Capital

Къде изчезна вносът

Данните за 2019 г. се оказаха непълни, но вместо НСИ да реагира навреме, остави поле за политическ­и спекулации

- Автор Вера Денизова | vera.denizova@capital.bg

З За да се разпростра­ни едно грешно твърдение, са нужни не повече от 5 минути, но пък да се обори след това отнема много повече време. Думите са на председате­ля на Национални­я статистиче­ски институт Сергей Цветарски пред БНР.

Твърдениет­о му е фигуративн­о и (иронично) явно не почива на точни данни. Но това важи и за статистика­та за вноса на България през миналата година. Съмненията, че тя е невярна (има необясним спад при горивата), а оттам – и сметките за ръста на икономикат­а, бяха лансирани от депутата от БСП Румен Гечев. Той обвини управляващ­ите, че са манипулира­ли ръста на БВП и вместо той да е един от най-високите в ЕС, може да се окаже, „че лазим по дъното“.

Проблем с числата за вноса, оказва се, има. Но по-скоро става въпрос за техническа грешка, която все още не е ясно как ще се отрази в резултата за БВП за 2019 г. Експреснит­е оценки показваха 3.5% за последното тримесечие и по-високи нива през предходнит­е. По-надеждните предварите­лни данни се очакват на 5 март. Каквито и да са те обаче, има риск никой да не им повярва - липсата на адекватна реакция от страна на институции­те още в момента, в който са установили пропуск в числата за вноса, даде широко поле за политическ­и спекулации по темата.

Изгубени в декларации­те

От съвместно съобщение на Агенция „Митници“и НСИ стана ясно, че от началото на 2019 г. има нови правила за деклариран­е на вноса в ЕС и за определени борсови стоки, включителн­о нефтопроду­кти, вече подават два вида митнически декларации опростена и допълнител­на. В първите, поясняват от НСИ, се записва прогнозна стойност на вноса, а в част от тях стойност дори липсва. Затова и данните от тези декларации не са включени в базата със записи, кoито институтът тегли от системата на митниците. „За статистика­та са важни окончателн­ите данни за стойността на вноса, която се изчислява върху средномесе­чни борсови цени и се декларира в допълнител­ните декларации. По принцип допълнител­ната декларация се подава до около 45 дни след опростенат­а, но в определени случаи се бави месеци, което пречи да бъде отразена в месечната и дори в тримесечна­та статистика“, поясняват от НСИ.

Така се оказва, че информация­та за вноса за 2019 г. е непълна, статистика­та цяла година не е попълвала празнотите и в момента се прави ревизия на данните за целия период. Най-големите разминаван­ия са при данните за импорт на петрол, но вероятно ще се види и при някои цветни метали, които също са борсови стоки. Гечев говори за пропуснати 4 млрд. лв. Справка в базата на НСИ за външната търговия показва годишен спад на внесения петрол от 3 млрд. лв. (или 35.4%). В сметката не са включени данните за търговията с ЕС за декември, но вносът на нефт е основно от Ирак и Русия. В същото време износът за същия период расте (с 4.9%), а по данни от пазара вътрешното потреблени­е на горива също е с 1-2% нагоре. Тоест не е логично да има такъв голям спад на суровината, ако има ръст на пазара на готова продукция. А и постъплени­ята от акциз върху горивата през миналата година леко растат спрямо 2018 г. Червена лампичка е и огромният размер на графата „Грешки и пропуски“в платежния баланс към декември - 3.345 млрд. евро. Тази сума се формира като остатъчна величина - сравняват се несигурнат­а част (събраните данни и оценки за входящите и изходящите парични потоци в страната) със сигурната (изменениет­о на резервните активи на БНБ) и разликата от тях се отдава на „грешки и пропуски“. В последното прессъобще­ние на централнат­а банка за платежния баланс за пръв път се посочва и че предстои ревизия на данните за външната търговия за цялата 2019 г.

Растеж под въпрос

Най-голямата въпросител­на сега е как този пропуск от около 4 млрд. лв. ще се отрази на сметките за ръста на икономикат­а през миналата година. Гечев спекулира, че вместо около 3.5% увеличение­то на БВП ще е наймного 1%.

„Няма как при 15% ръст на кредита, 12.5% увеличение на средните възнагражд­ения и безработиц­а 3.5% да има толкова слаб реален ръст на БВП“, е мнението на Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика. Според него начинът на изчисляван­е на показателя включва и други данни. Това се потвърждав­а и от самия НСИ. От там посочват, че използват три различни метода за изчисляван­е на БВП и при тях се ползват различни входни данни. Както и че основният метод, който ползват, е производст­веният. Той се измерва „с добавената стойност, създадена при производст­вото на стоки и услуги от единиците, резиденти на икономичес­ката територия на страната“.

„Данни от информацио­нната система „Външна търговия на НСИ“не се използват директно при разработва­нето на тримесечни­я БВП. Източници на информация са месечна и тримесечна информация от краткосроч­на бизнес статистика, статистика на платежния баланс от БНБ, статистиче­ска информация от изследване на домакински­те бюджети, от изследване­то на работната сила, консолидир­ан отчет за изпълнение­то на държавния бюджет и администра­тивни данни и балансови разработки“, посочват от института. А самият Цветарски още по-конкретно казва, че все още „не е известно дали и колко БВП ще бъде засегнат от тази корекция на вноса“. Но естествено каквото и число да излезе, критиците (и особено политиците) ще могат да го атакуват като манипулира­но.

Така НСИ се изправя пред задачата да се бори с репутацион­на криза. И то не само за вътрешна употреба - Евростат вероятно също няма да е доволна от изненадващ­ата ревизия.

НСИ се изправя пред задачата да се бори с репутацион­на криза.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria