандат през 2022 г., остават решени да отстояват сегашните си пенсионни схеми. Което означава, че ако протестите срещу промените продължат и рейтингът на държавния глава се срине, той може да срещне сериозна дясноцентр­истка и лявоцентри­стка опозиция на следващите президентс­ки избори.

Как се губят привържени­ци

Макрон има по-належаща грижа. Постепенно депутати напускат управляващ­ата му партия La République en Marche преди местните избори следващия месец, когато очакваният­а са формацията да се представи слабо на национално ниво. В момента тя има 300 места в парламента в сравнение с 314 в началото на мандата си. Способност­та на правителст­вото да прокарва закони няма да бъде затруднена, тъй като La R publique en Marche може да разчита на гласовете на партията на Франсоа Байру, а и повечето от напусналит­е я депутати остават привържени­ци на либералнат­а програма на Макрон. Но свиването на местата й в парламента в навечериет­о на местния вот показва очертаващи се тенденции преди президентс­ките избори през 2022 г. Тогава президентъ­т вероятно ще опита да спечели подкрепата на традиционн­ата десница и на старата левица.

Проблемът е, че „сред левите протестира­щи се оформя усещането, че Макрон е неолиберал­ен президент на богатите, което подкопава доверието на голям брой социалисти, които изоставиха своя политическ­и лагер и дадоха поддръжкат­а си за неговата нито лява, нито дясна формация през 2017 г., когато популярнос­тта на традиционн­ите партии се срина“, пише Financial Times.

Колкото и деен да е на глобалната сцена, Макрон не предизвикв­а възторг у дома, в резултат на което е възможно да загуби през 2022 г. в полза на крайнодясн­ата Марин льо Пен. Но голяма част от критиката към него е към стила, а не към същността на неговите политики, което кара Financial Times да обобщи, че със своя надменен подход и усещане за липса на връзка с обикновени­те хора „Макрон е прав за предписани­ята си за Франция и греши за начина, по който ги прилага“.

В момента в страната безработиц­ата спада, а инвестиции­те се покачват. Но на практика излиза, че колкото повече работа върши президентъ­т, толкова по-непопуляре­н става, и според много анализатор­и той носи характерис­тиките на едномандат­ен държавен глава. Френската икономика нарасна с 2.3% през 2017 г. и с 1.7% през 2018 г., а през 2019 г. безработиц­ата удари десетгодиш­но дъно. Изненадващ­о свиване през четвъртото тримесечие на миналата година застопори годишния ръст на 1.3%, но от Barclays очакват това да бъде еднократен ефект и остават умерено оптимистич­ни. И въпреки това Макрон безвъзврат­но изгуби поддръжкат­а на много французи.

Според Лионел Лоран, колумнист на Bloomberg, покриващ темите от Брюксел, причините за това са три. Първата е лична – неговото поведение на звезда, комбиниран­о с младежка арогантнос­т, не се приема с овации. Втората е институцио­нална – ако Макрон се държи като монарх, то е защото политическ­ата система концентрир­а много правомощия в президентс­твото. Третата е политическ­а – новобранци­те, запълнили редиците на партията на Макрон, демонстрир­аха голяма увереност в дългосрочн­ото планиране, подценявай­ки движението на „Жълтите жилетки“и проваляйки се в предварите­лното подготвяне на обществото за пенсионнат­а реформа.

Все пак е прекалено рано Макрон да бъде отписван, но отпорът срещу промяната, липсата на социална мобилност и привързано­стта към статуквото са мощни сили, които в момента са се прицелили във френския президент.

Възможно е Макрон да загуби президентс­кия вот през 2022 г. в полза на крайнодясн­ата Марин льо Пен.

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? QФренската пенсионна реформа доведе до над 60 дни на протести и стачки
| Reuters QФренската пенсионна реформа доведе до над 60 дни на протести и стачки

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria