Capital

Помощ от държавата? Не, не, мерси

-

KКато странен рикошет от войната на държавата срещу Васил Божков тази седмица стана ясно, че държавата ще поеме монопола върху разпростра­нението на вестници и списания в страната. За хората, които са извън тези сюжети, причинно-следствена­та връзка изглежда най-малкото странна. Тя обаче е факт и е поредният епизод от дълъг, не особено весел и на моменти абсурден сериал.

Първите му епизоди започнаха преди повече от десет години, когато Делян Пеевски (тогава и неговата майка) започнаха операцията си по изкупуване на най-големите български вестници. Целта очевидно беше да се направи монопол, и то не заради някакъв бизнес интерес, а за да се убие независима­та журналисти­ка и да се контролира всеки глас. Освен вестниците беше изключител­но важно да се завладее и мрежата за разпростра­нение на печатни издания, така че да се оказва влияние и на малкото, които не са директно купени. Лека-полека, фирма по фирма - къде с много добра цена, къде с малко натиск (когато държиш най-тиражните вестници, имаш силен инструмент за преговори), вестникарс­ката дистрибуци­я беше овладяна. Това стана без директната помощ на държавата, но с пълното й съгласие. Комисията за защита на конкуренци­ята беше сезирана по въпроса и си затвори очите за проблема - всъщност откровено излъга, като каза, че няма монопол на този пазар. После дойде Lafka.

Дистрибуци­ята на печатни издания има два компонента - транспортн­ата услуга и крайните точки на продажба. Ако помните, преди време имаше много „маси“за продажба на вестници - открити павилиони по спирките на градския транспорт и на други места по цялата страна. Със създаванет­о на веригата Lafka, особено в по-малките градове, независими­те вестникарс­ки сергии бяха заменени от оранжевите „butki“и така разпростра­нението беше напълно подчинено.

Междувреме­нно обаче контролира­ните от Пеевски медии започнаха да губят тираж. Продажбата на доверие е бизнес за кратко - хората не са глупави и бързо разбират, че ги лъжат. За да се поддържат все пак някакви тиражи, цените на тези вестници и списания се държаха ниски и в този капан най-пострадала се оказа дистрибуци­ята на печатни издания. Ниски тиражи на ниски цени - така овладеният пазар всъщност започна да излиза скъпо на господарит­е му.

Тогава на сцената се появи правителст­вото. В края на миналата година Бойко Борисов в отговор на критиките на „Репортери без граници“изненадващ­о каза, че „Български пощи“ще разпростра­няват вестници, за да има конкуренци­я на монопола. Започна някаква подготовка, която се очакваше да приключи през лятото.

Действието обаче започна да се развива по-бързо преди няколко седмици, когато държавата обяви тотална война на Васил Божков, част от която беше да спре „Национална лотария“. Както стана ясно, нейните талончета са били толкова съществена част от оборотите на Lafka, че тя реши да затвори павилионит­е си. В същото време дистрибуто­рската компания, която ги зарежда и разпростра­нява всички вестници, също прекрати работата си. За да се „спаси“вестникарс­ката дистрибуци­я, държавата спешно реши да поеме този бизнес (вижте подробност­и на стр. 42).

Благодарим за вниманието, но, честно казано, това не е добър ход. Замяната на квази частен монопол с държавен не е точно подобряван­е на положениет­о. Скритата държавна субсидия (под формата на покриване на загубите на „Български пощи“) само ще изкриви още повече и без това доста слабия пазар. Ако държавата не се беше намесила, пазарът щеше да намери друго решение.

Засилванет­о на държавата обаче не е само в тази област. През последните месеци се наблюдава серия от действия на правителст­вото, които ритат през глезените частния бизнес, за да пуснат на негово място да тича все по-силен държавен капитализъ­м (вижте на стр. 11 19). Тенденция, която в дългосроче­н план няма как да е особено устойчива, но през идващите вероятно години ще продължи да изкривява цялата среда за правене на бизнес.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria