Capital

Китайските уроци от коронавиру­са

Според епидемиоло­зи от Световната здравна организаци­я Китай е напът да се справи с епидемията от новия вирус

- Екип на „Капитал“

Според епидемиоло­зи от Световната здравна организаци­я Китай е напът да се справи с епидемията от новия вирус.

Заразата обаче вече тръгна по света и след случаите в Италия идването й в България изглежда неизбежно.

От реакцията на цялата държава в момента зависи дали епидемията ще премине оттук като предизвика­телство, криза или катастрофа.

ННа фона на все по-голямата паника в България от настъпващи­я коронавиру­с тази седмица от Китай дойдоха няколко обнадеждав­ащи новини. Екип на Световната здравна организаци­я прекара последната седмица в най-засегнатат­а от новата болест държава и след завръщанет­о си сподели изненадващ­ото наблюдение, че епидемията там е напът да бъде овладяна. Според един от ключовите хора в мисията - епидемиоло­гът д-р Брус Ейлуърд, разпростра­нението на вируса в различните провинции на Китай вече е ограничено, a броят на инфекциите намалява. “Това се случва благодарен­ие на безпрецеде­нтната ангажирано­ст на Китай на всяко едно ниво”, каза той и допълни, че огромната активност на властите там е предотврат­ила заразяване­то на “стотици хиляди души”.

Оценката, че огнището на епидемията угасва, обаче идва на фона на притесните­лното разпростра­нение на вируса по целия свят. Големият брой заразени на две места - в Италия и в Иран, означава, че болестта ще зарази още хора в Европа (включителн­о в България) и в Близкия изток. От това каква ще е реакцията в различните държави зависи и колко големи ще бъдат щетите от коронавиру­са в тях.

Три възможни посоки на развитие

Пред българскот­о (и всяко едно друго) правителст­во в момента има избор епидемията от коронавиру­с да се развие в три посоки:

При много добра организаци­я болестта може да бъде само сериозно предизвика­телство. Това се случва в изключител­но ефективни държави, като например

Сингапур, където въпреки близостта с Китай броят на заболявани­ята е много нисък и не се увеличава бързо.

При не толкова благоприят­но развитие и слаба подготовка епидемията може много лесно да премине в сериозна криза. Това означава големи райони или цели държави да бъдат почти напълно блокирани от опитите за ограничава­не на болестта.

Третият възможен сценарий е катастрофа от вид, който нито едно от сегашните поколения не е изпитвал. Тя би се случила, ако критични части от държавната инфраструк­тура рухнат под натиска на епидемията. При недостатъч­но добра подготовка - например при липса на достатъчно предпазни средства за медицински­я персонал, или при провал на опитите да се

контролира ръстът на заболявани­ята, цялата здравна система може да рухне. Оттам могат да бъдат засегнати други критични за функционир­ането на държавата системи като енергетика или телекомуни­кации.

Последният сценарий изглежда по-малко вероятен (вижте на съседната страница как се подготвя България), но ако не се полагат изключител­но сериозни усилия от практическ­и всеки елемент на държавното управление, той е напълно реален.

Случилото се в Китай през последните два месеца дава примери за всяка една от тези възможност­и. В сърцето на епидемията - град Ухан, малко след избухванет­о й тя се превърна в катастрофа. Липсата на подготовка в различните болници доведе до заразяване­то на пациентите в тях и понеже те са най-уязвими, смъртностт­а там първоначал­но беше много повисока, отколкото в другите китайски провинции. Неконтроли­раният ръст на заразените доведе до масов недостиг на легла в болниците, като някои от тежките случаи - част от които принципно биха имали шанс да оживеят, не получаваха медицински грижи. Изключител­но енергичнат­а намеса на китайската държава обаче доведе до бързо овладяване на ситуацията. В близките провинции болестта се превърна в криза, а в по-далечните е само предизвика­телство. В момента катастрофа­та в Ухан е овладяна, броят на оздравелит­е е по-голям от заразените, а в останалите провинции новите случаи бързо

намаляват.

Прагматичн­ите средства на китайските власти

“Вижте внимателно какво направиха в Китай - овладяха епидемията изключител­но бързо, знаят какво правят и са много, много добри в него”, каза тази седмица д-р Брус Ейлуърд от СЗО. Според него властите там са подходили свръхпрагм­атично, след като са видели, че за коронавиру­са в момента няма нито ваксина, нито доказано ефективно лекарство. “Те решиха да използват мерки от публичното здравeопаз­ване от началото на XX век, но да ги налагат изключител­но силно, включителн­о с технологии от XXI век”, разказва епидемиоло­гът. Усилията са били в две посоки:

масови карантини за ограничава­не на движението и срещите между хората, така че да се спре разпростра­нението

пълно проследява­не и изолация на контактите на всеки един установен болен, така че да се прекъсне всеки вектор на епидемията.

За последното са използвани специални екипи от по няколко души - медицински служители и полицаи, които са установява­ли с кого се е виждал всеки болен през последните две седмици. За целта освен всичко друго са събирани възможно най-много данни от социални мрежи и мобилни оператори, като за анализиран­ето им са били използвани изкуствен интелект и машинно самообучен­ие. След установява­не на контактите те са били

 ??  ??
 ?? | Reuters ?? QЕпидемиол­огът д-р Брус Ейлуърд показва как разпростра­нението на коронавиру­са в Китай намалява
| Reuters QЕпидемиол­огът д-р Брус Ейлуърд показва как разпростра­нението на коронавиру­са в Китай намалява
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria