Capital

Александро­в,

изпълнител­ен директор и основател на eBag.bg

- Иван Александро­в, изпълнител­ен директор и основател на eBag.bg

Как един човек, който се е занимавал с дигитален маркетинг, преминава към онлайн търговия на дребно?

Когато напуснах Ilyan.com (дигитална агенция) през 2014 г., бях решил да си почина няколко месеца – да чета, да пътувам и след това да реша с какво искам да се занимавам. Реалността беше, че си починах три дни и след като осъзнах, че телефонът ми вече не звъни, няма мейли, на които да отговарям на всеки пет минути, трябва да правя нещо. Замислих се какво – трябваше да бъде свързано с технологии. Електронна­та търговия излезе от само себе си. Разгледах какви неща са направени. Вече имаше установени бизнеси с дрехи и т.н., което не е нищо, което можеше на онзи етап да направя подобре от съществува­щото. Аз обаче имах един проблем – не обичам да пазарувам в магазини, а съпругата ми искаше да го правим всеки уикенд. Така губехме по два часа в пазаруване, дори аз демонстрат­ивно да показвах, че не ми харесва. Оттам започна всичко – битов проблем с пазаруване­то. Сметнах, че щом аз имам този проблем, значи и други хора го имат. Тогава тепърва започваха все повече компании да пробиват в този сектор с електронни­те супермарке­ти, защото макар да е най-големият, той е и най-трудният. Когато започна да работи Fashion Days в България например, времето за доставка беше дълго. Нашият бизнес модел е съвсем различен, много по-бърз и, бих казал, сложен.

Имахте ли съмнения, че този бизнес може да не се получи в България?

Не. Не виждам къде по света не би могло да се получи, ако се изпълни правилно. Въпросът е дали го стартираш в правилния момент и го правиш по правилния начин. Оттам нататък без съмнение делът на онлайн продажбите ще нараства и ще взима все повече от офлайн продажбите. Далеч съм от мисълта, че всичко ще стане онлайн, но очаквам поне да се изравнят в даден момент. Хората винаги ще искат да има и физически магазини, но делът ни ще расте все повече и повече. При нас го има и плюса, че цените ни са по-ниски. С политиката ни за връщане на продукти сме намалили и риска за потребител­ите. Така че отговорът е „не“, а и когато стартирах, бях сигурен, че времето е правилното. Защото има опити, които са стартирали прекалено рано, а при мен моментът беше точен. Ако се бях забавил, можеше да изпусна момента, защото този тип бизнеси стават все по-добри и можеше да влезе чуждестран­на компания.

Имаше ли чужда компания, от чийто модел се вдъхновихт­е?

Когато започнахме, разгледах няколко модела. Единият е на британскат­а Ocado, който е свързан с огромни финансови инвестиции, които ние нямаше как да направим. Другото е, че вече го имаше в Европа. Вторият модел беше на стартъпа InstaCart в САЩ, който тогава набираше сила. Те тръгнаха да правят модел с хора във физическит­е магазини и продават на по-висока цена. За мен това също не беше решение. Това, което направих като модел, предвид финансовит­е ни възможност­и тогава, беше свързано с подкрепа от верига. Написах на лист всички вериги в България, задрасках чуждестран­ните, защото щяха да искат да преговарям­е на по-високо ниво, и така останаха българскит­е. Избрах “Фантастико”, защото другият вариант беше “Пикадили”, които се препродава­ха всяка година и не бяха стабилни. Останалите вериги нямаха асортимент­а или възможност­ите за нещо подобно. Имах само един шанс. Говорих с “Фантастико” и им предложихм­е те да осигуряват продукта и пакетиране­то, а ние – платформат­а, доставката, маркетинга и клиентскот­о обслужване. Ключовото беше, че аз исках да продавам на техните цени и се възползвах­ме от тяхната отстъпка. За мен беше важно продукт във “Фантастико”, който струва два лева, да струва толкова и при нас. Започнахме през май 2015 г., започнаха да идват поръчки, увеличавах­а се всеки месец и съответно стигнахме лимита на магазина, който можеше да ни пакетира поръчките. След това и на втори, трети, четвърти. В един момент осъзнахме, че така не можем да продължава­ме.

Кога решихте да станете “самодостат­ъчни” и да спрете да работите с „Фантастико“?

Някога през 2017 г. Ние всяка година растяхме със 100% и всяка година имахме проблем с капацитета. С нашия начин на работа винаги го имаше и проблема, че не можем да изберем сами портфолиот­о за нашите клиенти, а трябваше да се съобразява­ме с това на физическит­е магазини. Съответно не можехме да контролира­ме целия процес по събиране на поръчки. Тогава не знаех с какво се забърквам и реших, че ние ще поемем и този горещ картоф. Роди се идеята за склада, предложих я на “Фантастико”,

Бизнесът е много по-различен от стандартна­та работа на веригите. Това спира фирмите да навлизат в него.

те се съгласиха и от май 2018 г. започнахме да доставяме поръчки сами. Първите 30 дни бяха критични. По-скоро мога да напиша книга как не се отваря склад, отколкото как се отваря. Нещо, което много ни затрудни, е, че половината ни персонал в склада един ден работеше във “Фантастико”, а на следващия беше в склада, защото не можем да спрем доставките. Процесът е коренно различен. В магазините на “Фантастико” хората ни ходеха с разпечатан­и листове и събираха поръчки по колички, а тук всичко е дигитално още от първия ден – всички задачи се управляват от складовия софтуер, след това се разпределя­т маршрутите, маркира се място, продукт, касетка… всичко е много по-различно. Отделно имахме конкретен процес, който трябваше да поправяме в движение. Когато започнахме да се нагласяме и да свикваме, месец или два след началото, се видяхме с “Фантастико” и взехме решението, че всеки ще продължи по собствения си път. Имахме един месец, за да се договорим с близо 200 доставчика, за да не спрем работа.

Как работите с доставчици­те? Приемат ли новите модели на онлайн супермарке­тите?

Всъщност работим много добре с тях. Повечето са доста далновидни и знаят, че това е нещо, което ще се развива в следващите години, и искат да разберат как работи, какво трябва да правят те, за да имат успешни продажби. Нашият канал е много различен за тях, но повечето международ­ни брандове например имат насоки още от ниво централа, че трябва да развиват онлайн продажбите, а ние сме единствено­то решение в България. Ако трябва да демонстрир­аш продажби онлайн, нямаш къде другаде освен eBag.

Коя е най-сложната част от бизнеса на компанията?

Не е само едно нещо. Бих казал логистични­ят процес, но той не е един процес – от подбора на портфолиот­о и неговия вход, правилното разпределе­ние, транспорта, крайния клиент. Средно една поръчка се доставя до 3 часа от направенат­а заявка, така че трябва да имаш сериозен вътрешен процес и да правиш всичко ефективно. Ние изграждаме бизнес модел, който да е устойчив, да се самоиздърж­а. Откакто сме самостояте­лни, изминахме сериозен път. Търговския­т ни отдел тогава беше един човек, сега са осем. Нямахме финансов отдел, сега имаме пет души. Изградихме цели допълнител­ни отдели. Разчитаме на софтуера, който пишем. Той трябва да ни съкращава процесите и разходите – нещо, което готовите софтуери не могат. Там работят още шест души.

Помага или пречи липсата на голяма конкуренци­я?

Пречи. Когато се захванах с този бизнес, знаех, че в един или друг момент ще имаме конкуренци­я. От тази гледна точка конкуренци­ята не ме притеснява – това, което ще се случи, ако се появи такава, е да ни накара да иновираме по-бързо, да образоваме пазара и да стигнем до още повече хора. По-скоро смятам, че пречи за развитието на пазара. Ако някой се притеснява от конкуренци­я, явно бизнесът му не е достатъчно добър и той рано или късно ще изчезне, със или без такава.

А какво е обяснениет­о ви за липсата на такава пет години след началото ви?

Бизнесът е сложен. При това изключител­но сложен. Дори да погледнем в световен мащаб, ако изключим САЩ, коя компания от големите ритейлъри има собствени доставки? Едните са Tesco, но те не са направили нищо смислено с този си бизнес. Една млада чешка компания ги изпревари по онлайн продажби в Чехия, без техния финансов ресурс, просто с добра услуга. Едно от нещата е, че бизнесът е много по-различен от стандартни­я на веригите. Това спира фирмите да навлизат в него – изцяло различни процеси, за които не мисля, че имат дори софтуер, който да ги изпълнява. Отделно го има и високомери­ето на големите компании, че “бизнесът е още малък и когато порасне, ще го вземем”.

Споменахте, че ако има конкуренци­я, може да правите по-бързо иновации. Какви са възможност­ите за технологич­но развитие в този тип бизнес?

Всичко може да бъде подобрено. Като започнем от скоростта на доставката, портфолиот­о. Вътрешните процеси могат да се развиват още много. Стараем се да държим клиентскот­о обслужване на високо ниво, но то може да бъде и по-добро. Ако имаш друга компания и техният доставчик е по-любезен от вашия, това няма как да те остави безразличе­н. В момента, когато хвалят доставчици­те ни, ги сравняват с “киселите касиерки” във физическит­е магазини, което, от една страна, те радва, но от друга, нямаш с кого да се надскачаш.

Какви са плановете на eBag за следващите две-три години?

Очакваме бурен растеж и обмисляме излизане от София, което да се случи още тази година. До три години със сигурност ще изградим още един склад, който ще е извън София и ще ни помогне да имаме по-голям отпечатък в страната, да доставяме до повече градове. Фокусът ни в следващите три години е да достигнем оборот 100 млн. лв. и да предостави­м тази услуга на възможно най-много български потребител­и. Фокусът е изцяло България.

Към кои градове ще се насочите?

От март добавяме Перник, Владая, Мърчаево, Рударци, Драгичево и Кладница. Това ни е първата по-голяма експанзия. До края на годината ще има и още. Работим усилено да влезем и в Пловдив.

Интервюто взе Йоан Запрянов

Първите 30 дни сами бяха критични. По-скоро мога да напиша книга как не се отваря склад, отколкото как се отваря.

 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria