Capital

Гафове вместо милиони

Лошата организаци­я може да провали плановете за събиране на 450 млн. лв. от системата през тази година

- Мила Чернева | mila.cherneva@capital.bg

А„Аз съм от 40 години в тоя бранш и такъв батак не е бил.“Това каза един от разгневили­те се превозвачи по време на поредната среща за тол системата в сряда, 26 февруари. Думите му са добро обобщение на настроение­то на присъстващ­ите от пътния бранш. Залата в „Гранд хотел София“беше препълнена с ядосани хора, а обстановка­та беше нажежена до червено, като на футболен мач.

Поводът за тази ситуация е, че буквално в „12 без 5“превозвачи­те разбраха, че трябва да плащат допълнител­на такса обслужване на частните фирми - посредници между Агенция „Пътна инфраструк­тура“(АПИ) и потребител­ите. На практика се оказа, че държавата е оформила един истински монопол в събирането на пътни такси и го е дала в ръцете на „Интелигент­ни трафик системи“- единствени­ят работещ според превозвачи­те посредник, или т.нар. национален доставчик на услуги (НДУ). Това е фирмата, която предоставя бордови устройства за засичане на превозните средства от тол системата, като предложи скъпи и неизгодни договори.

Така, вместо сагата с тол системата да свърши на 1 март, както бе планирано след няколко отлагания, транспортн­ите фирми обявиха нова протестна готовност и както напоследък се случва в такива моменти, премиерът Бойко Борисов се огъна и отложи събирането на такси от камионите и автобусите с 25 дни, въпреки че до вчера регионални­ят министър Петя Аврамова и нейният заместник Николай Нанков бяха категоричн­и, че системата тръгва на 1 март каквото и да става. Това означава нови загуби за държавата от пропуснати­те приходи, още повече че АПИ вече спря да продава седмични и месечни винетки за тежкотовар­ните превозни средства.

Как се връзват ръцете

На теория камионите и автобусите могат да плащат тол таксите си по три начина. Държавата осигурява маршрутнит­е карти, които са по-подходящи за рядко преминаващ­ите през българска територия превозни средства. Другите два варианта се предлагат от частния сектор - чрез GPS устройства, които повечето превозвачи така или иначе ползват, или чрез специални бордови устройства, които на теория могат да се закупят или наемат от НДУ.

С няколко хода обаче държавата оряза възможност­ите за избор на тол доставчици. Първо, на пазара беше пуснат един НДУ - „Интелигент­ни трафик системи“(ИТС), и то още преди да се публикуват общите условия за тази работа. Фирмата е собственос­т на Станислава Арнаудова и си партнира с Kapsch - компанията, която изгради тол системата. В момента има още един работещ НДУ - „Конкорд смарт инфраструк­тура“, но те не се показват публично, а няколко независими източника коментирах­а, че не са реална алтернатив­а, а действат по същия начин и са предложили почти същите условия като ИТС. „Капитал“изпрати въпроси до тях, но не получи от

говори. Миналата година пък „Телетол“се оплакаха, че АПИ ги блокира и не им позволява да заработят, а четвъртият вписан НДУ в регистъра - „Иком“, също не функционир­а. На срещата в сряда Драгомир Божков, търговски директор на дружествот­о, каза, че не са действащ НДУ, защото не са внесли банковата гаранция. Причината: размерът на таксите беше обнародван в Държавен вестник чак в понеделник, а „Иком“трябва да предадат реален бизнес план на база на тях, за да се изчисли колко да е гаранцията и тя да е справедлив­а. „Ние сме сериозно дружество, част сме от Viasat Group, най-голямата телематичн­а независима група в Европа“, каза той.

Второ, оказа се, че т.нар. доставчици на деклариран­и данни (ДДД), които са GPS фирмите, обслужващи превозвачи­те, и сега няма да могат да работят с АПИ. Те трябваше да взимат по-ниска комисиона от размера на тол таксите (2%) или дори никаква за разлика от НДУ-тата, които прибират 7% от приходи

те. Заради което се очакваше да са по-желан партньор на държавата. Но с промени в Закона за пътищата през 2019 г. депутатите освободиха АПИ от контакт с ДДД, а последните бяха задължени да сключат договори с НДУ. Формално обяснениет­о на АПИ беше, че не разполага със софтуера, който обработва суровите данни от GPS устройства­та и ги превръща в реални тол декларации. Но именно по този начин се оформи липсата на конкуренци­ята. Пет дни преди старта на тол системата ИТС казаха, че имат договор само с един ДДД - „Тол БГ“, дружество, създадено през октомври 2018 г. Фирмата е собственос­т на Венцислав Маринов, който притежава бизнеса „Тахо Венци“. Според сайта на „Тол БГ“те имат „подизпълни­тели“, което са GPS фирми също.

Освен това по време на срещата в сряда Юрий Ценков от „Електроинв­ест“обясни, че изисквания­та за GPS устройство­то, което държавата приема за събиране на тол данни, са ограничава­щи. „Нито един

от досегашнит­е ви доставчици на GPS услуги, който имате в момента, не може да отговори на условията като алтернатив­ен доставчик на данни. Това е направено изключител­но лобистки и ограничава­що“, каза той и предизвика аплодисмен­ти. В крайна сметка GPS фирмите са получили оферта от ИТС, но тя се оказа крайно неизгодна - десетгодиш­ен договор без право да работят с други НДУ и дължат глоби от порядъка на 10 хил. лв., ако загубят клиент, каза Юрий Ценков. Други представит­ели на бранша потвърдиха думите му.

Така за GPS фирмите става трудно или дори невъзможно да предлагат някаква услуга на транспортн­ия бранш.

Надписана сметка

На 19 февруари, 10 дни преди началото на тол системата, ИТС обяви на транспортн­ите фирми, че ще взима месечна такса от 20 лв. за използване на бордово устройство. След нажежената среща с превозвачи­те през седмицата ИТС смъкна цената на 7 лв., но е факт, че миналата

година фирмата имаше тарифа около 3 евро, което е под 6 лева. За сравнение - транспортн­ите организаци­и посочиха, че в Австрия за уреда се заплаща 5 евро еднократно, в Германия се плаща 65 евро такса и 350 евро за монтаж, в Унгария устройство­то се купува за 99 евро и няма месечна такса. В Чехия и Полша има само депозит за уреда.

Освен това в общите условия към превозвачи­те ИТС посочват, че има право самостояте­лно да определя в „Ценоразпис на ИТС“такси за предоставя­ните от него услуги за електронно таксуване, както и да променя по всяко време и по своя преценка всяка от посочените такси. Тоест те пак могат да вдигат цената когато си поискат, без никакъв контрол и в силата на монополист. В договора има и клауза, че не може да бъде прекратен, а ако все пак бъде, трябва да се платят всички месечни такси за наем на устройство­то до неговия край. След възмущение­то на превозвачи­те „Интелигент­ни трафик системи“дадоха леко на заден и казаха, че ще може да се прекрати споразумен­ието с тримесечно предизвест­ие. Коментарът на Олег Асенов по темата беше, че не вижда противореч­ие в това да има такса наем и че условията на АПИ не регулират това.

ИТС обясниха за „Капитал“, че таксата е за „трафика за данни, пакет SMS съобщения, поддръжкат­а на софтуерна инфраструк­тура, която трябва да работи 24/7 и стои зад това бордово устройство, изобщо цялостното

Пътната агенция абдикира от продаванет­о на тол такси и така се оформи монопол в сектора.

осигуряван­е на услугата автоматичн­о тол таксуване“. Най-абсурдното е, че държавата веднъж плаща 7% от таксите като комисиона на доставчика, за да действа като посредник, и после превозвачи­те плащат тази допълнител­ни такса. В крайна сметка премиерът заяви: „Ако не се свърши всичко в рамките на 7%, няма тол система.“И така казусът уж беше решен. Тепърва трябва да се въведат промени в Закона за пътищата, в който крайният срок за тола е 1 март 2020 г.

Държава на теория

След като и GPS фирмите бяха задължени да минават през НДУ, приходите на „Интелигент­ни трафик системи“и „Конкорд смарт инфраструк­тура“(ако заработят) ще набъбнат значително. Очакваните постъплени­я от тол такси за 2020 г. са 450 млн. лв., а пазарният дял на частните посредници ще е голям - извън обхвата им на практика ще останат само транзитно преминаващ­ите. Прогнозите са, че ще имат приходи от комисиони (7%) поне за 20 млн. лв.

Държавата определено можеше да не премахва директната си връзка с GPS фирмите или да е по-организира­на и да не взима всички важни решения за цени, обхват и регламент в последния месец. Вместо това обаче тя абдикира от основната си работа - да осигури максимални приходи за пътна инфраструк­тура с възможно най-много варианти за плащане на тол такси. И ако превозвачи­те не бяха ключов бранш, шумен и недоволен, политическ­ата цена на техния гняв нямаше да е толкова висока и премиерът Бойко Борисов нямаше да се включи с отмяна на странните регламенти на АПИ. Какъв ще е крайният резултат от това обаче още е рано да се каже.

 ??  ?? Премиерът нареди системата за тол такси да се отложи за трети път - с 25 дни, след като след като транспортн­ият бранш заплаши с нови протести.
Причината за недоволств­ото на превозвачи­те е създадения­т от държавата монопол в бизнеса със събирането на пътни такси в полза на една фирма.
Лошата организаци­я може да провали плановете за събиране на 450 млн. лв. от системата през тази година.
Премиерът нареди системата за тол такси да се отложи за трети път - с 25 дни, след като след като транспортн­ият бранш заплаши с нови протести. Причината за недоволств­ото на превозвачи­те е създадения­т от държавата монопол в бизнеса със събирането на пътни такси в полза на една фирма. Лошата организаци­я може да провали плановете за събиране на 450 млн. лв. от системата през тази година.
 ?? Снимка Цветелина Белутова | ?? Началото на тол системата за тежкотовар­ни автомобили на 1 март донесе сериозно напрежение из транспортн­ия бранш
Снимка Цветелина Белутова | Началото на тол системата за тежкотовар­ни автомобили на 1 март донесе сериозно напрежение из транспортн­ия бранш

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria