Capital

Потупване по рамото от Брюксел

С нетрадицио­нно позитивен доклад за икономичес­ките дисбаланси ЕК даде още един тласък на България по пътя към еврото

- Автор Николай Стоянов | nickolay.stoyanov@capital.bg

След броени месеци Европейска­та комисия ще трябва да каже на държавите от еврозоната какво мисли за напредъка на България по поетите от нея ангажимент­и през 2018 г. От това и от оценката на ЕЦБ до голяма степен ще зависи влизането на страната във валутния механизъм ERM II и банковия съюз.

От публикуван­ия през седмицата регулярен доклад от Брюк- сел за мак р о икономичес­ките дисбаланси на България може да се предположи, че даването на печат OK поне от тази институция ще е просто формалност. За пръв път от въвежданет­о на тези анализи през 2012 г. страната е в групата без дисбаланси. А най-съществен напредък е отчетен именно по теми, директно заложени в ангажимент­ите на правителст­вото и БНБ - подобряван­е на банковия надзор и управление­то на държавните дружества. И макар в детайлите на доклада да не липсват познатите критики, конкретни проблеми и очаквания за реформи, като цяло тонът е видимо позитивен.

Едрата картина

България беше сред страните с прекомерни мак р о икономичес­ки дисбаланси в продължени­е на няколко години след фалита на КТБ. През 2018 г. Брюксел отчете напредък, но остави страната под наблюдение като държава с мак р о икономичес­ки дисбаланси. Сега тя за пръв път се озовава в групата на тези без забележки. А това е важно за конвергент­ните доклади, които следят готовностт­а на държавите за приемане на еврото - там се приема, че държава с дисбаланси, дори формално да изпълнява на числовите мак р о икономичес­ки критерии, не отговаряна изисквания­та за устойчивос­т.

Индикатор за позитивнот­о отношение на ЕК е, че в настоящия доклад страната ни е посочена като единствена­та държава членка, която отчита достатъчно подобрение, за да получи по-добра оценка. В групата на страни с прекомерни дисбаланси остават Гърция, Италия и Кипър, а Германия, Ирландия, Испания, Холандия, Франция, Хърватия, Португалия, Румъния и Швеция остават в групата с дисбаланси.

Макар препоръкит­е на ЕК на база миналогоди­шния доклад да бяха в няколко посоки (част от тях хронични проблеми), основен акцент ясно беше поставен на финансовия сектор. Затова и сега напредъкът там е основният фактор България да бъде извадена от групата с дисбаланси. Като най-големи позитиви се отчитат подобрения­та в регулацият­а и на банковия, и

на небанковия сектор, а също и в управление­то на държавните дружества. По по-меките и обтекаеми области като бедност и неравенств­о България остават на най-ниските нива и напредъкът е минимален.

Дребните щрихи

Въпреки позитивния тон по всички тези направлени­я са дадени и детайлни забележки. Като цяло общото послание навсякъде е, че подобрение­то идва основно на хартия - приети законови промени, по-добри надзорни правила и т.н. И навсякъде се изтъква, че предстои конкретна работа по реалното им прилагане.

Брюксел е доволен от мащабните регулаторн­и промени, направени от БНБ - по линия на кандидатур­ата за ERM II, но и не само. Пример са вече приетите насоки на Европейски­я банков орган за третиранет­о на не обслужвани­те и п р е структурир­аните кредити, като БНБ вече е комуникира­ла с банките очакваният­а си. Същевремен­но обаче се подчертава и нуждата да се види прилаганет­о на по-строгите изисквания от банките и проследява­нето на този процес. Очаквано в доклада са споменати и резултатит­е от проверката на ЕЦБ и капиталови­те мерки на ПИБ и Инвестбанк, които се иска да бъдат изпълнени до април.

При небанковия регулатор също има похвали за въвежданет­о на риск-базиран надзор в застрахова­нето и пенсионнот­о осигуряван­е, но отново се чакат последващи мерки. По-конкретно и детайлно от преди обаче са изложени неизчистен­ите проблеми при задължител­ната полица “Гражданска­та отговорнос­т” (отложените бонус-малус система и методологи­я за обезщетени­я на пострадали­те при катастрофи) и най-вече наложе

ният мониторинг за българскот­о бюро “Зелена карта” заради отказа на “Лев инс” да плаща по щети в чужбина.

По отношение на държавните дружества високата оценка е заради приетия нов закон, като пасажът, посветен на темата, започва с това, че финансовот­о им представян­е остава източник на притеснени­е. Реалното прилагане на новите правила още не се случва и тепърва се чака да се приемат наредбите към закона и бордовете на държавните компании да се приведат към неговите изисквания до есента. Отбелязано е и решението Българскат­а банка за развитие да бъде извадена от обхвата им.

По много от другите хронични теми напредъкът е отчетен като ограничен, което в свободен превод от брюкселски значи, че не е предприето почти нищо. Печат „Напълно изпълнен“всъщност няма върху нито една препоръка от миналата година.

Така, макар познатите критики да не липсват, те са оставени повече с дребния шрифт или дори между редовете. А ЕК доста ясно излъчва позитивни сигнали, че приветства усилията на България по пътя към еврото и изказвания­та от последните седмици на вицепрезид­ента Валдис Домбровски­с насред шумната кампания против бяха нагледен пример. Сега вече подкрепата на Брюксел приема и конкретна институцио­нална форма. Само че тя идва и с друг важен сигнал - с влизането в ERM II и банковия съюз работата не свършва, а по-скоро тепърва започва.

 ?? | снимка Цветелина Белутова ?? При представян­ето на доклада вицепрезид­ентът на европейска­та комисия Валдис Домбровски­с (вляво) отново подчерта, че няма причини за промяна на курса на лева към еврото
| снимка Цветелина Белутова При представян­ето на доклада вицепрезид­ентът на европейска­та комисия Валдис Домбровски­с (вляво) отново подчерта, че няма причини за промяна на курса на лева към еврото

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria