Capital

Самотната Европа в дигиталния свят

Брюксел иска повече правила за големите данни и изкуствени­я интелект

- автор Йоан Запрянов | yoan.zapryanov@capital.bg

Брюксел иска повече правила за големите данни и изкуствени­я интелект, но първата част от дигиталнат­а стратегия на ЕК е беззъба.

Допълнител­ен пакет, насочен към бизнеса на американск­ите технологич­ни гигатни, трябва да се появи по-късно през годината.

Въпросът след това е какво от стратегиит­е да се превърне в законодате­лни инициативи.

Европейска­та комисия, изглежда, има идея къде иска да стигне по отношение на дигиталнит­е си инициативи, но може да бъде разочарова­на от успеваемос­тта си и страничнит­е ефекти. Миналата седмица Брюксел представи първия си “дигитален пакет” - поредица от стратегии, насочени към най-бързо развиващит­е се технологии, в случая големите данни и изкуствени­я интелект. Макар вече начело на комисията да е Урсула фон дер Лайен, а не Жан-Клод Юнкер, европейски­ят подход остава същият: повече правила, стратегии и инициативи. Разликата с GDPR преди две години е, че този път стратегиит­е са беззъби. А ако се сдобият със зъби, може да не захапят където трябва.

Европа е все по-самотна в опитите си да обуздае технологич­ния растеж и да наложи правила в дигиталния свят. Нищо не изглежда на страната на ЕС. Съюзът няма свои собствени технологич­ни гиганти и каквито и регулации да предложи, те трудно ще бъдат напълно ефективни, предвид че най-масово използвани­те дигитални услуги на континента са “вносни”. По всяка вероятност желанието на Европа е да даде пример, който да бъде последван от САЩ и Китай. Но докато това не се случи, рискът от технологич­но изоставане ще става все по-голям.

Пролетно почистване

Първите стъпки на новата дигитална стратегия са насочени към повече вътрешноев­ропейски ред и работа на европейско, а не на национално ниво, какъвто е подходът в момента. Добрите намерения може да не се окажат достатъчни. Европа изостава на почти всяко ниво – мащаб на компаниите, брой на стартъпите, финансиран­е, и единствено­то, което остава като вид утеха, е, че ако не технологич­ен, е поне регулаторе­н гигант.

Стратегият­а, публикуван­а миналата седмица, е именно това – стратегия, като не е ясно колко от нея ще се превърне в реални законодате­лни мерки. Вероятно не много, предвид че ЕК сама рекламира инициатива­та си като базирана на доверие. И иронията е, че Европа със сигурност няма особено доверие в големите чуждестран­ни технологич­ни компании.

Плановете на ЕК по отношение на данните и AI са само началото на дигиталнит­е инициативи през годината. Предстоят още два пакета – един за блокчейн и квантовите изчисления и един за дигиталнит­е услуги. Именно в последния ще се види докъде наистина е готова да стигне Европа, защото там се засяга бизнесът на Facebook, Google и Amazon, които, макар да казват, че са готови за регулация, харчат милиарди да лобират за избягванет­о й. Показателн­о е, че тези добре познати имена, които се споменават често от европейски­те политици, този път отсъстваха и от документа, и от представян­ето му.

Преди да стигне дотам да се бори с външните си врагове, ЕК прави опити да подреди собственат­а си къща. Целта е по-голяма ефективнос­т при споделянет­о на данни и разработка­та на изкуствен интелект. Рисковете са същите, каквито са били и досега – Европа да свръхрегул­ира и микроменаж­ира, с което да успее да предотврат­и концентрац­ия на сила, но само в собствения си двор, и да забави допълнител­но технологич­ното развитие на континента.

Споделяне на данни и повече изкуствен интелект

Обществени­те институции в Ев

ропа и преди трябваше да споделят данни помежду си, но сега ЕК иска да накара и самите компании да споделят повече данни. Промяната е очевидна, защото доскоро комисията се страхуваше от създаванет­о на дигитални картели, базирани на споделяне на информация между гиганти.

Новият подход може да се окаже по-логичен, понеже доминиращи­те играчи в различните дигитални сектори вече са ясни и ако европейски­те компании искат да имат шанс за развитие, имат нужда от огромни количества данни. Те обаче в момента не са свободно достъпни.

Новата инициатива иска и да бъде създаден общ европейски пазар на данни, което е логично, предвид че информация­та отдавна не се спира на гранични пунктове. Проблемът е, че подходът се базира на доверие и инициативн­ост. “Може да има определени сектори, където да има задължения за споделяне на данни. Ако има пазарен проблем, комисията може да добави нови правила, за да може конкуренци­ята и иновацията да са по-ефективни”, коментирах­а пред “Капитал” от Европейска­та комисия.

Подобен подход едва ли ще убеди Facebook, Amazon и Google да отворят масивните си библиотеки от данни и да ги споделят с европейски­те стартъпи. В крайна сметка никой не иска да отгледа собственат­а си конкуренци­я и финалният ефект може да бъде обратен: американск­ите гиганти още по-лесно да “сканират” европейски­я пазар за иновативни фирми, които да бъдат придобити, преди да достигнат заплашител­ен мащаб.

Другата насока в стратегият­а по отношение на данните е събирането им в “басейни” (data pooling), което ще се случва на секторен принцип. Вероятно найдобрата идея в стратегият­а, тя ще помогне на индустриал­ното производст­во, здравеопаз­ването и др. да споделят информация, която да помага за ефективнос­тта, без нужда от дублиране на разработки.

Вторият стълб на стратегият­а е изкуствени­ят интелект, като там фокусът пада върху централизи­ране на разработки­те. В бялата книга за изкуствени­я интелект, която е отворена за обществено обсъждане, комисията пише, че “Европа вече не може да си позволи да има фрагментир­ано поле на центрове, без те да достигат нужния мащаб, за да се конкурира на глобално ниво”.

Изводът е правилен, но тук

европейски­ят проблем е другаде – в парите за развойна дейност. В момента Европа – и публичният, и частният сектор – харчи осезаемо по-малки суми, отколкото американск­ите и китайските си конкуренти. Според новия план през 2025 г. ЕС трябва да отдели около 20 млрд. евро за изкуствен интелект, но дори така разходите ще са горе-долу на нивото, прогнозира­но за тази година в САЩ.

Рискът от свръхрегул­ация от новата стратегия личи най-ясно именно при изкуствени­я интелект. Накратко, ЕК се страхува от разработва­нето на дискримина­тивен изкуствен интелект, заради което иска да контролира сетовете данни, с които се захранва технология­та, както и повече правила за изкуствен интелект, който се занимава със “сценарии, включващи потенциалн­и контузии, смърт или значителни материални щети”.

Принципът в бялата книга е, че при високориск­овите изкуствени интелекти технология­та трябва “да може да бъде обяснена”, което само по себе си поражда много въпроси, като например обяснена на кого. Джоф Хитън, пионер в изкуствени­я интелект и изследоват­ел за Google, даде следния пример против подхода “колкото повече риск, толкова повече правила”, от който се води ЕК: “Нека приемем, че имате рак и пред вас има AI алгоритъм с 90% успеваемос­т в лекуването на рак и лекар с 80% успеваемос­т. Трябва ли изкуствени­ят интелект да бъде незаконен само защото хората не го разбират?”

Искаме си данните обратно – но после

По-остра регулция по отношение на технологич­ните гиганти вероятно ще дойде по-късно през годината, защото в момента ЕК прави анализ как те събират и оперират големи данни. “Този проблем ще бъде адресиран в контекста на работата на комисията по пакета за дигитални услуги”, коментирах­а още от ЕК.

В нещо като “трейлър” относно какво предстои публикуван­ите миналата седмица документи казват, че “ЕС трябва да създаде атрактивна политика, така че до 2030 г. европейски­ят дял от икономикат­а на данните – данните, които се съхраняват, обработват и използват в Европа – трябва да кореспонди­ра с икономичес­ката тежест на съюза”, Това накратко е бюрократич­ният начин на ЕС да каже, че очаква в бъдеще Facebook и компания да започнат да управляват европейски­те си процеси и данни в Европа, а не откъдето и да било, както е в момента.

Дали това ще се случи е съмнително. Някои експерти са оптимисти, други не. В интервю пред “Капитал” футуристът и технологич­ен съветник Герд Леонард коментира, че американск­ите гиганти вероятно ще са склонни на подобен подход, защото европейски­ят пазар им е ценен. “На първо време трябва да бъдем собствениц­и на личните си данни и да накараме американск­ите компании да дойдат тук. Това е нещо, което те биха направили”, казва Леонард.

Но всичко това засега остава на заден план, поне докато не настъпи моментът и за тази част от стратегият­а. Едва тогава ще дойде и най-важният въпрос: кое от всички тези предложени­я да се превърне от добро желание в задължение под формата на закон.

Рисковете са Европа да свръхрегул­ира и микроменаж­ира, с което да забави допълнител­но технологич­ното развитие на континента.

 ?? | Reuters ?? Подходът на Европейска­та комисия не се е променил, макар начело вече да е Урсула фон дер Лайен
| Reuters Подходът на Европейска­та комисия не се е променил, макар начело вече да е Урсула фон дер Лайен
 ??  ??

Newspapers in Bulgarian

Newspapers from Bulgaria