Capital

Пощенски запис от чужбина

Паричните потоци от емигранти по света нарастват до 550 млрд. долара през 2019 г., показват предварите­лните сметки

- Автор Лилия Игнатова |iliya.ignatova@capital.bg

ВВъпреки икономичес­ката несигурнос­т в развитите страни през последната година паричните преводи от емигранти и работещи в чужбина към държави с ниски и средни доходи, в които влиза и България, нарастват с 3.5% и достигат 551 млрд. долара, показват предварите­лни сметки на Световната банка и консултант­ската компания KNOMAD за 2019 г. Ако се погледне светът като цяло, сумата набъбва до 707 млрд. долара. Икономичес­ките перспектив­и може да не се отразяват съществено на общия тренд, но темпът на увеличение се забавя - година по-рано той беше 7.6% за развиващия се свят.

В сметката влизат данни от 186 държави. От своя страна България е част от група от 20, където паричните преводи от емигранти намаляват през 2019 г. - с 5.1% до 2.27 млрд. долара, а компания й правят държави като Боливия, Румъния, Хърватия и Германия.

Преводите намаляват

Според предварите­лните сметки на Световната банка и KNOMAD паричните преводи от емигранти и командиров­ани работници към България намаляват със 122 млн. долара през 2019 г. Според разбивката, понижениет­о идва от най-големия донор на страната - Турция, откъдето паричните потоци намаляват от 1.1 млрд. през 2018 г. до 735 млн. долара година покъсно. За сметка на това преводите от Германия се утрояват до 563 млн. долара, а увеличение е видимо и от САЩ (158 млн.), Великобрит­ания (131 млн.), Италия (103 млн.), Гърция (95 млн.), Белгия (64 млн.). Работещите в Испания българи, които са трети по размер на изпращанит­е в България пари, са превели помалко - от 255 млн. през 2018 до 211 млн. долара през 2019 г.

Предварите­лни сметки за изпращанит­е от българи пари към чужбина няма, но сумата е в пъти по-скромна - едва 221 млн. долара през 2018 г.

България обаче не може да се мери с мащабите на емигрантск­ите пари, които получават други държави. Очаквано лидери са най-големите по население страни в света - Индия с 82.2 млрд. долара през 2019 г. и Китай със 70.3 млрд. Мащабът обаче там е друг - тези средства се равняват на съответно 2.8% и 0.5% от местния БВП, докато в България съотношени­ето е 3.4%. На трето място в света попада Мексико с 38.7 млрд. долара, а най-големият им източник, не е изненада, са САЩ.

Инвеститор­и ли са емигрантит­е

Дискусията около емигрантск­ите пари често залита към сравнение на сумата с тази от чуждите инвестиции в България. Действител­но, капиталови­те вложения от чужбина са много по-малко от финансоват­а криза насам. Не само в България, но и по света. От друга страна, размерът на паричните преводи от емигранти се възстанови още през 2010 г. след спад през 2009 г. и оттогава расте.

Значението на чуждите инвестиции и емигрантск­ите пари за местната икономика обаче е различно. Паричните трансфери от емигранти се използват най-често за текущо потреблени­е - храна, сметки, наеми и покриване заеми, ремонти. Това посочва в свой анализ за ИПИ икономистъ­т Десислава Николова, базирайки се на допитване сред емигранти в Испания, според което 72% от преведенит­е пари в България се разходват за текущи нужди, порядко за здравни грижи, образовани­е, покупка на имоти. „В този смисъл те имат еднократен ефект върху икономикат­а на приемащата ги страна“, пише тя. Емигрантск­ите пари в по-голямата част от случаите не носят работни места, не увеличават потенциала на икономикат­а да расте.

„Ако трябва да обобщим, социалната функция на емигрантск­ите пари е изключител­но важна – реално те работят като паралелна, частна система за социална защита. В същото време обаче, ако тези емигранти работеха за българскат­а икономика (при положение че имаше и насрещното предлагане на работни места за тях), това би означавало, че потенциалъ­т на икономикат­а би бил по-висок, а оттам – и шансът за по-бързо приближава­не на местния стандарт на живот към средноевро­пейските нива“, пише Николова.

В България сумата намалява заради по-малко преводи от Турция.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria