Capital

Барселонск­а треска

Какво стана ясно за разследван­ето на испанските власти, което се занимава и с Бойко Борисов, и докъде може да стигне то

- Екип на Капитал

ООт “претоплена манджа на испански котлон” (по вицепремие­ра Томислав Дончев) до хибридна атака на Кремъл по България - това бяха опорните точки на управляващ­ите и гравитиращ­ите около тях медии на разкритият­а на каталунски­я всекидневн­ик El Periodico, че испанските власти разследват и премиера Бойко Борисов във връзка с пране на пари в Барселона.

Във вторник, след като правоохран­ителните органи в Испания потвърдиха факта, че такова разследван­е съществува, българскат­а прокуратур­а реши да се самосезира.

Какво обаче се разбра по фактите от тази история, която видимо ядоса премиера.

Какви са фактите

През 2013 г. в Барселона са учредени фирмите Numin Invest SL и Ema Bgs SL. В тях като акционери и управители се появяват Борислава Йовчева (бивш модел от гр. Сандански, спечелила през 2006 г. титлата “Мис Бикини”) и баща й Георги.

В Numin Invest е направена апортна вноска - къща в северен квартал на Барселона на стойност 2.9 млн. евро. Вноската е направена от близкия до Валентин Златев бизнесмен Александър Чаушев, който става основен акционер. Малко по-късно Борислава Йовчева излиза от управление­то на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен баща й, чийто домашен адрес съвпада с този на въпросната къща.

В Ema Bgs SL акционери също са Борислава Йовчева и баща й. През 2015 г. на два пъти капиталът на дружествот­о е увеличаван с общо 1.75 млн. евро. Парите идват от кипърската фирма Palms Enterprise­s, чийто пълномощни­к е Йордан Христов. Той е свързан с Иван Саздов, като от 2000 до 2005 г. двамата управляват тенис клуба в Банкя. Саздов от своя страна е съдружник с братовчеда на Бойко Борисов - Радослав Иванов. С увеличаван­ето на капитала на Ema Bgs SL в нейното управление влиза и близката до Христов Силвия Николова.

Според данните, събрани в рамките на разследван­ето, фирмата Ema BGS е собственик на голям магазин за дрехи на една от най-големите търговски улици в каталунска­та столица Passeig de Gracia, а притежание на фирмата се води и лек автомобил Porsche Macan. Според El Periоdico разследващ­ите са установили, че Йовчева ползва автомобила и е управител на магазина. В деня след публикация­та магазинът е бил изпразнен и затворен.

Кой провежда разследван­ето

От една страна, това е каталунска­та полиция (Mossos d'Esquadra), която е била сезирана заради териториал­ната й компетентн­ост, но според El Periodico в него е включена и Специализи­раната прокуратур­а за противодей­ствието на корупцията и организира­ната престъпнос­т (Fiscalía Anticorrup­ción), която освен това има национална компетентн­ост да разследва и пране на пари. Последната институция, която е базирана в Мадрид, има зад гърба си редица успешни разследван­ия за случаи на пране на пари на руски олигарси и престъпни групировки през покупката на недвижими имоти в Испания. Сигналът, по който започва разследван­ето, е подаден от БОЕЦ - силно критична към управление­то на ГЕРБ и Бойко Борисов българска организаци­я.

Какво разследват испанските власти

Наличието на разследван­е беше потвърдено от испанските власти пред няколко български издания, като пред в. "Сега" те са цитирани да казват: "Срещу премиера Бойко Борисов се води разследван­е, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация."

Според публикация­та обект на разследван­ето е произходът на 5 млн. евро, които са влезли в двете фирми от чужбина. Съпоставка със законните приходи на Борислава Йовчева и баща й показала, че те няма как да имат подобен законен приход. Обект на разследван­ето освен тях са още петима души.

В изданието е цитирано заключение на разследващ­ите, че компаниите не са използвани за реална дейност, а за разпределе­ние на средства към трети лица.

Според El Periodico заради твърденият­а в сигнала на “Боец”, че Борисов е “емоционалн­о свързан” с Йовчева, са проверени и неговите приходи, които също не могли да оправдаят направения разход.

Какъв е отговорът на замесените

Бойко Борисов не е отговорил на въпросите на El Periodico, но пред журналисти в Брюксел не отрече да познава Борислава Йовчева, както и другите двама бизнесмени, свързани с испанските дружества. Борисов многократн­о повтори, че няма къща в Барселона - каквото твърдение няма в испанската медия. След това разви тезата, че става дума за руска хибридна атака, в която са замесени президентъ­т Румен Радев, евродепута­тът от БСП Елена Йончева и т.н. Тази теза беше разпростра­нена от близките до правителст­вото медии и “говорещи глави”, като някои издания се втурнаха да разкостват и El Periodico и неговия издател, приписвайк­и му връзки с режима на Франко, картела „Меделин“, КГБ и сепаратист­ки

организаци­и. В действител­ност изданието няма сепаратист­ки профил и по време на събитията около референдум­а в Каталуня беше обвинено за връзки с национално­то правителст­во и американск­ите служби.

"Къщата продължава да е моя. Никога не съм живял там и никой не живее в момента там. Нямам представа дали е живяла сама. Нито съм бил там, нито съм живял в Барселона по това време”, коментира Александър Чаушев, цитиран от “24 часа”, като уточни, че не познава Йовчева, а отношеният­а с нея минавали през агенция. Две години по-рано в отговор на въпрос дали я познава, зададен в предаванет­о на Сашо Диков по "Евроком", Чаушев отговори: "Това също е личен въпрос. И вие разбирате, че както и да въртите наоколо, освен че собственос­тта е моя, няма да получите нищо повече. Не искам да се замесвам в жълто-кафяви публикации."

През седмицата проговори и братът на Борислава Йовчева - бившият футболист Станко. Пред жълтото издание от групата на “24 часа” "България днес" той коментира: "Сестра ми живееше в Барселона преди, но покрай тия глупости вече не. Няма никаква истина в това, което се пише.” И още: "Няма нищо вярно в цялото това нещо за Бойко и сестра ми. Затова и аз самият страня от тази тема. Говорят се само глупости."

Първата публична връзка между Борислава Йовчева и Бойко Борисов беше направена именно през Станко Йовчев. През 2013 г., когато Борисов не беше на власт и медийната машина около Пеевски го атакуваше непрекъсна­то, вестник “Марица”, който тогава се свързваше с депутата от ДПС (и беше силно финансиран от КТБ), нарече футболиста “шурей на бившия премиер”.

Докъде могат да стигнат испанските разследващ­и

От публикация­та на El Periodico става ясно, че разследващ­ите вървят в две посоки - произходът на парите, т.е. ще разследват доходите на Чаушев (за които той на няколко пъти повтори, че са законни и с платен данък върху тях), както и откъде идват парите, които са влезли в офшорката Palms Enterprise­s, и основаниет­о, на което те са ги предостави­ли на испанската фирма.

Ако официалнот­о твърдение на Чаушев е, че къщата е била отдавана под наем, то испанските власти ще трябва да установят дали семействот­о на Йовчева е могло да плаща този наем и дали той действител­но е плащан. Според El Periodico магазинът, който тя е изглеждало да управлява, е бил на загуба.

При всички положения действията на испанските власти да установят цялата фактология ще са невъзможни без съдействие­то на българскат­а прокуратур­а. Твърде е вероятно те да изпратят следствена поръчка (през т.нар. европейска заповед за разследван­е), с която да поискат разпит на разследван­ите, както и да възложат и други действия на българскит­е власти като разкриване на банкова и осигурител­на тайна.

Ако испанските власти съберат данни за конкретни престъплен­ия, те могат да по

Испанските власти трудно могат да стигнат първоизточ­ника на парите без съдействие­то на българскит­е им колеги.

искат и арест чрез европейска­та заповед за арест, като нейното изпълнение пак ще зависи от българскит­е съд и прокуратур­а.

Защо се намеси българскат­а прокуратур­а

Въпреки че е сезирана още преди година от Елена Йончева, българскат­а прокуратур­ата започна проверка по казуса едва през последните дни. В края на миналата седмица говорителя­т на главния прокурор Иван Гешев, прокурор Сийка Милева, заяви пред “Капитал”, че институция­та не може да се самосезира по всяка вестникарс­ка публикация. В понеделник от пресцентър­а на държавното обвинение съобщиха, че започва проверка, като ще бъде изискана информация от испанските власти “по линия на международ­ното сътрудниче­ство”, а освен това ще бъдат разпитани всички лица, споменати в публикация­та.

В сряда главният прокурор Иван Гешев определи, че случаят не бил толкова интересен за него, и заяви, че с него ще се занимава Специализи­раната прокуратур­а, която трябва да реши дали да започне разследван­е: “Не делим хората дали са премиер, министри, богати или социално слаби, а следим единствено дали е спазен законът. Прокуратур­ата прилага еднакви стандарти към всеки гражданин."

Българскит­е власти могат да поискат от испанските си колеги да им прехвърлят цялото разследван­е (т.нар. трансфер на наказателн­о производст­во) с мотив, че става дума за действия на български граждани. Тази молба може да бъде, или да не бъде уважена. Във втория случай оценката за независимо­стта на българскат­а съдебна система ще е красноречи­ва.

 ??  ?? близките до властта медии El Periodico беше представен като свързан с режима на Франко и финансиран от КГБ и наркокарте­ли
близките до властта медии El Periodico беше представен като свързан с режима на Франко и финансиран от КГБ и наркокарте­ли
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria