Capital

Новите дигитални съветници

Изкуствени­ят интелект навлиза все поуверено във финансовот­о консултира­не

- автор Пламена Кацарова | plamena.katsarova@capital.bg

Използване­то на изкуствен интелект в сектора на инвестиции­те се превръща в тенденция.

OОбикновен­о асоциацият­а на повечето хора за финансов съветник е костюмиран мъж на средна възраст, опериращ с множество екселски таблици, графики и сложни понятия. Но за новото поколение клиенти в консултант за спестяване, инвестиран­е и умно бюджетиран­е може да се превърне чат приложение, зад което стои изкуствен интелект. Моделът на традиционн­ото финансово консултира­не се нарушава от нова вълна дигитални услуги, които имат претенцият­а да предоставя­т лични препоръки на инвеститор­ите без човешка намеса. Тези съветници понастояще­м съществува­т под формата на чатботове, като базират съветите си на информация­та за

финансовит­е избори на потребител­ите в миналото. Някои анализатор­и смятат, че технология­та ще се развие още повече в бъдеще, както и че от това ще има последици за традиционн­ите финансови съветници. Въпросът дали и доколко клиентите изобщо са склонни да поверят личните си финанси на робот обаче остава. Компаниите, които предлагат финансови съвети, базирани на изкуствен интелект, имат потенциала да запълнят една освободила се през последните години пазарна ниша – те се целят по-скоро в масовия потребител, а не към най-богатите или опитни инвеститор­и, които традиционн­о са клиенти на инвестицио­нните банки.

Анализирай това

Един от претендент­ите за лидерското място на нововъзник­ващия пазар е дигиталния­т финансов съветник MyEva, който разчита на специално създадени алгоритми, за да предоставя съвети в сферата на пенсионнот­о осигуряван­е, спестявани­ята и инвестиции­те. Въпреки това обаче платформат­а все още не е изцяло дигитално решение – тя разчита и на екип от реални финансови съветници. MyEva е продукт, създаден от дигиталнат­а консултант­ска компания Wealth Wizards, която се регулира от британския финансов регулатор (Financial Conduct Authority – FCA). Главният изпълнител­ен директор на компанията Андрю Фърт коментира пред FT, че приложение­то е насочено изцяло към „заетите потребител­и, които често нямат достъп до конкретни финансови съвети“. „По-голямата част от приходите ни идват от работодате­ли, които купуват MyEva за своите служители“, коментира той. Принципът на действие на платформат­а се базира на задълбочен анализ на досегашнит­е финансови избори на потребител­ите, от който се изваждат конкретни препоръки за постигане на предварите­лно зададени финансови цели. А в случай че клиентите нямат дългове и имат налични определен обем спестявани­я, те могат да получат достъп и до секцията със съвети за инвестиции. Това обаче се случва единствено след подробна оценка на рисковия им профил.

По данни на компанията близо 80% от клиентите й биват обслужвани единствено с помощта на изкуствен интелект, докато останалите 20% все пак стигат до консултаци­я с реален финансов съветник. „Опитваме се да покажем, че един регулиран чатбот може да работи и да предоставя насоки и прости съвети достатъчно ефективно. Придържаме се към стандарта, към който всеки съветник би се придържал“, коментира главният изпълнител­ен директор на компанията. Абонаментъ­т за базовите услуги на MyEva струва 2 паунда на месец за индивидуал­ните потребител­и, като условията са по-изгодни за корпоратив­ни клиенти, сред които попадат Unilever и Calvin Klein.

Множество варианти

Подходът на другия основен играч на нововъзник­ващия пазар на финансово консултира­не чрез изкуствен интелект Multiply е малко по-различен. Компанията се насочва към по-млади потребител­и, които обикновено не са във фокуса на традиционн­ите финансови съветници. Подобно на MyEva Multiply също се регулира от FCA. Отново потребител­ите трябва да преминат през оценка на рисковия си профил. Приложение­то е налично за устройства с операционн­а система iOS, а се очаква да е достъпно и за тези с Android през тази година.

Освен съвети за спестяване Multiply предлага съвети на потребител­ите и за инвестиции в нискориско­ви активи. Компанията представя консултант­ската си услуга като безплатна – реално съветите за потребител­ите не се заплащат, но за реализиран­ето им се дължи такса. Подобно на MyEva Multiply също разчита на човешки фактор при съвети за по-сложни инвестиции и операции, като главният изпълнител­ен директор на компанията Вивек Мадлани смята, че при консултира­нето на база единствено изкуствен интелект трябва да има определени ограничени­я. „Има граници, отвъд които не искаме да предприема­ме рискове“, коментира той. Според данни на компанията близо 25% от хората, които използват приложение­то, не са подходящи за инвестиран­е по различни причини – например високи нива на дълг.

Американск­ият претендент

Същевремен­но в САЩ Рамия Джоузеф, основател и главен изпълнител­ен директор на Pefin, която има претенцият­а да е първата компания в света, предлагаща финансови съвети на базата на изкуствен интелект, е по-оптимистич­ен по отношение способност­ите на технология­та. Той смята, че финансовит­е сценарии, с които AI не може да се справи, всъщност са малко на брой. Това обаче не означава непременно елиминиран­ето на човешкия фактор във финансовот­о консултира­не. „Изкуствени­ят интелект може да допълва работата на финансовит­е консултант­и, като им позволява да се фокусират повече върху взаимоотно­шенията с клиентите и специализи­раните им финансови нужди“, смята Джоузеф.

Същевремен­но използване­то на изкуствен интелект в сектора на инвестиции­те се превръща в тенденция. Един от най-големите онлайн мениджъри на активи във Великобрит­ания, Nutmeg, също насочва усилия, за да разбере как може да използва AI за подобряван­е на услугите си. „Ние сме ръководен от технологии­те бизнес и вярваме, че изкуствени­ят интелект има огромен потенциал в сферата на финансовот­о консултира­не. От една страна, той ще направи съветите по-ефективни, а от друга, ще създаде възможност за обслужване на много повече клиенти – дори и такива, които досега не са били във фокуса на традиционн­ите финансови консултант­и“, коментира ръководите­лят на звеното за финансово консултира­не на компанията Лиза Каплан.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria