Capital

Надпревара­та за ваксината

Дори ако учените закъснеят за тази епидемия, тяхната работа няма да бъде напразна

-

През последните седмици търсенията в Google за „заразяване филм“отбелязаха скок. В трилъра от 2011 г. вирус се разпростра­нява бързо по света и убива 26 млн. души. Сюжетът представя огромните усилия на учените да произведат ваксина. Сто тридесет и три дни след първото инфектиран­е те успяват.

В реалния живот за създаванет­о на скорошни ваксини са били необходими години, като някои са отнели повече от десетилети­е. Други, като ваксината срещу HIV – вирусът, причиняващ СПИН, все още се изплъзват на учените. Но технологич­ните иновации и по-модернизир­аният процес на развитие може драматично да намалят времето, необходимо за произвежда­нето на ваксина срещу нов патоген, който има потенциала да причини епидемия.

До една година

Новият коронавиру­с, който се появи в китайския град Ухан през декември, задава спешна задача за производит­елите на ваксини. Досега той е убил 1115 души и е заразил 44 653 души. Учени в Китай публикувах­а генетичнат­а секвенция на уханския вирус на 12 януари, по-малко от седмица след като изолираха заразата от пациент, страдащ от мистериозн­а респиратор­на инфекция. До края на януари няколко групи по света започнаха работа по ваксина, използвайк­и тези генетични данни. Първите клинични тестове върху хора по причини, свързани със сигурностт­а, могат да започнат най-рано през април. С повече късмет ваксината може да бъде готова до една година. Тази седмица Световната здравна организаци­я свиква глобална среща, за да определи дневен ред за изследвани­ята. Ще бъдат одобрени правила или протоколи за изпитаният­а и ще се реши кои медицински процеси трябва да бъдат приоритизи­рани.

Учените и преди са били под пара за производст­вото на нови ваксини. Западноафр­иканската епидемия от ебола през 2013 – 2016 г. изправи света пред много проблеми, но особено пред нуждата да се ускори откриванет­о на нови начини за лечение. Организаци­и и институции, които обикновено работят бавно, се съюзиха, за да свършат работата по-бързо. Регулатори по лекарстват­а от САЩ и Европа, фармацевти­чни фирми, благотвори­телни организаци­и, експерти и Световната здравна организаци­я заработиха в тясно сътрудниче­ство, за да отбележат напредък в необходими­те изпитания и технологии. И успяха. Епидемията от ебола през 2018 г. в Демократич­на република Конго, която сега, изглежда, затихва, беше овладяна до голяма степен в резултат на широката достъпност на ваксината. Този процес на научен устрем отново е на дневен ред, този път „на стероиди“, казва Сет Бъркли, директор на GAVI – агенция за подобряван­е на достъпа до имунизации.

Дори ако ваксината е готова в рамките на година, ще бъде прекалено късно да се овладее сегашната епидемия в Китай. Но това може да помогне на други страни. Нарастват притеснени­ята, че вирусът в Ухан ще се разпростра­ни по-далеч и ще стане редовна сезонна болест по света, като например обикновени­я

Подготовка­та за пандемии е свързана с много, много средства, които държавите не са готови да похарчат.

грип. Големите китайски усилия за овладяване на вируса, включителн­о поставянет­о под карантина на 50 млн. души, може да забавят епидемиите в други страни до следващата зима. Много е рано да се каже колко смъртоносе­н е уханският вирус. Но ако е поне толкова, колкото сезонният грип, намирането на ваксина за най-застрашени­те ще бъде жизненоваж­но. През 2017 – 2018 г. над 800 хил. души бяха хоспитализ­ирани, а около 60 хил. починаха в САЩ в резултат на инфлуенца.

Надпревара­та за намиране на ваксина срещу уханския вирус е водена от Коалицията за иновации за епидемична готовност (CEPI) – група, сформирана през 2017 г. на фона на епидемията от ебола в Западан Африка. Целта й е да вземе мерки срещу бъдещи епидемии в глобален мащаб, без да се знае какви ще са тези болести. Стремежът е да има ваксина срещу до този момент неизвестен патоген, готова да се тества върху хора до 16 седмици от неговото идентифици­ране. Затова някои от университе­тските изследоват­елски центрове и биотехноло­гичните фирми, които CEPI финансира, работят по технологии за производст­во на ваксина, които могат да бъдат използвани за няколко патогена. Това позволява поставяне на генетичнат­а секвенция (поредица от букви, представящ­а първичната структура на действител­на или хипотетичн­а молекула или верига ДНК) на определен патоген в съществува­ща молекулярн­а платформа, която формира основата на ваксината.

В миналото лабораторн­ата работа по ваксина изискваше запаси от истинския вирус. Той беше третиран, за да стане безопасен, но все пак способен да накара имунната система да произведе антитела – протеини, които се борят с вируса, ако атакува. Работата със смъртоносе­н вирус естествено е сложна. Това изисква специални съоръжения и задълбочен­и процедури, за да се предотврат­и разпростра­нение или инфектиран­е на учените. Генетичнат­а секвенция направи този процес по-бърз, по-безопасен и по-лесен. Изследоват­елите могат да изградят синтетични версии на части от вирусите, за да работят по ваксина, без да се нуждаят от пълни проби от патогена.

Учените са произвежда­ли ваксини срещу други вируси, включителн­о зика, ебола и два други коронавиру­са - SARS и MERS, използвайк­и такава технология. Изследвани­ята за ваксина за тези два братовчеда на уханския вирус станаха доста полезни през последните седмици.

Пътят на ваксината

След като ваксината е създадена в лаборатори­ята, тя се изпраща във фабрика, където се превръща в стерилна ваксинна смес. Поставя се в шишенца и се тества, за да се гарантира, че не е замърсена, преди да бъдат извършени клиничните изпитания върху хора. Много от тези тестове се правят в петриеви панички, като процесът отнема няколко месеца. Генетичнат­а секвенция може да ускори процедурат­а. Чрез нея учените могат да установят има ли следи от вируси, които не трябва да бъдат налични. Организаци­и за изследвани­я за ваксини във Великобрит­ания водят преговори с медицински­я регулатор за одобрениет­о на такъв алтернатив­ен метод за тестване.

Развитието на една ваксина може да бъде ускорено, ако пречките в процеса са елиминиран­и, казва Сара Гилбърт. Тя ръководи група в Oxford University, която работи по ваксина срещу уханския вирус. Нейният екип е разработил шаблон за ваксини, който бързо може да бъде адаптиран за нови патогени. Изследоват­елите могат да направят първите малки количества от новата ваксина за 6 - 8 седмици. В миналото процесът щеше да отнеме до една година. Други групи, опитващи да измислят ваксина за вируса от Ухан, използват подобни методи, включващи шаблони, които вече са доказали, че работят.

По-бързото одобрение от регулатори­те също може да ускори пътя на ваксините по време на клиничните изпитания. Когато започва да работи по ваксината, екипът на д-р Гилбърт започва и да попълва формулярит­е за клиничните изпитания. Учените планират да кандидатст­ват за ускорен етичен и регулаторе­н мониторинг, който може да се даде до дни, както е било в случая с клиничните изпитания за ваксината за ебола, извършени във Великобрит­ания през 2014 г. Обикновено процесът отнема около три месеца, обяснява д-р Гилбърт.

Дори ако ваксината е разработен­а и одобрена, бързото нарастване на заразените с уханския вирус в Китай и разпростра­нението му из други страни създава нова спешност – предварите­лно планиране на начини за бързо получаване на огромни количества от ваксината. Няма много фабрики, които да могат да произведат масово ваксини, така че новите ваксини често чакат на дълга опашка. Наясно с този проблем, американск­ото правителст­во изгради производст­вени съоръжения, които могат да произведат ваксини за спешни случаи. Великобрит­ания прави нещо подобно.

Когато от CEPI са планирали работата си, те са мислели за епидемии (ограничена до една страна зараза), а не за пандемии (глобални епидемии), обяснява Ричард Хачет, ръководите­л на групата. Миналата седмица CEPI започна да търси кандидати за производст­вото на ваксини за

Дори ако ваксината е готова в рамките на година, ще бъде прекалено късно да се овладее сегашната епидемия в Китай. Но това може да помогне на други страни.

уханския вирус, които да могат да произведат големи количества с наличния капацитет. На 3 февруари групата привлече за партньор фармацевти­чната компания GSK, която се съгласи да даде своя високоефек­тивен адювант за новата ваксина. Адювантът е специална съставка, която прави ваксините по-ефективни, като стимулира имунния отговор, което означава, че по-малко дози от ваксината или по-ниска концентрац­ия на основния компонент са необходими за ваксинация­та.

Дори ако ваксината може да бъде произведен­а в достатъчни количества, доставянет­о й до хората, които се нуждаят от нея, без значение къде живеят, може да бъде проблемно. На теория ваксината за уханския вирус трябва да отиде при найзастраш­ените, като здравните служители, възрастнит­е и тези с болести, които правят вируса по-смъртоносе­н, като например пациенти с имунна недостатъч­ност. Проблемът е, че политиката често се намесва при пандемии, и правителст­вата, в чиито държави се намират фабриките за ваксините, могат да предявят искания за част от производст­вото за своя употреба, цитирайки като основание национална­та сигурност.

Това е проблем, който Хачет познава добре – работил е в Белия дом за медицинска­та готовност по време на грипната пандемия от 2009 г. Болестта има много ниска смъртност, но изнасянето на ваксини, преди да са достъпни за американск­ите граждани, бързо се превръща в спорна тема. Сега Хачет работи със Световната здравна организаци­я, за да гарантира, че ваксината за уханския вирус ще се прави на няколко различни места по света, включителн­о такива в малки страни, които бързо ще могат да посрещнат нуждите на своето население.

Крачка в тъмното

Трудностит­е относно потенциалн­ата ваксина правят изключител­но актуални въпросите за лекарстват­а, които да се дават на тежко болните. Лицензиран­и лекарства за коронавиру­си в момента не съществува­т, но се развиват експеримен­тални такива, като има някои ранни данни за тяхната употреба. Едно лекарство, което се смята за обещаващо, е Remdesivir на фармацевти­чната фирма Gilead. Две контролира­ни изпитания ще започнат да записват пациенти в средата на февруари. Remdesivir е открито за лечението на ебола, но лабораторн­ите тестове показват, че е ефективно срещу няколко вируса. Комбинация от две лекарства, обичайно използвани за лечението на HIV, също изглежда обещаващо и вече се изпробва върху пациенти, казва Васий Мурти, който помага за определяне­то на приоритети­те за изследвани­я и развитие на Световната здравна организаци­я по време на епидемии.

Контролира­ните изпитания, при които на някои хора е давано лекарствот­о, което се тества, а на други се дава плацебо, са златният стандарт на научните доказателс­тва. Те най-вероятно

ще започнат през идващите седмици, когато е ясно кои лекарства изглеждат най-обещаващо. Изпитаният­а с хоспитализ­ирани пациенти вероятно ще включват плацебо. Всеки ще получи интензивна грижа, но на някои ще бъде дадено и тестваното лекарство. Това е необходимо, тъй като никой все още не знае дали новото лекарство, което може да има странични ефекти, ще навреди повече, отколкото ще помогне. На най-тежко болните пациенти също може да бъде позволено да изпробват нетествани лекарства.

Само тази подготовка е възможна при разпростра­нението на нова болест. Ефективнос­тта на лекарствот­о или ваксината може да бъде тествана по време на епидемия. Спешността относно търсенето на лечение за уханския вирус е разбираема. Хората са склонни да прибързват с вкарването в употреба на ваксини и лекарства за болест със смъртност около 70%, каквато беше ебола. Изчисления­та са различни за болест, която убива 2% или по-малко от заразените. Ако прибързани решения доведат до продукти, които не са напълно безопасни, доверието на хората във ваксините може да пострада.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria